ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ…. ΣΕΪΧΗΔΕΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ




Του Γιώργου Δελαστίκ  

Ψυχρολουσία για την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και για τις αυταπάτες, των Κυπρίων που έχουν πέσει θύματα εσκεμμένα υπερβολικών «εκτιμήσεων» για τις ποσότητες φυσικού αερίου που ενδέχεται να υπάρχουν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αποτέλεσε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δεύτερης γεώτρησης που πραγματοποίησε η εταιρεία Noble στο κοίτασμα «Αφροδίτη». Χαμηλότερες των προσδοκιών αποδεικνύονται λοιπόν οι εκτιμώμενες ποσότητες του φυσικού αερίου που υπάρχουν στο κοίτασμα «Αφροδίτη», βάσει των αποτελεσμάτων αυτών. Πρέπει να αναφέρουμε ότι πέρα από τους αρχικούς εντελώς υποθετικούς ισχυρισμούς περί κοιτασμάτων της τάξης των 12 ή 15 ή και 20 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (1 κυβικό μέτρο ισούται με 35,34 κυβικά πόδια, καθώς ένα πόδι ισούται με 30 εκατοστά), μια πρώτη γεώτρηση εκτίμησης του κοιτάσματος με επιστημονικό τρόπο είχε γίνει πριν από δύο και πλέον χρόνια και τα αποτελέσματά της είχαν ανακοινωθεί στις 28 Δεκεμβρίου του 2011, γειώνοντας στην πραγματικότητα τις προσδοκίες. Εκείνη η γεώτρηση λοιπόν - ας την ονομάσουμε «Αφροδίτη 1» για διευκόλυνση - είχε υπολογίσει το φυσικό αέριο του κοιτάσματος από 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια, με πιθανότητα 75% το κοίτασμα να είναι 5 τρισ. κ.π. και 25% πιθανότητα να είναι 8 τρισ. κ.π. 


Η τωρινή γεώτρηση «Αφροδίτη 2», τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στις 3 Οκτωβρίου του 2013 στο Τέξας, περιορίζει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για το φυσικό αέριο του κοιτάσματος.
Υπολογίζει την ποσότητά του από 3,6 έως 6 τρισ. κυβικά πόδια, με πιθανότητα 75% το κοίτασμα να έχει 3,6 τρισ. κ.π. και 25% πιθανότητα να ανέρχεται στα 6 τρισ. κ.π. Οι αριθμοί αυτοί δεν λένε τίποτα φυσικά στους μη ειδικούς. Εχουν όμως δύο πρακτικές συνέπειες κατανοητές από όλους. Η πρώτη είναι διαδικαστική και ουσιαστικά ασήμαντη: πρέπει να γίνει και τρίτη γεώτρηση,πράγμα που σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου. Η δεύτερη συνέπεια όμως είναι καθοριστική, με σοβαρότατες πολιτικές επιπτώσεις, αν τα πράγματα πάνε άσχημα: το φυσικό αέριο του κοιτάσματος «Αφροδίτη» δεν φτάνει για να είναι βιώσιμη οικονομικά η κατασκευή σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο! Βάσει κυπριακών εκτιμήσεων, απαιτούνται κοιτάσματα τουλάχιστον 5,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών για τη βιωσιμότητα του έργου. Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έσπευσε βέβαια να δηλώσει ότι «η στρατηγική μας για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μέσω του χερσαίου τερματικού υγροποίησης παραμένει αναλλοίωτη», αλλά αυτά είναι «λόγια του αέρα» χωρίς καμία σημασία.
Ετσι κι αλλιώς, μετά την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν έχει χρήματα για να κατασκευάσει σε εθνικό πλαίσιο το πολυδάπανο εργοστάσιο υγροποίησης του φυσικού αερίου και μετά την αρπαγή των καταθέσεων κανένας ξένος δεν είναι τρελός να επενδύσει στην Κύπρο, αν δεν είναι... χίλια τα εκατό σίγουρος για τα υπερκέρδη του και φυσικά κρατώντας τα λεφτά του στο εξωτερικό, μακριά από το μακρύ αρπακτικό χέρι της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία είναι πλέον «σεσημασμένη»! Ενδέχεται, πάντως, να βρεθεί φυσικό αέριο και σε άλλα κυπριακά αξιόλογα κοιτάσματα ώστε το έργο να καταστεί οικονομικά βιώσιμο, αλλά φυσικά πρώτα πρέπει να βρεθούν, αν βρεθούν, οι αναγκαίες ποσότητες φυσικού αερίου και έπειτα να προχωρήσουν οι επενδύσεις.
Η Κύπρος μπορεί να θέλει το εργοστάσιο υγροποίησης, αλλά τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ισραηλινοί προτιμούν την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει τόσο το ισραηλινό φυσικό αέριο που θα προορίζεται για εξαγωγή όσο και το κυπριακό στην... Τουρκία! Κάτι τέτοιο θα ενταχθεί σε μια συνολική ρύθμιση επαναπροσέγγισης Αγκυρας - Τελ Αβίβ και αποκατάστασης της στρατηγικής συμμαχίας τους, αλλά ταυτόχρονα θα εγκλωβίζει κατά τραγικό τρόπο την Κύπρο στα νύχια της Τουρκίας! Ρίγη ανησυχίας προκάλεσε σίγουρα στη Λευκωσία η δήλωση του Κιθ Ελιοτ, αντιπροέδρου της Noble στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι «συνεχίζουμε να εντοπίζουμε και να προωθούμε πολλαπλές επιλογές ανάπτυξης». Αυτές οι «πολλαπλές επιλογές» δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό. Οψόμεθα...
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013