ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

OI MKO KAI Η ΚΡΑΤΙΚΗ "ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ"




Τον τελευταίο καιρό έχουμε χορτάσει από αντικλεπτοκρατικές κορώνες. Από φορομπηχτικές ιδέες πάσης φύσεως, από καρφώματα διαφόρων προνομιούχων από μη προνομιούχους – αρκετοί από τους οποίους δεν θα είχαν αντίρρηση να ήταν αυτοί οι προνομιούχοι ...Το κράτος φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε κούρα αδυνατίσματος, σε εξυγιάνσεις και άλλα ηχηρά παρόμοια, όμως από την άλλη πλευρά δεν παύει να «αυτοδικεί» σχετικά με τη διαχείριση κάποιων κονδυλίων : Κονδυλίων που προέρχονται «έξωθεν» και που ΔΕΝ έχουν ως νόμιμο αποδέκτη τις δικές του τσέπες .


Καταγγέλουν τα στελέχη της «Σύμπραξης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (ΜΚΟ) – Βασίλης Τακτικός και Κώστας Γράψας :


« Είναι σύνηθες φαινόμενο οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης - που έχουν προορισμό τις μη κυβερνητικές οργανώσεις - να καταλήγουν σε κάλυψη αναγκών του διογκωμένου δημόσιου τομέα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των προγραμμάτων STAGE (που γνωρίζουμε όλοι) όπως και η περίπτωση των προγραμμάτων δια βίου μάθησης, των οποίων τους πόρους απορροφούσαν δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Περιπτώσεις δηλαδή που σημαίνουν νομικές παραβιάσεις του ελληνικού κράτους έναντι των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και που συνεπάγονται νομικές αξιώσεις από τις ΜΚΟ. Παράλληλα είναι γνωστό πόσα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φορείς μας από την έλλειψη Μητρώων ΜΚΟ στα αρμόδια Υπουργεία, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να αποκλείονται, από υπαιτιότητα του κράτους, στην υποβολή προγραμμάτων.
Δεν είναι αληθινή η δικαιολογία ότι έχουν σταματήσει τα προγράμματα χρηματοδότησης των ΜΚΟ λόγω της οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως είναι μια πρόφαση για να συνεχιστεί η υφαρπαγή των στοχευμένων πόρων της ΕΕ προς τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Είναι ένα πρόσχημα γιατί οι πόροι του
4ου κοινοτικού πλαισίου στήριξης δεν έχουν μειωθεί και δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλού, χωρίς τις σκόπιμες παραλείψεις και την υφαρπαγή τους για τις ανάγκες τις κρατικής γραφειοκρατίας. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν κάθε έννομο δικαίωμα, ως θεσμοί αλληλεγγύης να διεκδικήσουν αυτούς τους πόρους και να καταγγείλουν αν χρειαστεί παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Για το λόγο αυτό καλούμε όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να επαγρυπνούν μέσα σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο και να διεκδικήσουν - εδώ και τώρα - αυτά που τους ανήκουν και αυτά που τους αναλογούν, με διαφάνεια και μέσα από θεσμικές διαδικασίες . Και οπωσδήποτε όχι μέσω του πελατειακού πολιτικού συστήματος, που εν πολλοίς γινόταν μέχρι τώρα.


YΓ. Η παραπάνω "φωτοσύνθεση" είναι δημιούργημα του Σουηδού καλλιτέχνη Johanson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου