ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών


Όχι , η φωτογραφία δεν έχει σχέση με  στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ψάχνουν με τα κιάλια να βρουν τους απειλούμενους με εξαφάνιση οπαδούς του κόμματος….

Πρόκειται για ενεργούς φυσιολάτρες, φίλους της Ορνιθολογικής Εταιρείας, που συμμετέχουν στις  Μεσοχειμωνιάτικες δραστηριότητες καταμέτρησης  Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) ! Οι οποίες και έχουν γίνει θεσμός, μετά από  43 χρόνια, με πολλές και αυξανόμενες συμμετοχές από  τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης …  

Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης άγριας ζωής παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα όπου τον συντονισμό έχει αναλάβει πλέον η Ορνιθολογική, είναι δε  μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) και διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών.  

Τα δεδομένα, παρέχονται στην Wetlands International και επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι σε παγκόσμιο επίπεδο.  

Φέτος οι καταμετρήσεις διήρκεσαν 3 εβδομάδες και συμμετείχαν σε αυτές πάνω από 160 εθελοντές από όλη την Ελλάδα.   

Ο κατάλογος των ΜΕΚΥΠ στην Ελλάδα περιλαμβάνει 154 περιοχές , που  καταλαμβάνουν συνολικά 301.022 εκτάρια (ή 3.010.224 στρέμματα).

Αξιοσημείωτη ήταν η καταγραφή πάνω από 1.200 πουλιών στον Υγρότοπο Σχοινιά, με πιο σημαντικά το Στικταετό, τη Λαγγόνα και τη Βαλτόπαπια. Επίσης θετικές εντυπώσεις ήταν ο μεγάλος (για την περιοχή) αριθμός των Φαλαρίδων η παρουσία Μαυροκέφαλων Γλάρων, καθώς και αρκετών Μαυροβουτηχταριών και Γκισαριών.  

Δυστυχώς, δεν έλειπε και η παρατήρηση σημαντικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην Τριχωνίδα. Αξιοσημείωτη ήταν η εντατική θήρα και η άνευ προηγουμένου λαθροθηρία που έλαβε χώρα φέτος στην Τριχωνίδα που προ-καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την κατανομή των πληθυσμών των πουλιών. Πέραν των θηρεύσιμων ειδών, όλοι οι εθελοντές έγιναν μάρτυρες περιστατικών αδιάκριτης φόνευσης μη θηρεύσιμων και συχνά προστατευόμενων ειδών γεγονός που αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι δε λειτούργησαν οι μηχανισμοί φύλαξης, σε αντίθεση με τους… μηχανισμούς λαθροθηρίας.