ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ








Από τον δικτυακό τόπο του ARDIN μαθαίνω για την αυτοκτονία γνωστού αθλητικού συντάκτη, όταν έμαθε πως δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή του. Από την ίδια πηγή πληροφορούμαι την αυτοκτονία 59χρονου συνταξιούχου στρατιωτικού στη Λαμία, για οικονομικούς λόγους . Κι ακόμη μαθαίνω ότι αυτό τον Αύγουστο, αυτοχειριάσθηκε 35χρονος άνδρας στην Κρήτη, πατέρας τριών παιδιών, που είχε υπέρογκα χρέη προς τις τράπεζες….



Το διαδίκτυο και οι εφημερίδες κοινοποιούν τέτοια περιστατικά με αυξανόμενη συχνότητα. Η κατάσταση έχει πλέον κάτι από τις αγροτικές περιοχές των Ινδιών, όπου ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ αυτοκτόνησαν, μην μπορώντας να αντέξουν τις εξαρτήσεις από γνωστό αγροβιομηχανικό συγκρότημα….



Σου έρχεται πλέον να νοσταλγήσεις την παλιά καλή εποχή των «υπαρξιακών αυτοκτονιών», ιδιαίτερα εκεί πάνω, στις Σκανδιναβικές χώρες : Τότε που οι άνθρωποι αποχωρούσαν εθελουσίως από τη ζωή είτε από πλήξη, είτε από συναισθηματική και σεξουαλική απογοήτευση, είτε από έναν ενδόμυχο, υπαρξιακό μηδενισμό. Ή τότε που αποχωρούσαν οι ποιητές Μαγιακόφσκυ και Καριωτάκης, στον μεσοπόλεμο, όχι λόγω ανεργίας ή χρεών αλλά γιατί η ζωή τους δεν είχε εκείνο το χρώμα και την ένταση που αποζητούσαν…



Πάντως οι αυτοκτονικές τάσεις συνδέονται γενικότερα με το οικονομικό και εργασιακό καθεστώς του νεοφιλελευθερισμού , και όχι μόνο με την έξαρση της οικονομικής κρίσης. Διαβάζω μια αναφορά της ΒΙΚΥΣ ΤΣΙΩΡΟΥ («Αυτοκτονίες στους χώρους εργασίας»), που δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία» της 7.10.2009 :



«Είκοσι τέσσερις αυτοκτονίες μετρά η εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας (France Telecom) τους τελευταίους μήνες, ανθρώπων που δεν άντεξαν την εντατικοποίηση της εργασίας και τις αυθαίρετες μετατάξεις, την αποξένωση ,την αβεβαιότητα»



Δεν είναι μόνο λοιπόν η ανεργία που σκοτώνει, αλλά επίσης σκοτώνει και η εργασία.Κι ακόμη σκοτώνει η υπερεργασία, της 16ωρης και 18ωρης απασχόλησης, όσο κι αν δεν αφήνει στον υπεραπασχολούμενο περιθώρια για υπαρξιακές σκέψεις και βίωση των αδιεξόδων. Η περίπτωση ήταν γνωστή στον Μαρξ μέσα από τις εκθέσεις των Άγγλων Επιθεωρητών Εργασίας, και είχε δημοσιοποιηθεί μέσα στον Α΄τόμο του «Κεφαλαίου»….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου