ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΔΕΝΤΡΑ


Σε πολλές περιοχές της Αθήνας και όχι μόνο, η φύτευση κάποιων στενών πεζοδρομίων συνεπάγεται την έξωση του πεζού από αυτά και την υποχρεωτική κίνησή του στο δρόμο. Οι πεζοί εκτίθενται σε κίνδυνο, η πεζοπορία μετατρέπεται σε ένα ατέλειωτο σλάλομ , τα πεζοδρόμια γίνονται «εικονικά». Μόνοι ωφελημένοι από αυτή τη κατάσταση είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων κτισμάτων ή οικοπέδων, που απολαμβάνουν ένα «εγγύς περιβάλλον» πιο πράσινο, επεκτείνοντας ουσιαστικά τους ιδιωτικούς κήπους ή τις πρασιές που διαθέτουν , εις βάρος του κοινόχρηστου χώρου και των προβλεπόμενων χρήσεων για την εξυπηρέτηση του πεζού…
Στην Ηλιούπολη, στου Παπάγου, στο Χολαργό, στη Σαρωνίδα, σε πολλές «καθωσπρέπει» περιοχές του αθηναϊκού λεκανοπεδίου, το φαινόμενο αυτής της έντεχνης ιδιοποίησης του πεζοδρομιακού χώρου είναι αρκετά έκδηλο. Ανάλογα φαινόμενα διαδραματίζονται και στην ελληνική περιφέρεια, σε περιοχές μικρότερων κυκλοφοριακών εντάσεων αλλά και μεγαλύτερης διαθεσιμότητας χώρου προς όφελος της πεζοκίνησης. Εκεί όπως και στις μεγάλες πόλεις, κάποιοι θεωρούν το ιδιωτικό τους (μικρο)περιβάλλον ως υπέρτερο από μια κοινόχρηστη δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας. Και με τις πλέον ευτελείς δικαιολογίες – δηλαδή για το «καλό μας» - στήνουν δέντρα και θάμνους που είναι αυθαίρετα….
Τα αυθαίρετα είναι μια μεγάλη πληγή εις βάρος του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος Τα αυθαίρετα και οι αυθαιρεσίες μπορούν ενίοτε να είναι «χαριτωμένα» - όπως λόγου χάρη ένα παλιό Μπόϊνγκ 707 που προ ετών μετατράπηκε σε καφετέρια σε δασικό χώρο της Πάρνηθας (!!!) – όμως δεν παύουν να υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Με την υπόθεση των οικολογικοφανών πλην «αυθαίρετων δένδρων» είχα απασχολήσει πέρυσι την άνοιξη τους αναγνώστες του περιοδικού «Ο Δαίμων της Οικολογίας», διατυπώνοντας προφανώς ένα πρόβλημα χιλιοδιατυπωμένο από μικρούς και μεγάλους xρήστες του χώρου των πόλεων- και ιδιαίτερα από όσους πάσχουν από κάποια μορφή αναπηρίας. Τελικά, τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου εκδόθηκε απόφαση του ΥΠΕΚΑ (52907 ΦΕΚ Β 2621/31-12-09) που καθόριζε ότι τα πεζοδρόμια θα πρέπει να είναι ελεύθερα από παντός είδους εμπόδια (και δένδρα) όταν έχουν πλάτος μικρότερο από 1,5μ. Η απόφαση ήταν ορθή, ορθότατη. Όμως αυτό δεν την γλύτωσε από ορισμένες γκρίνιες, δοθέντος του σκληρού καθήκοντος της εκκαθάρισης των πεζοδρομίων ακόμη και από «πράσινα» εμπόδια….
Οι Λατίνοι έλεγαν : Dura lex, sed lex (Σκληρός ο νόμος, αλλά νόμος) Εγώ δε θα σταθώ στο ζήτημα της τήρησης των νόμων- που είναι κάθε άλλο παρά αμελητέο - αλλά στην ανάγκη της αντιμετώπισης του «δήθεν». Στην ανάγκη να σταματήσει ο κάθε προστάτης του προσωπικού του περιβάλλοντος να το παίζει «Εθνικός ευεργέτης»….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου