ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΑΡΧΕΛΩΝ, θαλάσσιες χελώνες και εμπόδια….










Μετά από μερικές δοκιμαστικές εξόδους στη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τις δύο μεγαλύτερες περιοχές ωοτοκίας της Καρέττα στη Μεσόγειο, οι χελώνες ξεκίνησαν να γεννούν τα αυγά τους για το 2011.

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος και η Ζάκυνθος συγκεντρώνουν το 40% περίπου της συνολικής ωοτοκίας στη Μεσόγειο. Όμως τα δύο αυτά σημαντικά Μεσογειακά «μαιευτήρια» έχουν άνιση μεταχείριση, όσον αφορά στην προστασία τους. Ενώ η Ζάκυνθος έχει θεσμοθετημένη προστασία με το Θαλάσσιο Πάρκο που λειτουργεί από το 2000, πράγμα που ωφελεί και στην αναβάθμιση του τουρισμού της, ο νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος παραμένει χωρίς νομικό καθεστώς προστασίας, παρόλο που έχει περιληφθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA.

Η έλλειψη νομικού πλαισίου προστασίας στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο έχει αρχίσει να εκτρέφει τα γνωστά συμπτώματα της απρογραμμάτιστης και ανεξέλεγκτης «αξιοποίησης» που υποβαθμίζουν τη μοναδική αυτή περιοχή. Πράγματι τα τελευταία χρόνια χτίζονται βίλες πάνω στους αμμόλοφους, καταστρέφοντας την παράκτια βλάστηση, διανοίγονται παράνομα δρόμοι πρόσβασης στη θάλασσα, και στήνονται καντίνες πάνω στην παραλία με δυνατά φώτα τη νύχτα. Είναι το γνωστό «σενάριο καταστροφής» μιας οικολογικά ευαίσθητης περιοχής, όπου η πολιτεία δεν κατάφερε να θέσει έγκαιρα περιβαλλοντικούς όρους ώστε η όποια ανάπτυξη να γίνει σωστά και να ωφελήσει μακροπρόθεσμα την περιοχή.
Ειδικά στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, που ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ολιγωρία του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι εμφανής γιατί από το 2003 υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη, στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος LIFE-Φύση, που προβλέπει την ανάδειξη της περιοχής με ταυτόχρονη προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η ανεπάρκεια της Διοίκησης και τα τοπικά μικροσυμφέροντα οδηγούν άλλον έναν σημαντικό βιότοπο της Ελλάδας σε υποβάθμιση μέσω μιας κοντόφθαλμης «αξιοποίησης» που δεν λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία εκείνα που κάνουν την περιοχή αυτή ξεχωριστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου