24/12/2023
γράφει η Φανούλα Αργυρού*
Χαραυγή: «ΟΜΟΡΦΙΤΑ: ΕΙΧΕ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΧΥΡΟ…»
Μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου 1960 οι Tούρκοι της Κύπρου έκαναν ότι μπορούσαν να την υπονομεύσουν χρησιμοποιώντας το βέτο που εξασφάλισαν με τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου χάρη στις διαπραγματεύσεις που έκανε ο Τούρκος Συνταγματολόγος Δρ.Nihat Erim με τους Βρετανούς. Καταψήφισαν το νομοσχέδιο για παράταση του φορολογικού νόμου και στη συνέχεια το νομοσχέδιο περί φόρου εισοδήματος, με αποτέλεσμα να μείνει η Δημοκρατία χωρίς σχετική νομοθεσία για τέσσερα χρόνια…
Στόχος : Η προμελετημένη και κακόβουλη πρόθεσή των να διαλύσουν την ΚΔ και να επιβάλουν τα δύο «Ομόσπονδα κράτη» που δεν κατάφεραν οι Βρετανοί να τους εξασφαλίσουν (διχοτόμηση) χάρη στις αμερικανικές αντιδράσεις και τους σύστησαν υπομονή και θα κατόρθωναν τα όσα ζητούσε ο Νιχάτ Ερίμ με… σταδιακές συνταγματικές ρυθμίσεις…
Σχιζοφρενική απαίτηση
Ο Sir Arthur Clark, τότε Βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής στη Λευκωσία, από τις 12.2.1963 προειδοποίησε τους ανωτέρους του για το παράλογο των τουρκικών στόχων:
« Οι χωριστοί δήμοι είναι βλακεία και ενωμένο (κράτος) με ικανοποιητικές προφυλάξεις λογική λύση. ΄Ενα ενωμένο κράτος, και πάλι με λογικά μέτρα ασφάλειας για την τουρκική μειονότητα, θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ευτυχία και πρόοδο για όλους τους κατοίκους στο νησί παρά το είδος της σχιζοφρενικής κοντα-ομόσπονδου καθεστώτος λύση που φαίνεται να επιδιώκουν κάποιοι πιο εξτρεμιστές Τούρκοι…»
Ο Πρόεδρος Μακάριος λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προέκυπταν πλέον στην ομαλή λειτουργία του κράτους, κατέθεσε πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος με δεκατρία σημεία, τα οποία, όμως συνέταξε σε συνεργασία με τον ΄Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Sir Arthur Clark. Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούσαν την κατάργηση βέτο, τη μείωση του αριθμού των Τουρκοκυπρίων στην δημόσια υπηρεσία (υπέρ-προνόμια με 30% συμμετοχή για μια μειοψηφία του 18%) και την κατάργηση της πρόνοιας για χωριστούς δήμους. Την πρόταση απέρριψαν Τουρκία και Τούρκοι της Κύπρου.