ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη δημόσια τηλεόραση


Ο νεοφιλελεύθερος συρμός ενοχλείται από τη δημόσια τηλεόραση όσο και από όλα τα πράγματα ποιότητας - γι αυτό και φιλοδοξεί να την έχει υποταγμένη στη σαχλαμάρα, στις γλυψιματοκρατικές εκπομπές, στο παραγοντισμό και στη συναλλαγή. Κι από κοντά έρχεται η αβαθής ιδεολογία διαφόρων τύπων γενικώς trendy – που αυτοκαταξιώνονται όταν βγάζουν καμιά κακιούλα εναντίον των δημοσίων λειτουργών . Χθες λόγου χάρη, σε μια ταξιδιωτική εκπομπή μεγάλου καναλιού με κάτι οικολογικοφανή παιδαρέλια - ξέρετε, από εκείνα που μας εξηγούν τις εκκρίσεις αδρεναλίνης που έχουν γιατί δεν έχουν μάθει να λένε και τίποτε άλλο – δεν παραλείφθηκε η αναφορά στον λουφάζοντα δημόσιο υπάλληλο….

Η δημόσια τηλεόραση απειλείται ακόμη και όταν έχει εισπρακτική επιτυχία, γι αυτό ήταν ιδιαίτερα θετική η Πρωτοβουλία που ανέλαβαν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Η ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων έβαλε την προωθούμενη συρρίκνωση της ΕΡΤ σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς ο Μ. Τρεμόπουλος έθεσε υπόψη της Κομισιόν τις περικοπές χρηματοδοτήσεων λόγω κρίσης και σε άλλες χώρες-μέλη (Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία), τονίζοντας ότι οι περικοπές αυτές αποδυναμώνουν την αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στους τομείς της ενημέρωσης, του πολιτισμού και της πολυφωνίας. Ειδικά μάλιστα για την Αυστρία και τη Ρουμανία σημείωσε την παρέμβαση και την έκφραση ανησυχιών από την E.B.U. – που είναι ο επίσημος φορέας των δημόσιων ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοράσεων, εντός και εκτός Ε.Ε. .



«Χωρίς ποιότητα και πλουραλισμό στην επικοινωνία και την ενημέρωση, οι συνέπειες της κρίσης θα είναι βαρύτερες για όλους μας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Το ζήτημα του τοπίου στην Ενημέρωση αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας, όπου η επιρροή που άσκησαν τα ΜΜΕ στην κοινωνία και την πολιτική είχε σημαντική συμβολή στα σημερινά αδιέξοδα. Η δημόσια τηλεόραση, όμως, δε μπορεί να είναι απλό συμπλήρωμα της ιδιωτικής. Η απαραίτητη, λοιπόν, εξυγίανση της ΕΡΤ και η χειραφέτησή της από την εκάστοτε κυβερνητική επιρροή, δύσκολα μπορούν να συμβαδίζουν με λογικές συρρίκνωσης, που υπηρετούν πιθανότατα άλλα συμφέροντα. Πόσο περισσότερο και καλύτερο πολιτιστικό ρόλο μπορεί να παίζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση με αισθητά λιγότερα κανάλια, προγράμματα και ανθρώπους, όταν μάλιστα ισοσκελίζει ήδη τα έξοδά της; Για να μην κρυβόμαστε, λοιπόν, ζήτησα ήδη από την Κομισιόν μια καθαρή απάντηση, κατά πόσο το σχέδιο για την ΕΡΤ αποτελεί επιταγή της τρόικας ή πρωτοβουλία της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου