ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Το Τατόϊ , οι «Γεωπόνοι του κόσμου» και μια περιττή απαξίωση ….



Στη σωτηρία και ανάδειξη του Τατοϊου αναφέρεται το πρόσφατο Δελτίο Τύπου των «Γεωπόνων του κόσμου», επιστημονικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, που δημιουργήθηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει γεωπόνους, αρχιτέκτονες τοπίου και άλλες παρεμφερείς ειδικότητες. Το Δελτίο αναμφίβολα συνεισφέρει στον προβληματισμό - ή ακόμη και στον τόσο απαραίτητο θόρυβο - γι αυτή τη σπουδαία έκταση της Αττικής. Για την οποία ο Πρόεδρος του ΟΡΣΑ Γιάννης Πολύζος, είχε θέσει τον περασμένο Δεκέμβρη το ζήτημα μιας μερικής ανάπλασης – της τάξεως των 8-9 χιλιάδων στρεμμάτων - ενώ παράλληλα έθετε και το ζήτημα της δημιουργίας εσόδων με στόχο τη βιωσιμότητα του κτήματος.



Έχοντας παρακολουθήσει την υπόθεση του κτήματος Τατοϊου από τις αρχές της χιλιετίας, είδα στην άποψη του Πολύζου μια χροιά από σχετική πρόταση που είχε υποβάλει η «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» - σωματείο με σημαντική δράση και μάλιστα πρώτο στην επετηρίδα των περιβαλλοντικών οργανώσεων, με έτος ίδρυσης το 1972…. Για τα ζητήματα αυτά αναφέρθηκα στην ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ (Απρίλιος 2005), στην ΕΠΟΧΗ(13.3.2005) , ΑΥΓΗ (28.1.2007) όπως επίσης και σε ανάρτηση στον παρόντα ιστότοπο υπό τον τίτλο «Μητροπολιτικό Δάσος» (10.10.2010).



Ομολογώ ότι μέχρι πρότινος είχα την εντύπωση ότι το σχέδιο της «Ελληνικής Εταιρείας» που είχε κατατεθεί από το 2004 περίπου και που περιείχε ένα «χαρμάνι» μουσειακών, ψυχαγωγικών και γεωργικών δομών για το χώρο, ήταν γενικά ρεαλιστικό και ικανό να διασφαλίσει την αυτοχρηματοδότηση . Διαβάζοντας όμως το Δελτίο Τύπου των «ΓτΚ» διαπίστωσα την ύπαρξη ενός χωρίου που απαξίωνε προηγούμενες απόψεις για την ανάπλαση, με ένα λεξιλόγιο μάλλον επιθετικό ..



Δηλώνουν οι Γτκ : « Σαν επιστημονική εταιρία, δεν είμαστε σε θέση να συνηγορήσουμε ή να συμφωνήσουμε με περιστασιακές, έντονα επικοινωνιακές, ερασιτεχνικές, χομπίστικες και αποπροσανατολιστικές, σίγουρα μη επιστημονικές προσπάθειες ομάδων, ή ακόμη και ατόμων, που προωθούν μια διαφορετική αντίληψη για το «Τατόι» περιορίζοντας το ζήτημα μόνο σε θέματα ιστορικοπολιτικού μουσειακού χαρακτήρα, επιλεκτικών φυτοκομικών επεμβάσεων και αναπλάσεων βιτρίνας, βλέποντας τον χώρο σαν υπερτοπικό πάρκο μαζικής αναψυχής ή εύκολο σημειακό προορισμό εκδρομών και περιηγήσεων, ανεξάρτητα του βαθμού ανοχής ανθρώπινων δραστηριοτήτων και διάρκειας της παρουσίας».




Ερωτώ κι εγώ τους ΓτΚ : Ποιοι είναι αποδέκτες αυτών των κατηγοριών; Μήπως η «Ελληνική Εταιρεία», η προσφάτως δημιουργηθείσα εταιρεία «Φίλων του Τατοϊου», «η Πρωτοβουλία για την Πάρνηθα» , οι διάφοροι εθελοντές που κατέθεταν τον ελεύθερο χρόνο τους για την δασοπροστασία της περιοχής το καλοκαίρι, ή ποιοι άλλοι;




Εύλογο το αίτημα των ΓτΚ – ή οποιασδήποτε άλλης ομάδας παρεμφερών προσόντων – να ενορχηστρώσουν όλες τις δράσεις και τις ειδικότητες σε ένα ολιστικό σχέδιο ανάπλασης του Τατοϊου. Αλλά η απαξίωση «των άλλων» που ενδιαφέρθηκαν μέχρι πρόσφατα για την ίδια υπόθεση υπό τους κρότους κάποιων δημοσιουπαλληλικών ροχαλητών, είναι μάλλον περιττή …






Όλο το κείμενο για τη « Σωτηρία και ανάδειξη του κτήματος Τατοΐου . Ώρα για διεπιστημονική παρέμβαση και δράση.»
των Σταμάτη Λ. Σεκλιζιώτη (Δρ) Γεωπόνος ΑΠΘ – Αρχιτέκτων Τοπίου (MPhil, PhD, Birmingham, UK), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου «ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», Κωνσταντίνου Κασσιού,(Δρ) Δασολόγος ΑΠΘ – Αρχιτέκτων Τοπίου, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, (MSc, PhD, University of Madison, Wisconsin USA), Μέλος των «ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», Γεώργιου Καρέτσου(Δρ) Δασολόγος ΑΠΘ - Ερευνητής, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΕΘ.Ι.ΑΓΕ), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των «ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» και
Σταυρούλας Κατσογιάννη, Γεωπόνου ΓΠΑ – Αρχιτέκτονος Τοπίου και Ιδρυτικού μέλους των «ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» υπάρχει στο
http://worldagronomists.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου