Τηρουμένων των αναλογιών, η ΠΓΔΜ σε σχέση με την Ελλάδα έχει αντίστοιχη δύναμη με αυτή που είχε η Ελλάδα σε σχέση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1912. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι σε μια μελλοντική κρίση ή αποσταθεροποίηση, θα ήταν πιθανή μια «περιπέτεια» ανάλογη με αυτήν των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13. Όσον αφορά την καθεστηκυία διεθνή τάξη, αυτή πιθανότατα να μην ασχολείτο με μια περιφερειακή-βαλκανική σύγκρουση - όπως ακριβώς δεν ασχολήθηκε με την τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου ή όπως η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ελάχιστα παρεμβαίνει σε ορισμένες συνοικίες της αμερικανικής μεγαλούπολης, που μαστίζονται από εγκληματικότητα….
Έχουμε μεγάλη και ενδεχομένως επείγουσα ανάγκη φιλικών σχέσεων με τα Σκόπια, την Αλβανία και τους υπόλοιπους βαλκανικούς λαούς, με δεδομένη την ανάδυση μιας «μικρομεσαίας υπερδύναμης» όπως η Τουρκία. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων : Έχουμε ανάγκη από συμμαχίες που δεν θα «σημαδεύουν» τον άλλο, αλλά θα δημιουργούν θύλακες ποιοτικών και προστατευόμενων σχέσεων και σαν τέτοιες θα ασκούν έλξη και επιρροή δια του παραδείγματος….
«Η Ελληνική Μακεδονία είναι Ελληνική» : ήταν μια ετικέτα που χρησιμοποιήθηκε από τον Άγγελο Ελεφάντη στο περιοδικό ΠΟΛΙΤΗΣ. Διαφωνούσα πολύ και σε πολλά πράγματα μαζί του, όμως είχα την ίδια άποψη στο προκείμενο θέμα : Περί του ότι υπάρχει μια Μακεδονία που δεν είναι Ελληνική, ότι υπάρχουν κάποιοι που την κατοικούν και που αναγκαστικά θα την χρησιμοποιούν με τον Χ ή Ψ τρόπο στον αυτοπροσδιορισμό τους.
Μένω στην Κυψέλη και αυτοπροσδιορίζομαι ως Κυψελιώτης, χωρίς όμως να υποστηρίζω ότι ο προ-προ-προ- προ κλπ.(προ εις την νιοστή …) πάππος μου ήταν αυτόχθων Αρχαίος Αθηναίος της περιοχής…Κάπως ανάλογα πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε, στους πιο νοήμονες Βορειομακεδόνες-Σκοπιανούς , ότι η ιδιότητά των ως σημερινών κατοίκων της ευρύτερης Μακεδονίας δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι τα τετράκισέγγονα του Φιλίππου ή του Μέγαλέξανδρου. Εξ άλλου υπάρχει και η ιστορική επιστήμη , την οποία θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε για να εξιχνιάσουμε την προέλευση της δικής τους και δικής μας συλλογικότητας.
Αληθινά, πόσο πιο ωραίο και φιλικό θα ήταν, αντί της προσφυγής στη Χάγη, με τις εντάσεις και τις αντιπαλότητες που αναδεύει κάθε δικαστική διαδικασία, να προσφεύγαμε σε ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο μακράς διάρκειας , με τους πιο εξέχοντες ευρωπαίους Ιστορικούς, για να ερευνήσουμε τα ζητήματα του παρελθόντος….Πόσο πιο ωραίο και φιλικό θα ήταν, αυτοί να αποκηρύξουν τις «οικοπεδικές» φιλοδοξίες τους εις βάρος της χώρας μας, κι εμείς αντίστοιχα να εγκαταλείψουμε την αξίωση της μονοπωλιακής χρήσης της «μακεδονικότητας» - μια που είμαστε πεισμένοι για την οργανική σχέση των Αρχαίων Μακεδόνων με την Ελληνικότητα…
ΥΓ. Φωτογραφία από αντιπυρηνική συνάντηση στο Svistov της Βόρειας Βουλγαρίας, Αύγουστος 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου