Οι μορφωμένοι άνθρωποι αυτής της χώρας μπορούν να θαυμάζουν τους ωραίους στίχους του Ανδρέα Εμπειρίκου, που γράφτηκαν για να τιμήσουν τον Αντρέ Μπρετόν, πρωτεργάτη του διεθνούς σουρεαλιστικού Κινήματος :
Ασύγκριτο πουλί της οικουμένης
στέκεις σαν κρύσταλλο στην κορυφή
των υψηλών Ιμαλαϊων
με στιλβηδόνα και με σθένος και με πάθος
καταμεσίς στον βράχο της σποριάς σου !
Αναρωτιέμαι αν αυτοί οι ίδιοι, άνθρωποι «των γραμμάτων και των τεχνών», μπορούν να καταξιώνουν ένα ελληνικό πτηνό «live», που ίσως δεν χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο αλλά δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί κάτι σπάνιο και ωραίο, «με στιλβηδόνα» και «καταμεσίς στον βράχο της σποριάς του», στην Κρητική μεγαλόνησο : Κάτι σαν «τελευταίος Μοϊκανός» της ελληνικής φύσης, που ζει τα τελευταία χρόνια χάρις στις προσπάθειες της Ορνιθολογικής Εταιρείας. Αλήθεια, πόσοι εννοούν ως πλούτο αυτής της χώρας την ποικιλία της ορνιθοπανίδας της, χωρίς να ομνύουν στον συμβατικό περιβαλλοντισμό , χωρίς να ακολουθούν τους οικολογίζοντες συρμούς αλλά γιατί έτσι βιώνουν τη σχέση τους με τον ελλαδικό χώρο;
Δεν ξέρω πόσοι, αλλά υποθέτω ότι κάποιοι θα είναι ενδιαφερόμενοι για τα «μαντάτα» μιας περιβαλλοντικής εταιρείας που αφορούν αυτό το όμορφο πλάσμα. Ας πούμε λοιπόν πρώτα τα καλά νέα : Ένα γυπαετόπουλο γεννήθηκε στην περιοχή των Αστερουσίων Ορέων στην Κρήτη , για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια…... Η χαρμόσυνη αυτή είδηση έδωσε μεγάλη ικανοποίηση στους πρωτουργούς του συνοικεσίου και της ακώλυτης ερωτικής συνεύρεσης, που ήταν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας…. Επρόκειτο για μια πραγματικά μεγάλη επιτυχία , δεδομένου ότι ο Γυπαετός είναι καταχωρημένος στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων, γιατί υπάρχουν μόνο έξι ζευγάρια στην νοτιοανατολική Ευρώπη, και μάλιστα όλα στην Κρήτη !
Και τώρα τα κακά νέα : Την αισιοδοξία για την επιβίωση του είδους σκιάζει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας , αποτελούμενου από 24 ανεμογεννήτριες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη επιτυχημένη φωλιά των Γυπαετών και εξ ολοκλήρου εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000.
Υπογραμμίζει η Ορνιθολογική Εταιρεία :Τα μεγάλα αρπακτικά, όπως ο Γυπαετός και το Όρνιο, είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από το 2007, στην ίδια περιοχή του δικτύου Natura 2000, η Ορνιθολογική έχει καταγράψει οχτώ προσκρούσεις Όρνιων (οι επτά θανατηφόρες) στα πτερύγια των ανεμογεννητριών ήδη εγκατεστημένων αιολικών σταθμών.
Kαι η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας , «… καλεί το ΥΠΕΚΑ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιληφθούν την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα δημιουργηθεί στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας με την - από το 2010 - ισχύουσα νομοθεσία. Η πράσινη ενέργεια παύει να είναι πράσινη αν γίνεται με ίδιες άναρχες και ασχεδίαστες μεθόδους. Η άμεση ανάκληση όλων των αδειών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικούς σταθμούς χωροθετημένους εντός των ΖΕΠ και των μεταναστευτικών διαδρόμων της χώρας κρίνεται αναγκαία, προτού ο όρος «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» μετατραπεί σε έναν ακόμη περιβαλλοντικό ευφημισμό»….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου