ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Επτά λόγοι για τους οποίους πήγε στραβά ο πόλεμος στο Αφγανιστάν

 


Του Joe Walsh

Η πρόθεση των ΗΠΑ να ανασυγκροτήσουν το Αφγανιστάν δεν ευοδώθηκε, καθώς εξ αρχής οι προσπάθειές τους υπονομεύονταν από στρατηγικά προβλήματα, κοντόφθαλμες προσεγγίσεις και πολιτιστική άγνοια. Αυτό επισημαίνει ο ανεξάρτητος Ειδικός Γενικός Επιθεωρητής για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν, σε μια ειλικρινή και σε πολλά σημεία ιδιαίτερα επικριτική έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Μια έκθεση από την οποία προκύπτουν επτά ευρύτερα "μαθήματα” που έδωσε ο 20ετής πόλεμος, που έληξε με τους Ταλιμπάν να ανακτούν την εξουσία της χώρας την τρέχουσα εβδομάδα.

Πρώτον, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέτυχαν να χαράξουν μια ξεκάθαρη στρατηγική, υποστηρίζει ο Ειδικός Γενικός Επιθεωρητής, προσθέτοντας ότι οι στόχοι τους -συμπεριλαμβανομένων της οριστικής επικράτησης επί των Ταλιμπάν, της εξάλειψης της διαφθοράς και της ανοικοδόμησης της χώρας- διευρύνθηκαν με την πάροδο του χρόνου και ορισμένες φορές δεν ήταν ανάλογοι των δυνατοτήτων των ΗΠΑ.

Δεύτερον, οι ΗΠΑ έλαβαν κοντόφθαλμες αποφάσεις και υποτίμησαν πόσος καιρός θα απαιτηθεί για την επίτευξη των στόχων τους, συχνά μοιράζοντας χρήμα σε ένα διεφθαρμένο-δωροδοκούμενο σύστημα και μεταφέροντας τακτικά τα στρατεύματά τους από περιοχή σε περιοχή, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να εφαρμοστούν "20 προσπάθειες ανασυγκρότησης, αντί για ένα συνολικό 20ετές εγχείρημα”.

Τρίτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα πάντα με τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή, ουδέποτε κατανόησαν ουσιαστικά την πολιτική και πολιτιστική κουλτούρα των Αφγανών. Τροφοδότησαν τη διαφθορά σε ορισμένους νέους θεσμούς, συνέστησαν ένα νομικό σύστημα άγνωστο και ακατανόητο σε πολλούς Αφγανούς, επιδείνωσαν τις εγχώριες διαμάχες υποστηρίζοντας ακούσια τη μία πλευρά και απέτυχαν σε πολλές περιπτώσεις να κατανοήσουν την περίπλοκη κουλτούρα της χώρας όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλλων.

Οι ξυπόλυτοι που ταπείνωσαν τη Δύση

 

του Νίκου Ιγγλέση 

Επί 20 χρόνια οι Αμερικανοί και οι λοιποί νατοϊκοί σύμμαχοί τους επιχειρούσαν να μετασχηματίσουν, μια ισλαμική πολυφυλετική χώρα, το Αφγανιστάν, σε «δημοκρατία δυτικού τύπου», όπως επιβάλλουν τα συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης. Απέτυχαν και στο τέλος ταπεινώθηκαν.

Για την επιτυχία του σκοπού τους ξόδεψαν πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικά μέσα και «αναπτυξιακή βοήθεια». Απολογισμός: Σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί – άμαχοι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους (αποκαλούνται παράπλευρες απώλειες) και περίπου τρία εκατομμύρια μετανάστευσαν. Επίσης σκοτώθηκαν 2.300 Αμερικανοί στρατιώτες, 457 Βρετανοί, 158 Καναδοί, 86 Γάλλοι, 59 Γερμανοί καθώς και άλλοι από τους υπόλοιπους συμμάχους. Ακόμη σκοτώθηκαν 3.900 Αμερικανοί και ευρωπαίοι μισθοφόροι (αποκαλούνται συμβασιούχοι στρατιωτικοί). Χρησιμοποιήθηκαν τα ποιο σύγχρονα οπλικά συστήματα και τελικά νίκησαν οι ξυπόλυτοι Ταλιμπάν (στη γλώσσα των Παστούν σημαίνει σπουδαστές του Κορανίου).

Η εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001, επί προεδρίας του Τζωρτζ Μπους τζούνιορ, έγινε με πρόσχημα την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Μόνο που τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ τις οργάνωσαν Σαουδάραβες. Ο Σαουδάραβας Μπιν Λάντεν κρυβόταν αρχικά στο Αφγανιστάν αλλά μετά την εισβολή μετακινήθηκε στο Πακιστάν.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

"Αθέατοι» τουρκικοί πειρατές… τορπιλίζουν τις προσπάθειες λύσης

 

του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Ετοιμάζει drones καμικάζι η Τουρκία για Αιγαίο και Κύπρο, ενώ η Λουτ στρώνει δρόμο για Τριμερή - Ανυποχώρητοι οι Τούρκοι, δια των στρατηγικών τους σχεδιασμών… Προκαθορίζουν, με την ισχύ τους, τη διευθέτηση του Κυπριακού, όπως την επιθυμούν, μέσω του ΟΗΕ και της ανοχής ημετέρων

Ενώ η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται στην Κύπρο περί τα τέλη του μήνα για να στρώσει το έδαφος για μια συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην παρουσία του ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες, η Τουρκία προχωρεί ακάθεκτη στους στρατηγικούς της σχεδιασμούς, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Το αντίθετο, μάλιστα, θέλει. Δηλαδή, η όποια λύση στο Κυπριακό να είναι ενταγμένη στην πολιτική της νεο-οθωμανικής αντίληψης, με την Κύπρο να είναι υπό τον πλήρη δικό της έλεγχο και δη ο πλούτος της, όπως είναι το φυσικό αέριο. Οι τουρκικοί στρατηγικοί σχεδιασμοί που αποτυπώνονται, εκτός των άλλων, στα «αθέατα» drones, θέλουν την επιβολή λύσης στο Κυπριακό, αλλά και στο Αιγαίο, στη βάση της αναθεωρητικής στρατηγικής της Άγκυρας, τορπιλίζοντας, έτσι, κάθε προσπάθεια για δημοκρατική διευθέτηση.

Οι Τούρκοι στήνουν δίκτυο drones, αλλά δεν ενοχλούν ακόμη Ισραήλ και Αίγυπτο

Tο Αφγανιστάν και η σύγκρουση συμφερόντων στην Κεντρική Ασία αφορούν και τον Ελληνισμό

 

του Σάββα Ιακωβίδη

Αθήνα και Λευκωσία καλούνται να διδαχθούν από την εγκατάλειψη και του αφγανικού λαού από τους Αμερικανούς. Προπάντων, να συνειδητοποιήσουν ότι την κρίσιμη στιγμή ο Ελληνισμός θα είναι μόνος. Αλλά, τουλάχιστον, να είναι πανέτοιμος και πάνοπλος.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1990 κυκλοφόρησε ένα σημαντικό βιβλίο, με τίτλο: «The Grand Chessboard. American Primacy and its Geostrategic Imperatives» (1997, Perseus Books Group). Συγγραφέας, ο Zbigniew Brzezinski, Πολωνο-αμερικανός διπλωμάτης και πολιτικός θεωρητικός, ο οποίος χρημάτισε σύμβουλος των Προέδρων Τζόνσον (1966-1968) και Κάρτερ (1977-1981). Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνισμού επέτρεψε σε μια μη ευρασιατική χώρα, τις Ην. Πολιτείες, να αναδειχθούν στην ισχυρότερη παγκόσμια δύναμη.

Τα τελευταία 500 τουλάχιστον χρόνια, υποστηρίζει ο Brzezinski, η Ευρασία έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία. Όχι μόνο η Ευρώπη, εξαιτίας της θέσης, της πολιτικής και οικονομικής δύναμής της, αλλά και η Ασία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας, εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως, της Κίνας και της πολιτικής επιρροής και της εντεινόμενης στρατιωτικής ισχύος της. Η Ευρασία, λέγει ο Brzezinski, είναι η μεγάλη σκακιέρα στην οποία διεξάγεται η μάχη για παγκόσμια ηγεμονία και εμπλέκει την γεωστρατηγική – δηλαδή την στρατηγική διαχείριση των γεωπολιτικών συμφερόντων.

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Πώς να απαξιώσετε και να μισήσετε την Οικολογία: Σε πέντε κινήσεις!

 

Δρ. Μιχαήλ Α. Βιδάλης *

 

Οικολογία ή οικολατρεία;

1.    Οιοικονομολόγοι συγγραφείςτου νεοταξικού εγχειριδίου «Μεγάλη Επανεκκίνηση» (Schwab&Malleret 2020)  που το βιβλίο τους δέσποζε σε περίοπτη θέση πάνω στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών διαγγελμάτων του στην καραντίνα, προτάσσουν μία δυστοπικήθεώρηση της οικολογίας, δηλαδή, ουσιαστικά εις βάρος του ανθρώπου. Περιέργως, οι συγγραφείς και οι συνεργάτες τους που εξάσκησαν τον άκρατο και απάνθρωπο καπιταλισμό, αυτοπαρουσιάζονται ότιαίφνης μεταμελήθηκαν και επιθυμούν να σώσουν τον πλανήτη;Ή, μήπως θεοποίησαν τη Φύση και δαιμονοποίησαν τον άνθρωπο; Τι ουσιαστικό έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα τοΠαγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ(WorldEconomicForum), μία ΜΚΟπου ίδρυσετο 1971 και κυβερνάει ο κ. KlausSchwab;Σουρεαλιστικά, ο ιστότοπος της συγκεκριμένης ΜΚΟ προωθεί την ιδέα των «αειφόρων επενδύσεων», ενώ ο λιμός και η ένδεια της υποσαχάριας Αφρικής και του αναπτυσσόμενου κόσμου μάλλον αντιμετωπίζεται ακαδημαϊκά ή διανοητικά.Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν ημερησίως από πείνα και σχετικά αίτια, συμπεριλαμβανομένων πλέον των 10.000 παιδιών, ήτοι, 9.125.000 άνθρωποι ετησίως(JohnHolmes, Ο.Η.Ε. https://www.un.org/en/chronicle/article/losing-25000-hunger-every-day προβολή 27/8/2021). Στις συρράξεις που εμμέσως υποκινεί ή ανέχεται ο Ο.Η.Ε. ως όργανο του κεφαλαίου (παρενθετικά, ο υπογράφων δεν είναι αριστερός ή κομμουνιστής), πόσοι άνθρωποι πλέον των «παράπλευρων απωλειών» σκοτώνονται από την προκύπτουσα λειψυδρία και τη μετανάστευση;  Εύλογα διερωτώμεθα, τι χειροπιαστό και πρακτικό έχουν προσφέρει αυτοί οι δύο κύριοι προκειμένου να μετριάσουν τουλάχιστον τοτραγικό φαινόμενο της πείνας στον 21ο αιώνα;  Τα συμπεράσματα δικά σας (Μελετήστε τοπαράδοξο αυτό βιβλίο που προωθείται εμμονικά από τα ΜΜΕ και αποφασίστε νηφάλια αν αυτοί οι δύο κύριοι &σια. δικαιούνται να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, ή όπως προφανώς πιστεύουν, ενεργούν«για το καλό μας»…).

2.   

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

O ρόλος των πολιτών για το μέλλον της Ευρώπης

του Κώστα Μαυρίδη * 

Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη ξεκινήσει στη βάση της πρότασης του Προέδρου της Γαλλίας Μακρόν και εγκαινιάστηκε με την εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή διάσκεψη στην οποία θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών θεσμών (Συμβούλιο, Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο), εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων και πολίτες.  Επειδή έχω επιλεγεί από την Πολιτική Ομάδα μου να συμμετέχω στην Διάσκεψη ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (έχω ήδη μιλήσει στην εναρκτήρια ολομέλεια) και οι συζητήσεις θα ενταθούν στους επόμενους  μήνες, είναι σημαντικό να συμβάλουν ενεργά και οι πολίτες της Κύπρου υποβάλλοντας τις δικές τους απόψεις (την δυνατότητα  παρέχει η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα: https://futureu.europa.eu/processes).

Αυτά που λένε δεν είναι λογικά: Ο πρώην διοικητής της ΕΛΔΑΦ μιλά για την κατάρρευση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

 Ο υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κολοκούρης,έχοντας διατελέσει διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν, γνωρίζει πολύ καλά την τακτική των Ταλιμπάν. Μιλώντας στην DW ανακαλεί μνήμες και θέτει ερωτήματα.

Χαρταετοί πάνω από την Καμπούλ δεν πετούσαν. Θα τους έβλεπε από την οροφή του κτηρίου της ΕΛΔΑΦ, της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν ή, όπως μετονομάστηκε αργότερα, του Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν. Ο Κώστας Κολοκούρης, υποστράτηγος ε.α., υπήρξε ένας από τους διοικητές της. Και μάλιστα δύο φορές, το 2004 και το 2008. Άντεξε περισσότερο από κάθε άλλον σε αυτή την επικίνδυνη κακοτράχαλη χώρα, που η ζωή διαχρονικά δεν αξίζει ούτε ένα πετραδάκι κάτω από τα στρατιωτικά άρβυλα των κατακτητών της.

Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων ανατολικά από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και υψόμετρο 1.768 μέτρων, το στρατόπεδο INVICTA συγκέντρωνε στρατιωτικές δυνάμεις και από άλλες χώρες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΝΑΤΟ να ξανακτίσουν τη χώρα μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών και την τρομοκρατία των Ταλιμπάν. Αλλά το γενικό πρόσταγμα το είχαν στο στρατόπεδο οι Ιταλοί. Από τα παράθυρά τους οι Έλληνες στρατιώτες άκουγαν συχνά ιταλικό Bel Canto, γλυκό ξόρκι στο θάνατο.

«Καταρρέει τόσο γρήγορα ένας στρατός 300.000 στρατιωτών»;

13 χρόνια μετά ο Κώστας Κολοκούρης παρακολουθεί εμβρόντητος τις τελευταίες εξελίξεις. «Νιώθω λύπη και απογοήτευση» λέει στη Deutsche Welle.

Γενναία στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ περιμένει η Αθήνα- Το πρόγραμμα των F-35 και η ενδιάμεση λύση για τις φρεγάτες – Ο ρόλος Μενέντεζ

 

Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το ζήτημα των F-35. Το Ελληνικό ενδιαφέρον άλλωστε είναι δεδομένο για το μαχητικό πέμπτης γενιάς όπως και η πρόθεση των Αμερικανών να βάλουν την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία στο πρόγραμμα.

Το κατώφλι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα περάσει αύριο το μεσημέρι ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ για μια «εφ’ όλης της ύλης» συζήτηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Και μπορεί οι τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στο σπαρασσόμενο Αφγανιστάν να αποτελέσουν το ζήτημα το οποίο θα ξεκινήσει τον διάλογο, όμως η αμυντική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσουν  τον βασικό κορμό της συζήτησης. Με την Αθήνα και το Νίκο Παναγιωτόπουλο να θέτουν με λεπτομέρειες στον πανίσχυρο πλέον Γερουσιαστή όλα τα δεδομένα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την ανάγκη της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων για έμπρακτη στήριξη από την Ουάσιγκτον και γενναίες αποφάσεις για στρατιωτική βοήθεια . Την ώρα μάλιστα που η διαδικασία ενίσχυσης του Ελληνικού Στόλου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη θεωρείται επίσης δεδομένο ότι το ζήτημα των καινούργιων φρεγατών θα τεθεί στο τραπέζι.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Μεταναστευτικό: Όπλο ή μπούμερανγκ για την Τουρκία;

 

του Λεωνίδα Κουμάκη 

Οι εποχές κατά τις οποίες με περισσή θρασύτητα οι ισλαμιστές και οι φασίστες που ελέγχουν την τουρκική εξουσία παρίσταναν τους ανθρωπιστές και τους εισαγγελείς κουνώντας το χέρι στην Ελλάδα για «απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση» των λαθρομεταναστών τους οποίους, αφού πρώτα υποδεχόταν με ανοιχτές αγκάλες μέσα στην Τουρκία,  τους έθεταν ενώπιον της επιλογής να τους βάλουν φυλακή ή να τους στείλουν στις ακτές και στα σύνορα του Έβρου, αποτελούν παρελθόν.

Παρελθόν αποτελούν και οι εποχές που η TurkishAirlinesμετέφερε σχεδόν δωρεάν δυστυχισμένους ανθρώπους από την κεντρική Αφρική προκειμένου να τους προωθήσουν στην Ελλάδα, εκβιάζοντας συνεχώς την Ευρώπη για οικονομικά ανταλλάγματα.

Δεν πέρασε πολύ χρόνος (Δεκέμβριος 2020) που η Τουρκία χαλούσε τον κόσμο από διαμαρτυρίες όταν η Ελλάδα αποφάσισε επιτέλους να αρχίσει την κατασκευή ενός τείχους στον Έβρο προκειμένου να εμποδίσει την ελεύθερη διέλευση και την αχαλίνωτη κερδοσκοπία των λαθροδιακινητών με την ολοένα αυξανόμενη «πελατεία» τους, την ώρα κατά την οποία η ίδια η Τουρκία ολοκλήρωνε ένα τεράστιο τείχος 764 χιλιομέτρων στα σύνορα της με την Συρία. 

Η Τουρκία βέβαια, έχειήδη πετύχει σημαντικά αποτελέσματα: Εξασφάλισε έσοδα πολλώνδισεκατομμυρίων Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πλημμύρισε την Ελλάδα με παράνομους μετανάστες έχοντας την βοήθεια ανεγκέφαλων «ανθρωπιστών» και πολιτικών «τύπου Τασίας»- και όχι μόνο, έστειλε στην Ευρώπη εκατομμύρια απελπισμένων ανθρώπων προσδοκώντας να τους αξιοποιήσει την κατάλληλη στιγμή κ.α.π. Τα μεγαλεπήβολα όμως σχέδια πλήρους εποικισμούτης Ελλάδος(και της Ευρώπης) με μουσουλμανικούς πληθυσμούς απέχουν ακόμα από τον στόχο τους.

Αρνητικός ο δήμος Μετεώρων στην «προσφυγοπούλα Αμάλ»

 

Αρνητικός ο δήμος Μετεώρων στην «προσφυγοπούλα Αμάλ»

Όχι στην κούκλα-μαριονέτα που επρόκειτο να περάσει από την περιοχή των Μετεώρων στις 29/8

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο δήμος Μετεώρων σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό δρώμενο της «Μικρής Αμάλ», της κούκλας-μαριονέτας με τη μορφή νεαρής προσφυγοπούλας, η οποία περνάει από 70 πόλεις της Ευρώπης και επρόκειτο να περάσει και από την περιοχή των Μετεώρων στις 29/8.

Σε συνεδρίασή του, το βράδυ της Δευτέρας, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε σχετικά με την «Αίτηση για το καλλιτεχνικό έργο “The Walk” (μαριονέτα Αμάλ) – άδεια πεζοπορίας και κινηματογράφησης στη θέση Μεσοχώρι στο Καστράκι», «Όχι κατά πλειοψηφία» με 17 όχι και 5 ναι.

Σημειώνεται ότι η Αμάλ είναι μία κούκλα 3,5 μέτρων, δημιουργία της διακεκριμένης ομάδας Handspring Puppet Company και αντιπροσωπεύει όλα τα εκτοπισμένα παιδιά του κόσμου, πολλά από τα οποία ζουν μακριά από τις οικογένειες τους. 

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Κριτική για την πρόωρη απολιγνιτοποίηση

 


Άρης Χατζηγεωργίου

Από τη διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας: Καλεί την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επανεξετάσουν την απόφαση για τον πρόωρο τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και ζητά από τη διοίκηση της ΔΕΗ να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αξιοποίηση του λιγνίτη και την αποκατάσταση των εδαφών.

Μπορεί η κεντρική διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας να εμφανίζεται όλο και περισσότερο ως «συνεταίρος» της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας έργα και αναθέσεις εκ μέρους της, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, πάντως, αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα με «σοβαρές επιφυλάξεις» κατά της πρόωρης απολιγνιτοποίησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2019.

Με βάση εκείνες τις ανακοινώσεις του Κ. Μητσοτάκη, η ΔΕΗ ξεκίνησε να σβήνει τη μία μετά την άλλη όλες τις λιγνιτικές της μονάδες, εξαγγέλλοντας ότι ακόμη και η πανάκριβη «Πτολεμαΐδα 5», που δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί, θα μετατραπεί για να καίει φυσικό αέριο. Υποτίθεται ότι αυτό εξυπηρετεί τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά προς το παρόν ο κύριος κερδισμένος είναι οι εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, καθώς αυτό χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΜΑΣ

 

του Άντη Ροδίτη

 

Η αφαίρεση του κυπριακού διαβατηρίου από τον Τατάρ και άλλους τής "κυβέρνησής" του ικανοποιεί το πατριωτικό αίσθημα όλων, αλλά δεν αξίζει και πολλά πράγματα γιατί δεν μπορεί ν' αποτελεί την αρχή μιας νέας πολιτικής σωφρονισμού των τ/κυπρίων και της Τουρκίας.

Η Τουρκία κρατά την Κύπρο δια της ισχύος των όπλων και η ελληνική ισχύς των όπλων (όση κι αν κατορθώσει ποτέ να είναι) ουδέποτε θα ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να δοκιμάσει ν' απελευθερώσει την Κύπρο, διότι ο κάθε πόλεμος είναι μια ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗ και η υπόλοιπη, ελληνική και ελεύθερη Κύπρος ΔΕΝ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΑΙ με κανένα τρόπο.

 

Είμαστε γι' αυτό αναγκασμένοι να συζητούμε με την Τουρκία και να υπομένουμε όλους τους εξευτελισμούς γιατί δεν έχουμε επιλογή. Μόνο να συζητούμε μπορούμε, να ελπίζουμε και να πιστεύουμε σε μια άρδην ανατροπή του γεωπολιτικών πραγματικοτήτων της περιοχής, που ίσως μάς ευνοήσει και η οποία πιθανόν να μην έλθει ποτέ.

 

Πυρηνικές βλέψεις Τουρκίας: Διεθνής προβληματισμός - Η επικίνδυνη αδράνειά μας

του Δρ. Κωνσταντίνου Αποστόλου-  Κατσαρός

Η Τουρκία είναι αναγκασμένη λόγω των εσωτερικών κοινωνικών αντιφάσεών της (εγγενή ανομοιογένεια) σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή έξαρσή της, να ωθείται προς την εξωστρέφεια και τον επεκτατισμό, σε μια προσπάθεια διατήρησης της δυναμικής της, όπως προέβλεψε ο Παναγιώτης Κονδύλης στο εμβληματικό του έργο «Θεωρία του Πολέμου» (σσ. 385-389).

Στόχος της είναι να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη στο αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, εφαρμόζει μια ακροσφαλή άσκηση ισορροπίας, η οποία προς το παρόν εξυπηρετεί περισσότερο την Ευρασία και λιγότερο τη Δύση. Η ακροβασία της όμως περιορίζεται από μια βασική παράμετρο που την κρατά προσδεμένη στο Νατοϊκό άρμα. Το γεγονός ότι δεν διαθέτει (προς το παρόν) πυρηνικό οπλοστάσιο, της στερεί τον απαραίτητο συντελεστή ισχύος για την υλοποίηση των φιλοδοξιών της.

Η σημασία που η Άγκυρα δίνει στα πυρηνικά, φάνηκε από τη σχετική δήλωση του Ρ.Τ. Ερντογάν τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Οικονομικό Φόρουμ της Κεντρικής Ανατολίας (tccb.gov.tr, 04/09/2019) όπου είπε: «Κάποιος έχει πυρηνικούς πυραύλους, όχι έναν, ούτε δύο, αντιθέτως εγώ δεν έχω πυρηνική κεφαλή στα χέρια μου. Δεν συμφωνώ με αυτό. Επί του παρόντος, μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, δεν υπάρχει σχεδόν καμία που να μην διαθέτει πυρηνική κεφαλή, όλες έχουν». Πρόσθεσε δε, «πώς μας λένε μην το κάνουμε; Έχουμε εδώ κοντά το Ισραήλ, που εκφοβίζουν κατέχοντάς τα». Κατέληξε μάλιστα επισημαίνοντας με νόημα ότι «εργαζόμαστε για αυτό», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες απόκτησης πυρηνικών, όπως θα εξηγηθεί παρακάτω.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκαθάρισε τις θέσεις του και ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2019, όταν επέκρινε τη «Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων» (στην οποία συμμετέχει από το 1980) που απαγορεύει σε χώρες όπως η Τουρκία να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα (kathimerini.gr, 08/03/2021).

ΔΝΤ και ΗΠΑ «κλείνουν την κάνουλα» χρηματοδότησης του Αφγανιστάν

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αναστέλλει τις χορηγήσεις στο Αφγανιστάν εξαιτίας της αβεβαιότητας ως τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν.

«Όπως πάντα, το ΔΝΤ καθοδηγείται από τις απόψεις της διεθνούς κοινότητας», εξήγησε μια εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σαφήνειας στη διεθνή κοινότητα ως προς την αναγνώριση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, κατά συνέπεια η χώρα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα ΕΤΔ (σ.σ. Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα) ή άλλους πόρους του ΔΝΤ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον με 190 μέλη.

Κανονικά το ΔΝΤ θα εκταμίευε την τελευταία δόση του προγράμματος δανεισμού που είχε συμφωνηθεί την 6η Νοεμβρίου 2020, ύψους 370 εκατ. δολαρίων. Η δεύτερη δόση, ύψους 149,4 εκατ. δολαρίων, είχε χορηγηθεί τον Ιούνιο. Απέμεναν περίπου 105,6 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος πίστωσης με σκοπό τη στήριξη της αφγανικής οικονομίας, που πέραν του πολέμου δοκιμαζόταν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ “ΆΛΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ”

 


ΈΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ  ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΩΡΑ 20:00 ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ

Από τους θρήνους της παράδοσης  για την άλωση, στο θούριο του Ρήγα και τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, στο Σολωμό και στα τραγούδια για την εποχή της τουρκοκρατίας, από την απελευθέρωση στην προσφυγιά της Μικράς Ασίας και από τα Σμυρναίικα, στα ρεμπέτικα, Βαμβακάρης, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνης.

Στους μελοποιημένους ποιητές, Σεφέρη, Ελύτη, Γκάτσο, Λειβαδίτη και τους συνθέτες, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Μαρκόπουλο, κ,λ,π.

Αυτοκρατορική Ύβρις, ερεβώδης Νέμεσις

 

Ένας πιο επικίνδυνος, χαοτικός κόσμος αναδύεται μετά την ταπείνωση της Δύσης στο Αφγανιστάν

Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



Το ημερολόγιο έγραφε Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2001 όταν οι δυνάμεις της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ Βόρειας Συμμαχίας έμπαιναν στην Καμπούλ υπό τους ήχους του Μάουτχαουζεν, του Μίκη Θεοδωράκη, έχοντας εξοστρακίσει τους Ταλιμπάν. Η αμερικανική υπερδύναμη είχε απαντήσει ταχύτατα και συντριπτικά στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που εξαπέλυσε η Αλ Κάιντα, με τον αρχηγό της Οσάμα μπιν Λάντεν, πρώην σύμμαχο των Αμερικανών στην αντισοβιετική τζιχάντ, να απολαμβάνει ασυλίας στο Αφγανιστάν. Ενάμιση χρόνο αργότερα, θα ακολουθούσε το Σοκ και Δέος στο Ιράκ. Οι περισσότεροι Δυτικοί πολιτικοί, αναλυτές και δημοσιογράφοι υποκλίνονταν μπροστά στην επίδειξη αμερικανικής ισχύος. Το σχέδιο των νεοσυντηρητικών στην κυβέρνηση του υιού Μπους για έναν Νέο Αμερικανικό Αιώνα μέσω του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” φαινόταν, στα μάτια πάρα πολλών, να δικαιώνεται.


Σε λίγες ημέρες η Νέα Υόρκη θα τιμά την εικοστή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ στην Καμπούλ θα κυματίζει το άσπρο λάβαρο των Ταλιμπάν με τη μαύρη επιγραφή του Ισλάμ. Ο πιο μακρύς πόλεμος στην ιστορία της Αμερικής τέλειωσε, την Κυριακή, 15 Αυγούστου, με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο.

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Σ Αραβία: Στροφή από το πετρέλαιο στο υδρογόνο

 

Στο τραίνο της "πράσινης" οικονομίας επιβιβάζεται και η Σ. Αραβία και από πετρελαιοπαραγωγός χώρα επιδιώκει να γίνει κορυφαίος παίκτης στην αναδυόμενη αγορά υδρογόνου.

Γίργκεν Στρίγιακ/ARD Deutche Welle    
Η Σ. Αραβία, πετρελαιοπαραγωγός χώρα.

Η Σ. Αραβία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο πετρελαιοπαραγωγός χώρα.

Τα ορυκτά καύσιμα πεθαίνουν, μια νέα περίοδος φαίνεται να ανατέλλει για τις κατεξοχήν χώρες παραγωγής τους, τις χώρες του Κόλπου. Οι περισσότερες σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα και ποιο καύσιμο θα μπορούσε να τα αντικαταστήσει. Το νέο πετρέλαιο λοιπόν ονομάζεται υδρογόνο. Στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ομάν υπάρχουν ήδη ή δημιουργούνται τεράστιες εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου. Και μάλιστα «πράσινου» υδρογόνου που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς σε αυτές τις χώρες  υπάρχουν πολλά αιολικά και ηλιακά πάρκα.

Πρώτες απώλειες για τους Ταλιμπάν-Αντιστασιακοί κατέλαβαν τρεις περιοχές στο Β. Αφγανιστάν

 Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές ποιες δυνάμεις εμπλέκονται, αλλά η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις διάσπαρτες ενδείξεις αντίστασης στους Ταλιμπάν.

Οι δυνάμεις που τάσσονται εναντίον των Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει τρεις περιοχές κοντά στην κοιλάδα Παντσίρ , όπου έχουν συγκεντρωθεί μέλη της κυβέρνησης και άλλων ομάδων πολιτοφυλακής.

Ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Μπισμιλάχ Μοχάμαντι, ο οποίος δεσμεύτηκε να αντισταθεί στους Ταλιμπάν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι περιοχές Deh Saleh, Bano και Pul-Hesar, στη γειτονική επαρχία Baghlan βόρεια της Παντσίρ, είχαν καταληφθεί.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Ακιντζί: Στόχος της Τουρκίας η προσάρτηση της Κύπρου

 Υπάρχει μια διαδικασία μετατροπής του ψευδοκράτους σε επαρχία της Τουρκίας, που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στις συνθήκες της μη λύσης, ανέφερε ο τέως ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί, στην συνέχεια της αποκλειστικής συνέντευξής του στη δημοσιογράφο Αϊσου Μπασρί Ακτέρ και την εφημερίδα Γενί Ντουζέν, που δημοσιεύεται σε συνέχειες.

 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυξάνεται πιο πολύ η εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και σημείωσε ότι η διαφωνία του με την κυβέρνηση της Τουρκίας βρίσκεται στην ουσία και όχι στις λεπτομέρειες.
 
Υπενθυμίζοντας ότι δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις όταν περιέγραψε ως καταστροφικό σενάριο το παράδειγμα της Κριμαίας, απαντώντας σε ερώτηση αν θα προσαρτηθεί το ψευδοκράτος στην Τουρκία, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι «αυτό είναι που επιδιώκεται ουσιαστικά, αυτός είναι ο στόχος στο πίσω μέρος του μυαλού».
 
Για την εικοσαετή διακυβέρνηση ΑΚΡ στην Τουρκία, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αρχικά υπήρξε επιθυμία εγκατάλειψης της πολιτικής «η μη λύση είναι λύση» στην Κύπρο, αλλά μετά από μια περίοδο φιλελεύθερη και πιο δημοκρατική, άρχισε μια διαδικασία που οδήγησε στην «εξουσία του ενός και μόνο ανδρός». Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, τώρα είναι μια διαφορετική περίοδος ΑΚΡ κατά την οποία αναστάληκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες στην Τουρκία, γέμισαν οι φυλακές με συγγραφείς και πολιτικούς και αυξήθηκαν πολύ περισσότερο οι παρεμβάσεις στην Κύπρο. 
 

21 και 1 θέσεις για το κλίμα και τις πυρκαγιές

 του Γιάννη Σχίζα

από το Δρόμο της Αριστεράς

1. Το 1983, σε συνέντευξη που έπαιρνα από την Claire Holman του Ινστιτούτου Earthscan, συγγραφέα του βιβλίου «Climate and Mankind», διατυπωνόταν η υπόθεση ότι έστω και μια εβδομάδα παρατεταμένου καύσωνα μπορεί να καταστρέψει μεγάλο μέρος της παραγωγής και να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε λιμό! Τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα μπορεί να παράγει και μια εβδομάδα υπερβολικού ψύχους! Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Οικολογία και Περιβάλλον».

2. Στην Ελλάδα του 1987, οι νεκροί από τον καύσωνα ήταν 2.500 χιλιάδες, σύμφωνα με σχετικό εξώφυλλο της Ελευθεροτυπίας, και υπολογίστηκαν καθώς δεν χωρούσαν στους υπάρχοντες ψυκτικούς θαλάμους. Κυρίως ήταν ηλικιωμένοι που ζούσαν σε διαμερίσματα μόνοι τους και πέθαναν ελλείψει στοιχειώδους βοήθειας. Ο ελληνικός πληθυσμός ήταν γενικά «ανοχύρωτος» από κλιματική άποψη, δεν διέθετε ως κλιματισμό παρά μόνο την απομάκρυνση από το χώρο εργασίας. Γι’ αυτό οι επιπτώσεις ήταν τρομακτικές.

3. Το επεισόδιο του 1987 με τον καύσωνα επακολούθησε το επεισόδιο του 1988, με πολύ λιγότερους νεκρούς. Πάντως το πρώτο επεισόδιο του 1987 ήλθε μετά τον Μάρτιο με την κακοκαιρία και την μοναδική –αξέχαστη πραγματικά!‒ χιονόπτωση. Επίσης ήλθε μετά από 15 μήνες το επεισόδιο του Τσερνομπίλ.

4. Τη δεκαετία του 1990, σε προβολή που διοργανώθηκε από το περιοδικό Προσανατολισμοί για τη πορεία δυο Ελλήνων μοτοσικλετιστών από το Πεκίνο μέχρι τη Θεσσαλονίκη –στα βήματα της πορείας του μεταξιού‒ η διέλευση από την έρημο Γκόμπι παρουσιάζεται με ένα θερμόμετρο χειρός, όπου η θερμοκρασία είναι 51,6 βαθμοί Κελσίου: Η έρημος είναι έρημος, αλλά η θερμοκρασία λαμβάνεται υπό σκιάν.

5. Πυρκαγιές μπορεί να πιάσουν οπουδήποτε και με οποιοδήποτε τρόπο. Π.χ. η εξαπόλυση βεγγαλικών σε εορταστικές περιόδους, στο Αρχαίο Θέατρο της Παλιάς Επιδαύρου τον Ιούλιο του 2017 ή στην Κάρυστο, τις 14/8/21. Ή στη Μονεμβασιά, προ ετών, παρά την ρητή απαγόρευση της Δασικής Υπηρεσίας.

6. Η διολίσθηση του κλίματος και η συσσώρευση νεκρής βιομάζας μέσα στα δάση υποθάλπει τις πυρκαγιές, οπότε αυτές τείνουν προς ένα ανώτατο σημείο: Όπως έδειξαν τα μεγάλα καταστρεπτικά επεισόδια τύπου Αυστραλίας, Καλιφόρνιας, Πορτογαλίας, Ρωσίας, Ηλείας του 2007, οι πυρκαγιές ξεπέρασαν την «εναρκτήρια ποιότητα» των χωρικά συγκεκριμένων μετώπων φωτιάς για να μετατραπούν σε διάσπαρτες! Για να είναι ουσιαστικά απρόσβλητες!

ΟΗΕ-Έκθεση: Οι Ταλιμπάν εντείνουν την αναζήτησή τους για Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ

 

Oι Ταλιμπάν έχουν εντείνει την αναζήτησή τους για πρόσωπα που εργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει εμπιστευτικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, παρά την υπόσχεσή τους να μην επιδιώξουν να πάρουν εκδίκηση από τους αντιπάλους τους.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε μια ομάδα ειδικών αξιολόγησης των κινδύνων για τον ΟΗΕ, η οποία περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρει πως οι Ταλιμπάν διαθέτουν «καταλόγους προτεραιότητας» με πρόσωπα που θα ήθελαν να συλλάβουν.

Εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι κατείχαν θέσεις ευθύνης στους κόλπους των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και των μονάδων πληροφοριών, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν «στοχευμένες επισκέψεις πόρτα-πόρτα» στα σπίτια των προσώπων εκείνων που θέλουν να συλλάβουν, όπως και στις κατοικίες των μελών των οικογενειών τους, λέει η έκθεση.

Όπως περιγράφει, οι αντάρτες «φιλτράρουν» τα άτομα που θέλουν να πάνε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στις μεγαλύτερες πόλεις, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα και την Τζαλαλαμπάντ.

Με χθεσινή ημερομηνία, η έκθεση συντάχθηκε από το Νορβηγικό Κέντρο Παγκοσμίων Αναλύσεων, μια οργάνωση που παρέχει εκθέσεις πληροφοριών στις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Στοχοθετούν τις οικογένειες εκείνων που αρνούνται να παραδοθούν και καταδιώκουν και τιμωρούν τις οικογένειες «σύμφωνα με τη σαρία», δήλωσε στο AFP ο διευθυντής της οργάνωσης Κρίστιαν Νέλεμαν.

«Αναμένουμε πως τα πρόσωπα που εργάστηκαν για τις αμερικανικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους, θα απειληθούν με βασανιστήρια και εκτελέσεις», συμπλήρωσε.

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν: Είναι το… λίθιο, ηλίθιε

 


Το Αφγανιστάν θα µπορούσε να γίνει «η Σαουδική Αραβία του λιθίου», επισήμανε εσωτερική έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου, την οποία είχαν επικαλεστεί τον Ιούνιο του 2010 οι «Νιου Γιορκ Τάιµς».

Μπορεί να είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, όμως το Αφγανιστάν «κάθεται» πάνω σε έναν πιθανολογούμενο τεράστιο ορυκτό πλούτο, την εκμετάλλευση του οποίου εποφθαλμιούν πολλές χώρες.

Η μεγάλη ανακάλυψη

Αμερικανοί γεωλόγοι είχαν ανακάλυψαν στο Αφγανιστάν τεράστια αποθέµατα µεταλλευµάτων, όπως χαλκό και λίθιο, και υπολόγιζαν την αξία τους σε τουλάχιστον ένα τρισεκατοµµύριο δολάρια, σύµφωνα µε δηµοσίευµα των «Νιου Γιορκ Τάιµς», τον Ιούνιο του 2010.

Τα κοιτάσµατα αυτά, που περιλαµβάνουν επίσης σίδηρο, χρυσό, νιόβιο και κοβάλτιο, αρκούν για να κάνουν τη χώρα µια από τις µεγαλύτερες εξαγωγούς µεταλλευµάτων παγκοσµίως, εκτιµούσαν αµερικανοί αξιωµατούχοι.

Σύµφωνα µε την εφηµερίδα, τα αποθέµατα λιθίου στο Αφγανιστάν µπορούν να συγκριθούν µε αυτά της Βολιβίας, που κατέχει µια από τις πρώτες θέσεις στον κόσµο.



Το λίθιο είναι απαραίτητο συστατικό των επαναφορτιζόµενων µπαταριών, χρησιµοποιείται στα τηλέφωνα, στους φορητούς υπολογιστές, αλλά και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τι είναι η κυτταρική ανοσία έναντι του Covid 19 και πως πορείς να την ελέγξεις;

του Κυριάκου Γιαννουκά 

Η ανοσία έναντι των ιών και εν προκειμένω του SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 μπορούμε απλοϊκά να πούμε πως είναι η ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να αμύνεται ενάντια στους βλαπτικούς παράγοντες, ώστε να μην υφίσταται τις συνέπειες της νόσησης. Η ανοσία έρχεται ως αποτέλεσμα είτε της νόσησης από τον ιό, είτε του εμβολιασμού.

Η κυτταρική ανοσία συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ενεργοποίηση μιας ειδικής ομάδας ανοσοκυττάρων, των Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία παραμένουν στο αίμα για χρόνια μετά την λοίμωξη, κατέχοντας έτσι σημαντικό ρόλο στη  «μακροχρόνια μνήμη του οργανισμού» και στην άμυνά του σε μελλοντικές επαναλοιμώξεις. Η κυτταρική ανοσία μάλιστα, σύμφωνα με πολλές μελέτες προκύπτει ταχύτερα από την παραγωγή αντισωμάτων. Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και αν κάποιο άτομο νόσησε ή εμβολιάστηκε κατά του Covid-19 και δεν παρήγαγε αντισώματα ή αυτά παρήχθησαν αργότερα, έχει ήδη κάποια μορφής προστασία, μέσω των ανοσοκυττάρων.

Ποιους αφορά η κυτταρική ανοσία;

Ο έλεγχος της κυτταρικής ανοσίας ενδείκνυται για όλα τα άτομα που επιθυμούν να έχουν πληρέστερη εικόνα της ανοσοαπόκρισης που έχουν πετύχει, είτε νόσησαν, είτε εμβολιάστηκαν έναντι του ιού SARS-CoV-2. Παράλληλα όμως αφορά και όσους επιθυμούν να ελέγξουν αν έχουν ήδη περάσει τη λοίμωξη, παραμένοντας ασυμπτωματικοί.

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Το αληθινό μας πρόσωπο μέσα από τις στάχτες και τα αποκαΐδια

του Κώστα Μαυρίδη 

Μετά από κάποια εθνική συμφορά καταφεύγουμε συχνά στη γνωστή ρήση ότι «μέσα από τις στάχτες γεννιέται η ελπίδα». Τώρα που οι στάχτες και τα αποκαΐδια κάλυψαν τη γη μας μετά τις φονικές πυρκαγιές που έκαψαν την Ελλάδα και πριν μερικές εβδομάδες την Κύπρο, καίγοντας μαζί και την ψυχή μας, πώς μπορεί να αναγεννηθεί ελπίδα για αποκατάσταση, που να μην περιορίζεται απλά στις περιουσίες και τα δάση, αλλά να αφορά την «αποκατάσταση της κοινωνίας» με ουσιαστικό τρόπο, πέρα από τις συνήθεις ... «φιλολογίες»;  

 
Αυτή η εθνική συμφορά έφερε στο προσκήνιο πρόσωπα ξεχασμένα, πρόσωπα όμως φωτεινά,   πρόσωπα πρότυπα της καθημερινότητας. Πρόκειται για μαχητές, γυναίκες και άντρες, νέους, μεσήλικες και γέροντες, επαγγελματίες και εθελοντές, που αναμετρήθηκαν στην πράξη με την πύρινη λαίλαπα. Χωρίς να μειώνουμε την καθοριστική συμβολή ξένων δυνάμεων πυρόσβεσης, επικεντρωνόμαστε στους δικούς μας ανθρώπους, που εμφανίστηκαν στις ειδήσεις παραμερίζοντας τα κάλπικα, τους θεατρινισμούς, τα χλιδάτα lifestyle, τις σάχλες των reality shows. Απέναντι στις φιλτραρισμένες εικόνες  της αλλοτρίωσης που αποχαυνώνουν τον νεοέλληνα, προβλήθηκαν πρόσωπα μουντζουρωμένα από τις στάχτες και την καπνίλα, με μάτια άγρια από τη φωτιά και την καταπόνηση. Αν το ταρακούνημα αυτό ωθήσει σημαντικό μερίδιο της κοινωνίας να επανεύρει τις αξίες του αληθινού μας προσώπου, αυτό θα αποτελεί και την ελπίδα αναγέννησης.

Η Αυστραλία εγκαταλείπει συνεργαζόμενους

 


Η Αυστραλία δεν θα μπορέσει να βοηθήσει όλους τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τον στρατό της, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σκοτ Μόρισον, καθώς οι αρχές της ετοιμάζουν το σχέδιό τους για την απομάκρυνση ανθρώπων από το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα αποστείλει 250 μέλη των ενόπλων δυνάμεών της στην Καμπούλ για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολιτών της και αδιευκρίνιστου αριθμού Αφγανών, στους οποίους δόθηκαν βίζες μετά την συνεργασία τους με την Αυστραλία.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που ελέγχουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ ξανάρχισαν σήμερα πτήσεις απομάκρυνσης, μια ημέρα μετά το χάος που προκλήθηκε στο αεροδρόμιο από απελπισμένους Αφγανούς που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε τις μέγιστες προσπάθειες γι’αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό μας, όπως κάναμε μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα. «Ωστόσο θέλω να μιλήσω ανοιχτά στους βετεράνους ότι παρά το γεγονός ότι θα καταβάλουμε τις μέγιστες προσπάθειές μας, ξέρω ότι η υποστήριξη αυτή δεν θα φτάσει σε όλους όσους θά’πρεπε», πρόσθεσε.

Η Αυστραλία μετείχε στην διεθνή δύναμη υπό το ΝΑΤΟ που πολέμησε τους Ταλιμπάν και εκπαίδευε τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας τα χρόνια που ακολούθησαν της εκδίωξης των Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001. Περισσότεροι από 39.000 Αυστραλοί στρατιωτικοί υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν και 41 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους εκεί.

Deutsche Welle: Τουρκικά Τείχη Κατά Των Αφγανών Προσφύγων

 





 Βασικό θέμα της επικαιρότητας και στην Τουρκία οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν -Δηλώσεις Ερντογάν για τα τείχη στα σύνορα Ιράν και Ιράκ προς αποτροπή των προσφύγων


H Άγκυρα, η οποία δήλωνε στις ΗΠΑ πρόθυμη να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώριση των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά έδειχνε ξεκάθαρα -όπως τονίζουν και αναλυτές- ότι δεν βιαζόταν καθόλου, φαίνεται πως τώρα απεγκλωβίζεται από αυτή την υπόσχεση. Για αρκετό διάστημα τούρκοι αξιωματούχοι έθεταν προϋποθέσεις για να αυξήσουν τον αριθμό των περίπου 1.000 αστυνομικών και στρατιωτών που βρισκόταν εκεί.


Ήδη ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πριν τις τελευταίες εξελίξεις είχε δηλώσει πως δεν θα έθετε σε κίνδυνο τούρκους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης.


Στο μεταξύ βρίσκεται καθ’ οδόν το πρώτο τουρκικό αεροσκάφος που ξεκίνησε την εκκένωση τούρκων πολιτών από την πρωτεύουσα, τον έλεγχο της οποίας έχουν πλέον οι Ταλιμπάν.


Νέο κύμα προσφύγων αναμένεται στην Τουρκία