ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Κατά –κατά- καταρρέουν οι τιμές του λαδιού, και πάμε να τρελαθούμε…..



 Στη Βουλγαρία, στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στη Βοσνία,το «λάδι» που προτείνεται στα εστιατόρια για να μπει στις σαλάτες είναι ένας καθαρός ευφημισμός, το οποίο  στους «λαδοθρεμένους» Έλληνες φαίνεται κατάλληλο μόνο  για δίχρονες μηχανές εσωτερικής καύσεως… Για χρόνια πολλά, παραμελήσαμε την προβολή και ανάδειξη αυτού του μαγικού υγρού, επιφέροντας διατροφικές στερήσεις σε γείτονες και μη και παράλληλα στερώντας την αγροτική μας οικονομία από πολύτιμους πόρους…

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας κάποιες επιδοτήσεις είχαν «πείσει» τους αγρότες ακόμη και βορείων περιοχών της χώρας να φυτέψουν ελαιόδεντρα, ενώ γενικότερα το κλίμα υπερανάπτυξης  της ελαιοκαλλιέργειας  είχε προκαλέσει μέχρι και τις  κριτικές αντιρρήσεις από τη πλευρά περιβαλλοντικών οργανώσεων – όπως το  WWF. Και ναι μεν  η φύση ανέλαβε να «συγυρίσει» τους επιπόλαιους  ελαιώνες (!) μέσω των παγετών του 2002-2003, όμως οι επιζήσαντες ελαιώνες αποτελούσαν ένα τεράστιο μέγεθος  για  τα ελληνικά μέτρα. Φυσικά  στη  διεθνή αγορά, το μέγεθος αυτό δεν ήταν υπερβολικό: Στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο – όπως έγινε πρόσφατα στη Κίνα – το μέγεθος αυτό θα μπορούσε άνετα να απορροφηθεί και μάλιστα  να θριαμβεύσει και να συμβαδίσει  με την πολυπροβαλλόμενη  – όχι αδίκως – μεσογειακή διατροφή….



Και τώρα; Η απουσία οποιασδήποτε αναπτυξιακής πρότασης και η αποκλειστική ενασχόληση της πολιτικής εξουσίας με τα «Μνημονιακά», εκτός από το θάψιμο αυτού του εκλεκτού προϊόντος οδήγησε στην απουσία οποιουδήποτε εναλλακτικού σχεδίου για τη διαχείρισή του υπό συνθήκες κρίσης. Η πρόσφατη κατάρρευση των τιμών του ελαιολάδου βρήκε  την πολιτεία από αμήχανη έως αδιάφορη και τους παραγωγούς προσανατολισμένους στην εγκατάλειψη αυτού του ζωτικού τομέα… 
.

Σε ανακοίνωσή του, ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θανάσης Πετράκος ( http://agonistiki.blogspot.com    ), σχολιάζει   την  κατάρρευση των τιμών και υπογραμμίζει τη ανάγκη  λήψης σειράς μέτρων:



«Η κατάρρευση είναι συνέπεια των εφαρμοζόμενων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, της έλλειψης εθνικής και περιφερειακής στρατηγικής, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τη μη χορήγηση δανείων από τις Τράπεζες σε Ελλάδα και Ιταλία. Οι ένοχοι είναι γνωστοί στον αγροτικό κόσμο. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και την ελαιοκαλλιέργεια σε εγκατάλειψη.

Επιβάλλονται ΤΩΡΑ και ΑΜΕΣΑ και ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ μέτρα  .Καλούμε την κυβέρνηση:

1) Να ζητήσει έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας, με θέματα:

α) Την άμεση επαναφορά της κοινοτικής παρέμβασης για το έξτρα παρθένο  με  ελαχίστη  τιμή  που  να  καλύπτει  το  αυξημένο  κόστος  παράγωγης  και  να  επιτρέπει  την  αξιοπρεπή  επιβίωση  των  ελαιοπαραγωγών.

β) Να εγκριθεί η δυνατότητα να δοθούν άτοκα δάνεια από τις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτηθούν οι Ενώσεις για παρέμβαση στην αγορά ελαιολάδου, στην τιμή των 3 ευρώ. 

γ)  Να      επιμείνει σε  συνεργασία  με  την  Ιταλία για    τη καθιέρωση της  κατηγορίας  ΕΞΤΡΙΣΙΜΟ.

2) Να πιέσει τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις τυποποιητικές επιχειρήσεις ανάλογα με το τζίρο τους, ώστε να απορροφηθούν οι ποσότητες και να υποστηριχθούν οι τιμές.

3) Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία εθνικού φορέα, ώστε επιτέλους να υπάρξει εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο.

4) Να καταργηθεί η ονομασία σκέτο «ελαιόλαδο», γιατί παραπλανάται ο καταναλωτής.

5) Να ισχύσει άμεσα η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του ελαιολάδου και να μην εξαιρούνται οι εταιρείες που τυποποιούν φασόν ελαιόλαδο για λογαριασμό των λεγόμενων «φτηνών super market» (discount αλυσίδες), οι οποίες συνήθως αναμιγνύουν υποβαθμισμένο ελαιόλαδο άλλων χωρών.

6) Να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα καθορισμού συσκευασίας πάνω από τα 5 κιλά για το έξτρα παρθένο που προορίζεται για μαζική εστίαση, με την προϋπόθεση να υπάρχει πώμα μιας χρήσης και η ετικέτα να αναγράφει προέλευση και χαρακτηριστικά.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη:

Να συνεννοηθεί άμεσα  τουλάχιστον με τους Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου, ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και η τιμή του ελαιολάδου.

Ζητάμε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον Περιφερειάρχη:

Να τεθεί στην ημερήσια διάταξη του πρώτου Περιφερειακού Συμβουλίου του 2012 το θέμα του ελαιολάδου, ώστε να συζητηθεί και να αποφασιστεί ολοκληρωμένη περιφερειακή πολιτική και δράσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου