ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΣΙΝΓΚΕΡ : "Η Απελευθέρωση των Ζώων"


Είχα διαλέξει αυτό τον τίτλο (ANIMAL LIBERATION) για ένα άρθρο που δημοσίευσα στα περιοδικά «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ» και «ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ» πρίν από καμιά 25αριά χρόνια, όπου έβαζα σε πρώτο πλάνο την αφήγηση ενός επεισοδίου στα τέλη της Μικρασιατικής εκστρατείας(1922)….Αφηγητής ήταν ο Ιστορικός Επαμεινώνδας Βρανόπουλος, το δε επεισόδιο σχετιζόταν με τα μεγάλα ζώα έλξης (άλογα, μουλάρια, γαίδούρια) που μετά την υποχώρηση του ελληνικού στρατού, είχαν συγκεντρωθεί στον θύλακα του Τσεσμέ. Κάποια στιγμή, ενώ η υποχώρηση του στρατού και των πολιτών προς τα νησιά του Αιγαίου κόντευε να ολοκληρωθεί, ήρθε διαταγή για την θανάτωση των ζώων, που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στα νησιά αλλά και δεν έπρεπε να μείνουν στα χέρια του εχθρού – με τον οποίο ο πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη….


Τα ζώα συγκεντρώθηκαν σε ένα μεγάλο ανοιχτό χώρο και περικυκλώθηκαν από στρατιώτες, που έκαναν αρκετά βήματα προς τα πίσω για να έχουν αποστάσεις ασφαλείας - μεταξύ τους αλλά και με τα ζώα…Κάποια στιγμή ο επικεφαλής αξιωματικός έδωσε την εντολή για την εκτέλεση και άρχισαν οι πυροβολισμοί – ο τόπος γέμισε αίματα, ένώ τα ζώα κοίταζαν με απόγνωση και απορία τους χθεσινούς συντρόφους τους…Τότε οι σκληροτράχηλοι φαντάροι, που είχαν δει με τα μάτια τους τις πιο απίθανες φρικαλεότητες, που είχαν δει ακρωτηριασμούς και αιματοκυλίσματα αλλά που είχαν βιώσει τη συντροφιά και τη φιλία των ζώων, τελείως αυθόρμητα, σταμάτησαν να πυροβολούν. Και μερικοί από αυτούς – κατά τη μαρτυρία που διέσωσε ο Βρανόπουλος – πλησίασαν τα χτυπημένα ζώα και τα φιλούσαν…Η εκτέλεση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και τα ζώα αφέθηκαν ελεύθερα, παρά την αντίθετη ρητή διαταγή…..


Οι άνθρωποι και ειδικότερα οι πιο ανθρώπινοι από αυτούς, είχαν ανέκαθεν αισθήματα για τα ζώα. Στη τύχη τελείως, θυμάμαι τις αναφορές ενός συνεδρίου βιολογικής αιγοπροβατοτροφίας στο Αγρίνιο του 2002, όπου η «ευζωϊα των ζώων» ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα για τους σύνεδρους. Θυμάμαι ακόμη τους «Αταίριαστους» - εκείνο το καταπληκτικό ασπρόμαυρο φίλμ των σίξτις, με την Μαίριλυν Μονρόε και τον Κλαρκ Γκέϊμπλ, που είχε επίκεντρο την τύχη των μεγάλων ζώων έλξης, αδέσποτων πλέον, μετά την εγκατάλειψή τους από την εκμηχανισμένη αγροτική οικονομία….


Όμως αυτά τα αισθήματα και αυτές οι ιδέες δεν θα έπρεπε να αφεθούν «χύμα», γιατί δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά…Αυτό ακριβώς ήταν το θέμα του Πήτερ Σίνγκερ, που ανέλαβε από το 1975 να εκφράσει την συγκεκριμένη, πολυτιμη ευαισθησία … Το βιβλίο του Σίνγκερ «Η Απελευθέρωση των Ζώων» παρουσιάζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, καθηγητής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ., και ο Σταύρος Καραγεωργάκης, Δρ. φιλοσοφίας, μεταφραστής και επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του έργου. Η παρουσίαση θα γίνει στις 19:30, στην αίθουσα διαλέξεων της ΕΔΟΘ, Προξ. Κορομηλά 51, 4ος όροφος. Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο Αθανάσιος Τάκης, Δρ Ευρωπαϊκού Δικαίου - Δικηγόρος, θα αναπτύξει το θέμα «Το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλή μεταχείριση των ζώων», η Λάλε Αλάτλι, εκπρόσωπος της τουρκικής ομοσπονδίας για τα δικαιώματα των ζώων Haytap, θα αναφερθεί στις «Δράσεις για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων σε Ελλάδα και Τουρκία» και εκπρόσωπος του Φιλοζωικού Σωματείου «Άργος» θα αναφερθεί στα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα.



«Η Απελευθέρωση των Ζώων» επηρέασε όσο κανένα άλλο βιβλίο το σύγχρονο κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων και προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη, αποκαλύπτοντας τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα ζώα των μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων και τα πειραματόζωα. Τότε ήταν που πληροφορήθηκε το κοινό για πρώτη φορά(1975) ότι δίνουν αυξητικές ορμόνες στα ζώα οι οποίες καταλήγουν στο πιάτο των καταναλωτών, ότι οι κότες καταφεύγουν στον κανιβαλισμό λόγω του στρες του εγκλεισμού, ότι τυφλώνουν κουνέλια για να λανσάρουν στην αγορά μια καινούργια μάσκαρα, ότι ποτίζουν ελέφαντες με LSD για να δουν τις αντιδράσεις τους, και πολλές ακόμα φρικαλεότητες.


«Η Απελευθέρωση των Ζώων» αποτελεί διεθνές μπεστ σέλερ και έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες. Ο Πήτερ Σίνγκερ διδάσκει βιοηθική στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των Η.Π.Α., έχει γράψει δεκάδες βιβλία, θεωρείται από τους μεγαλύτερους ηθικούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα, ενώ παράλληλα διακρίνεται και για την ακτιβιστική του δράση.


Για περισσότερες πληροφορίες facebook: http://www.facebook.com/animal.liberation.singer ιστολόγιο: http://animal-liberation-greek.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου