ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οι αεριτζήδες και οι τοπικές κοινωνίες






Αντιγράφω από  μια ανακοίνωση των «Οικολόγων Πρασίνων» υπό τον τίτλο :  «Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
για το αιολικό πάρκο στην Οίτη» (Λαμία, 20.11.2011) :

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς είναι αναγκαία και η εξοικονόμηση ενέργειας και η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς. Η Ελλάδα επίσης είναι μια από τις πιο σπάταλες ενεργειακά χώρες υπολογίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα ΑΕΠ, και η οικονομική επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν ώστε να καλυφθούν οι εθνικοί στόχοι για διείσδυση των ΑΠΕ κατά 20% στη συνολική παραγωγή ενέργειας έως το 2020. Γνωρίζουμε παράλληλα ότι είναι αδύνατη, τεχνολογικά και ποσοτικά, η επίτευξη των στόχων αυτών μόνο με εξοικονόμηση ενέργειας, ή μόνο με μικρά αιολικά ή μόνο με φωτοβολταϊκά. Στα πλαίσια αυτά, δεν είμαστε αντίθετοι με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων στα βουνά.
Όμως, θεωρούμε απαραίτητο να προηγείται της εγκατάστασης αυτών των συστημάτων ο ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες…..».



Η τοποθέτηση αιολικών πάρκων στα βουνά είναι ολέθρια για την ορεινή φύση, όχι μόνο γιατί  «στρεβλώνει» το ορεινό τοπίο δημιουργώντας στη θέση του ένα θλιβερό αχταρμά,  αλλά και γιατί παραβλάπτει τις οικολογικές λειτουργίες του χώρου. Ο αποκλεισμός των «μικρών αιολικών» προς όφελος της μαζικής και συγκεντροποιημένης  αιολικής παραγωγής, συνιστά «διείσδυση» όσο ένας βιασμός γυναίκας από άνδρα :  Κοντολογίς δεν συνιστά «όσμωση», δεν συνιστά  φιλική ενσωμάτωση ενός είδους ενεργειακής παραγωγής στη συνολική οικονομία. Αντίθετα,  συνιστά    πρακτική προβληματική ΚΑΙ για την οικονομία, ΚΑΙ για την κοινωνία ΚΑΙ για το περιβάλλον.


Με αυτή την συγκεκριμένη ανακοίνωση οι   ΟΠ ουσιαστικά συνδράμουν ιδεολογικά και πολιτικά το αντίθετο στρατόπεδο, αυτών που δεν έχουν σχέση με τη φύση, με την ήπια οικοανάπτυξη, με την ποιότητα του τοπίου. Ταυτόχρονα  τονίζουν ό,τι και οι αντίπαλοί μας, δηλαδή τη «συναλλαγή» με την τοπική κοινωνία, την οποία και στολίζουν ποικιλοτρόπως για να την εμφανίσουν «οικολογικώς ορθή»…Και παράλληλα συνδράμουν τον τοπικισμό, με το να αναθέτουν στην τοπική κοινωνία το ρόλο του συνδιαχειριστή υπερτοπικών και  δημόσιων  αγαθών…

Έχουν όμως και τον Στέφανο μαζί τους, οπότε πρέπει να του ρίξουν ένα ξεροκόμματο. Του πετάνε λοιπόν την Οίτη – περί της οποίας αποφαίνονται ότι δεν σηκώνει αιολικό πάρκο …. Οπότε : ΚΑΙ η ορειβατική πίτα του Στέφανου ακέρια, ΚΑΙ το αιολικό ιδεολόγημα  που υπηρετούν χορτάτο…..    
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου