
Στη συγκεκριμένη περίπτωση του χρυσού, η διείσδυσή του στο χώρο των αποθησαυριστικών λειτουργιών και η αντίστοιχη έξωση των «εθνικών» νομισμάτων από αυτόν, απειλεί με πληθωρισμό - και επομένως απορρύθμιση - τις διεθνείς συναλλαγές και το διεθνές εμπόριο. Η επιστροφή βέβαια στον «κανόνα χρυσού», κοντολογίς στην στήριξη ή και μετατρεψιμότητα των «εθνικών» νομισμάτων σε χρυσό, όπως αυτή που ίσχυε υπό το κράτος των συμφωνιών του Μπρέτον Γουντς(1944) και δέσμευε το δολάριο μέχρι τις 15.8.1970, είναι πολύ μακριά. Όμως το χειρότερο θα μπορούσε να διαδεχθεί το κακό και τα πράγματα να πάρουν μια τέτοια κατεύθυνση, εκτινάσσοντας την τιμή του πολύτιμου μετάλλου μέχρι και τις 20.000 δολάρια την ουγγιά και προκαλώντας φρενίτιδα στο χώρο των παραγωγών χρυσού….
Είναι πλέον φανερό ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν να τιθασεύσουν τη διεθνή ύφεση παρέχοντας, μεταξύ άλλων, ένα αξιόπιστο διεθνές μέσο πληρωμών, έχουν εμπλακεί σε μια σχιζοφρενική κατάσταση , λόγω της μικρονοϊκής εμμονής τους στο ρόλο των αγορών…Έτσι ενώ γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το σύστημα των διεθνών συναλλαγών και η διεθνής οικονομική ανάκαμψη απαιτούν δραστικές διακρατικές συμφωνίες και αυστηρό έλεγχο των αγορών, η πολιτική κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού εξακολουθεί να κανοναρχεί τις πολιτικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ο χρυσός ως χρήμα έχει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής και διαφύλαξης , σε σχέση με το χρηματικό ή λογιστικό χρήμα , που στηρίζεται στο κρατικό imperium. Ταυτόχρονα έχει και κόστος περιβαλλοντικό, λόγω της χρήσης κυανίου για το διαχωρισμό του χρήσιμου μετάλλου από το άχρηστο υλικό…Στον υπαρκτό ορίζοντα, με δεδομένη την ανυπαρξία πολιτικών μεγάλης κλίμακας που θα διεκδικούσαν την ισορροπία κράτους και αγοράς, όλες οι ενδείξεις πείθουν ότι θα υποστούμε αρκετές περιβαλλοντικές ζημιές, κοντά στις υπόλοιπες….
ΥΓ. Η φωτογραφία είναι του Δ. Γερόνικου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου