ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΓΚΟΛ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ…



«Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων» αυτοσυστήνεται σαν κάτι περισσότερο από ποδοσφαιρικό τουρνουά – δηλαδή σαν κοινωνικό κίνημα…Που έδωσε μάλιστα αφορμή και για μια τουλάχιστον μελέτη από τον Fernando Segura Trejo με τίτλο «Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων και η μάχη κατά του κοινωνικού αποκλεισμού. Μια κοινωνιολογική ανάλυση σε ένα υπέροχο ταξίδι»…..

Ομολογώ ότι αυτή η υπόθεση περί «αστέγων» που συμμετείχαν πριν από λίγες εβδομάδες στο Παρίσι σε «Παγκόσμιο Κύπελλο» , το 9ο κατά σειρά, και που αντί να παλέψουν να βρουν ένα κατάλυμα το ρίχνουν στο ποδόσφαιρο, δεν μου φαίνεται και πολύ «σόϊ»…Επίσης δεν μου φαίνονται πειστικές οι φωτογραφίες των συμμετεχόντων, όπως κυκλοφόρησαν από την σχετική ομάδα υποστήριξης του «κινήματος»: Φωτογραφίες που δείχνουν ανθρώπους ευσταλείς και φορμαρισμένους, και όχι φουκαράδες με επείγοντα προβλήματα. Θέλω να υποθέσω ότι απλώς η «σήμανση» της όλης κίνησης πάσχει , ότι αυτό το «άστεγος»(homeless) συνιστά υπερβολή ή αστοχία, δεδομένου ότι από τα συμφραζόμενα του δελτίου τύπου η ιστορία αφορά εν γένει φτωχούς, άνεργους, περιθωριοποιημένους και «αποκλεισμένους» πολίτες…


«Γκολ στη Φτώχεια» είναι το όνομα της ελληνικής καμπάνιας, που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος (11:00-15:00) συγκέντρωση. Εκεί, όπως κάθε χρόνο, θα στηθεί ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και, κατά πως λένε οι διοργανωτές,

«όλοι μαζί θα μαζευτούμε να βάλουμε ένα γκολ στα δίχτυα του κοινωνικού αποκλεισμού. Βετεράνοι και νυν ποδοσφαιριστές, εταιρικές ομάδες των υποστηρικτών της καμπάνιας, γνωστοί και άγνωστοι φίλοι, θα φορέσουν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια και σαν έτοιμοι από καιρό, θα ξεχυθούν στον αγωνιστικό χώρο να κάνουν τα… μαγικά τους, όλοι ενωμένοι κατά της φτώχειας και ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού ρατσισμού»



Κατ’ αρχήν , δηλώνω την ευαρέσκειά μου γι αυτή τη ζεύξη ποδοσφαιρολογίας και καβαφισμού με τη φράση «σαν έτοιμοι από καιρό»…Και τούτο γιατί μου θυμίζει ένα (ξεκαρδιστικό) τίτλο αθλητικής εφημερίδας δανεισμένο από το ίδιο ποίημα του Καβάφη ("Απολείπειν ο θεός Αντώνιον" )και απευθυνόμενο σε κάποια ομάδα που υποβιβαζόταν - τότε - από τη Β στη Γ Εθνική κατηγορία : «Αποχαιρέτα, την Β Εθνική που χάνεις….».



Κατά τα υπόλοιπα σημειώνω(κανείς δεν είναι τέλειος σε αυτό τον κόσμο...) την υποστήριξη της κίνησης από το Δήμο Αθηναίων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον ΟΤΕ, την PROTASIS, την Interamerican και την Target-Sport.... Και αρπάζω την ευκαιρία για να πω  ότι κάθε κλωτσιά και κάθε φιλότιμη δράση  που συσπειρώνει ανθρώπους και δίνει διέξοδο στην ενέργειά τους, είναι προτιμότερη από την εκ του μακρόθεν ενασχόληση με την απέραντη ιντριγκολογία του ποδοσφαίρου, που κινείται συνήθως στη σφαίρα του εξω-φρενικού. Παραδείγματος χάρη μια ανακοίνωση της ΟΑΚΕ, που δημοσιεύθηκε στο http://radicaldesire.blogspot.com/2011/10/blog-post_12.html   . Ιδού ένα απόσπασμα :






"Την τελευταία φορά που είχαμε γράψει για τις εξελίξεις στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, είχαμε την άτακτη τότε (Σεπτέμβρης 2010) υποχώρηση Βαρδινογιάννη μπροστά στο μέτωπο Βγενόπουλου – Πατέρα. Τότε είχαμε γράψει ότι το ντόπιο και δυτικόφιλο κεφάλαιο Βαρδινογιάννη φεύγει από το φόβο μην του κάψουν την Παιανία ή και τη MOTOROIL οι φιλο-βγενοπουλικοί τραμπούκοι της εξέδρας του ΠΑΟ. Τελικά πρόσφατα ετοιμαζόταν όντως από τους τραμπούκους διαδήλωση έξω από τις εγκαταστάσεις της MOTOROIL (!), με αίτημα την αποχώρηση Βαρδινογιάννη από τη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ ΠΑΟ, πριν αυτή ανακοινωθεί επίσημα στις 5 του Σεπτέμβρη. Δεν χρειάστηκε οι τραμπούκοι να πραγματοποιήσουν την απειλή τους. Έφτανε ο φασιστικού τύπου εκφοβισμός του κεφάλαιου Βαρδινογιάννη στο κέντρο και στη βάση της πραγματικής ισχύος του, που είναι τα διυλιστήρια, για να ξεκόψει αυτό το κεφάλαιο οριστικά από τον Παναθηναϊκό.
Στην πραγματικότητα δεν είναι μια φράξια τραμπούκων και το αφεντικό τους, ο κρατικοολιγάρχης Βγενόπουλος, που έδιωξαν τους Βαρδινογιάννηδες από τον Παναθηναϊκό. Είναι το διακομματικό σύμπλεγμα κορυφής που το πέτυχε αυτό μέσα από μια πολύχρονη εκστρατεία φθοράς. Δίχως τον άμεσα κρατικό πόλεμο της διαιτησίας, δίχως μια «επαγγελματική» τραμπούκικη και ηθικά διεφθαρμένη πτέρυγα αυτού του συμπλέγματος στην εξέδρα, δίχως μια κατάλληλα υποταγμένη αθλητική δικαιοσύνη που θα κάλυπτε το εξεδρικό και διαιτητικό όργιο σε βάρος του Παναθηναϊκού και υπέρ του Κόκκαλη επί μια 15ετία, δίχως μια ποινική δικαιοσύνη και μια αστυνομία που θα άφηναν ουσιαστικά ατιμώρητες τις εκτός γηπέδων επιθέσεις των τραμπούκων κάθε είδους ενάντια στους παναθηναϊκούς συνδέσμους που δεν υποτάχθηκαν στο πνεύμα Κόκκαλη-Βγενόπουλου, δίχως ένα Συμβούλιο της Επικρατείας στα χέρια του ΣΥΝ και του ψευτοΚΚΕ που με τις «κινήσεις πολιτών τους» υπονόμευαν πάντα το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπου αυτό και να χτιζόταν, και πάνω απ’ όλα δίχως τα όλο και πιο δουλικά ΜΜΕ που γενικά κάλυπταν όλη αυτή τη φασιστική και σαμποταριστική κτηνωδία, δεν μπορούσε να επιτευχθεί η πολιτική και οικονομική δήμευση της ισχυρότερης κεφαλαιακά ομάδας της χώρας".


Αυτά λοιπόν κατά την άποψη της ΟΑΚΕ -  "και τα μυαλά στα ψυχιατρεία"....Ο επόμενος ποδοσφαιρικός στόχος της κίνησης των «αστέγων» είναι η Πόλη του Μεξικού, όπου τον Οκτώβριο του 2012 θα φιλοξενηθεί το 10ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όσοι δεν είναι σίγουροι για το κεραμίδι που επί του παρόντος φέρουν επί της κεφαλής των,  μπορούν να κρατήσουν στα υπόψη την ιστοσελίδα http://www.streetpaper.gr/ . Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται....











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου