Ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης είναι καθηγητής του ΕΜΠ, στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, και τοποθετείται εναντίον της θεωρίας περί επερχόμενης «κλιματικής αλλαγής» λόγω των αερίων του θερμοκηπίου. Σε μια παρουσίαση των θέσεών του
κάνει ακόμη λόγο και για την υπόθεση ενός climategate- όρου που διαμορφώθηκε για να παραπέμπει στη γνωστή συνωμοσία του Watergate επί εποχής Νίξον – υπονοώντας μια διεθνή επιστημονική «συναίνεση» με στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων : Της συντεχνίας των επιστημόνων και άλλων, επιχειρηματικών τοιούτων….
Η ανάλυση του Κουτσογιάννη είναι αρκετά μειοψηφική, όμως αυτό δεν είναι επιχείρημα για τον εκ προοιμίου αποκλεισμό της. Ούτε μπορούν να εκληφθούν ως εναντίον της επιχειρήματα οι βολές των θεωρητικών της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής - που ισχυρίζονται ότι οι αμφισβητίες της θεωρίας τους τελούν σε διατεταγμένη υπηρεσία υπέρ των πετρελαϊκών συμφερόντων…
Πάντως δεν μπορεί να παρακαμφθεί το γεγονός ότι οργανώσεις διεθνούς κύρους όπως η Greenpeace έφτασαν στο σημείο να κοινοποιούν μέχρι και συγκεκριμένα ονόματα εταιρειών, που παρεμποδίζουν τη λήψη μέτρων διεθνούς εμβέλειας για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής…Παρουσιάζοντας την έκθεση «Ποιοι μας εμποδίζουν», η διεθνής οργάνωση έκανε λόγο για μια σειρά ρυπογόνων επιχειρήσεων, όπως οι Shell, BASF, ArcelorMittal, BHP Billiton, Eskom και Koch , και φορέων που επηρεάζουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για το κλίμα…..Εξ άλλου στο περιθώριο της διεθνούς συνδιάσκεψης στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, δεκάδες ακτιβιστές μεταμφιεσμένοι σε στελέχη μεγάλων πολυεθνικών, κατονόμασαν τους 12 προέδρους των χειρότερων εταιριών που εμποδίζουν παρασκηνιακά την προώθηση παγκόσμιας συμφωνίας για τις κλιματικές αλλαγές. Οι ακτιβιστές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις των εταιριών αυτών με το Αμερικανικό Κογκρέσο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο και τον Καναδό Πρωθυπουργό Χάρπερ.
Οι συγκρούσεις στα πλαίσια της επιστημονικής κοινότητας δημιουργούν αμηχανία στο ευρύτερο μορφωμένο κοινό, όμως εκτός από τις θεωρίες υπάρχουν και τα γεγονότα – που γενικώς είναι πεισματάρικα…Έτσι πρόσφατα το Βήμα Science αναφέρθηκε σε μια εξέλιξη που διαδραματίζεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο και είναι χαρακτηριστική για τις επερχόμενες αλλαγές . Η σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι οι γαλλικές Άλπεις έχουν χάσει κάτι παραπάνω από το ¼ των παγετώνων τους τα τελευταία 40 χρόνια : Εκτός από μια σύντομη περίοδο επέκτασης στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το 1985-1986 η έκταση των παγετώνων μειώθηκε από τα 375 τ. χλμ στα 340 τ. χλμ, ενώ στα τέλη του 2000 έφτασε τα 275 τ. χλμ…..
Αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Κουτσογιάννης υποστηρίζει ότι το μερίδιο της ανθρώπινης ευθύνης για την μετατόπιση ενός τέτοιου «ογκόλιθου» όπως το κλίμα είναι τόσο μικρό, ώστε να περιττεύει η λήψη μέτρων…. Η συζήτηση επ’ αυτού οπωσδήποτε δεν είναι ανώφελη, αλλά η κοινωνία δεν μπορεί να παραδίδεται στο σκεπτικισμό και να δρά ανεξάρτητα από τις πλειοψηφικές επιστημονικές αντιλήψεις….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου