ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ….



Στις 24.6..2010 η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή, ανακοίνωνε σε ομιλία της ότι «στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα δεν περισσεύουν πόροι ώστε να προχωρήσουμε σε προσκλήσεις στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο» . Παρ’ όλα αυτά η ίδια κυρία στην ίδια ομιλία της (!) αναφερόταν στην ανάγκη για τέτοιου είδους μέτρα, που « θα βελτιώσουν πραγματικά την ποιότητα του προϊόντος αλλά και την ποιότητα των εδαφών, τη διαχείριση της γης και των υδάτων»


Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ σημειώνουν ότι τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα περιλαμβάνουν ενισχύσεις που αφορούν μεταξύ άλλων: τη βιολογική γεωργία, τη βιολογική κτηνοτροφία, τη μείωση της νιτρορύπανσης, την προστασία απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, τη διατήρηση ντόπιων ποικιλιών, τη διατήρηση και αποκατάσταση φυτοφρακτών, τη διαχείριση παραλίμνιων εκτάσεων του δικτύου Natura 2000, τη διατήρηση και ανακατασκευή αναβαθμίδων, τη διατήρηση γεωργικών εκτάσεων για την προστασία ειδών άγριας πανίδας. Πρόκειται δηλαδή για μια σειρά πρακτικών που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση σε μια γεωργία φιλική προς το περιβάλλον αλλά και στην υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης αγροτικών περιοχών με όρους βιωσιμότητας. Παράλληλα θα μπορούσαν να προσφέρουν και θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τα μέτρα αυτά αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία του 2ου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και χρηματοδοτούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. .Σημειώνεται ακόμη ότι η εγκατάλειψη της υποστήριξης των παραδοσιακών ποικιλιών και των αυτόχθονων φυλών, αποφασίζεται το 2010, έτος αφιερωμένο στην βιοποικιλότητα, θέμα για το οποίο το Υπυυργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει αναγγείλει καμία θετική δράση…..


Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» καταγγέλλουν τα πράσινα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης, καθώς επίσης και την κοντόφθαλμη λογική των ηγετικών παραγόντων της Γεωργίας. Και αναρωτιούνται :


«Ποιο μοντέλο γεωργίας θέλει να υποστηρίξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Αυτό της χημικής εντατικής γεωργίας, της γεωργίας που απαιτεί εκτροπές ποταμών και δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον και στους καταναλωτές; Ούτε με περιβαλλοντικούς αλλά ούτε με κλασσικούς οικονομικούς όρους, με όρους ανταγωνισμού, μπορεί να σταθεί πλέον μια τέτοια γεωργία.


Αντίθετα η ποιοτική γεωργία με αιχμή του δόρατος τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η γεωργία των παραδοσιακών φυλών και ποικιλιών, η γεωργία που σέβεται το περιβάλλον, μπορεί να ξαναφέρει τα ελληνικά προϊόντα τόσο στις διεθνείς όσο και στην ελληνική αγορά. Συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία των νερών, των εδαφών, της βιοποικιλότητας και της υγείας των καταναλωτών - που έχουν κάθε δικαίωμα να μη γίνονται πειραματόζωα για αγροχημικά προϊόντα…..

Σημείωση : Ο τυφλός του σκίτσου καθίζει τη γαλοπούλα και ψήνει το παιδί.....





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου