Διαβάζω την ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασίνων για τη συνέντευξη που έδωσαν (13.12.12)
με θέμα την επανεκκίνησή τους μετά την «ακινησία»
που επέφερε η αποτυχία στις εκλογές της 17ης
Ιουνίου, και μπαίνω για άλλη μια φορά σε σκέψεις : Πρόκειται για επανεκκίνηση με βάση νέες
προωθητήριες ιδέες, ή για απλό άναμμα της παλιάς
μηχανής και πορεία με τα παλιά ιδεολογικά καύσιμα;
Καταρχήν σημειώνω ότι στις δηλώσεις των 8 αντιπροσώπων των ΟΠ, που καταχωρούνται στην παραπάνω ανακοίνωση, η λέξη «Μνημόνιο» αναφέρεται μόνο 1(ολογράφως : μια) φορά , και συγκεκριμένα από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο : Ο οποίος δίνει προτεραιότητα «σε μια βουτιά στη κοινωνία», προφανώς από την άνωθεν εξέδρα των μεγάλων πράσινων ιδεών….. Ο ίδιος σημειώνει την ανάγκη ενίσχυσης του αυτόνομου πράσινου πόλου και όχι την ένταξή του σε πολιτικά σχέδια άλλων – παραγνωρίζοντας βεβαίως την σχέση κολαούζου που έχουν αναπτύξει οι ΟΠ με τους Γερμανούς Πράσινους και την διαρκή έξωθεν μετάγγιση κύρους , ως αντιστάθμισμα των δικών τους ελλειμμάτων δράσης…
Η Ιωάννα Κοντούλη καυτηριάζει την προτεραιότητα που αποδίδεται στην εξόφληση των ελληνικών χρεών προς τους δανειστές, χωρίς να δίνει σημεία κατανόησης του απεχθούς και τοκογλυφικού χρέους, που τόσες και τόσες πολιτικές δυνάμεις υπογραμμίζουν…
Η Ζωή Βροντίση λέει ότι «οι προτάσεις των ΟΠ δεν κοιτάνε μόνο πόσα χρήματα θα μεταφερθούν στους δανειστές αλλά κυρίως πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μεγάλης διάρκειας με κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα» : Εκφράζοντας, έστω και δευτερευόντως, τη πραγματικά συγκινητική αγωνία των ΟΠ για την εξόφληση του χρέους …. Κατά τα άλλα, θα επαναλάβω αυτό που έγραφα σε προηγούμενη ανάρτηση (http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2012/12/blog-post_4073.html ) : Ότι ευθύνη για την πορεία των ΟΠ έχει σαφώς και η Αριστερά, που αντί να τους υποβάλλει έγκαιρα και σταθερά σε σοβαρή κριτική, περιοριζόταν σε διάφορα πολιτικά καλοπιάσματα…
Εν όψει : Κώστα Αργυρίου, "Η νεκρή φύση και το σύστημα των αντικειμένων"
Όλο το κείμενο της Συνέντευξης των ΟΠ
Για μια νέα αρχή και επανεκκίνηση μέσα από άνοιγμα στην κοινωνία γυρίζουν σελίδα οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε μια στρατηγική οικολογικού και κοινωνικού μετασχηματισμού της Ελλάδας και της Ευρώπης, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη που έκανε το πολιτικό κατεστημένο και τα ισχυρά λόμπυ της χώρας στην οικονομία, αλλά και στην ίδια τη ζωή μας.
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ετήσιου συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων για ανοικτή πρόσκληση σε ενεργούς πολίτες και κοινωνικές ομάδες ώστε συμμετάσχουν στην επανεκκίνηση, νέα αρχή των Οικολόγων Πράσινων. «Προσκαλούμε τους πολίτες που μοιράζονται τις πράσινες αξίες και πολιτικές και να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή, να δημιουργήσουμε μαζί ένα πράσινο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό, ανοικτό αλλά συγκροτημένο πολιτικό χώρο. Ένα πράσινο κόμμα που θα εκφράζει σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και θα συντελέσει καθοριστικά στη διέξοδο της χώρας από τα σημερινά αδιέξοδα και την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και αξιακή κρίση, μέσα από τεκμηριωμένες αναλύσεις και κοινωνικές-πολιτικές παρεμβάσεις. Για να συμβάλλουμε στον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην αλλαγή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, σε μια νέα πολιτική μεταπολίτευση, ανανεώνοντας και εμβαθύνοντας τη δημοκρατία, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, υπερασπίζοντας τα δημόσια αγαθά, το περιβάλλον και το κλίμα για να μη μεταφέρουμε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό - κι όχι μόνο - χρέος στα παιδιά μας. Για να συμμετάσχουμε στην ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης, στη δημιουργία μιας Ευρώπης των πολιτών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των αξιών».
Διάλογος και κοινές δράσεις με όσους πολίτες θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την πρόσκληση θα οδηγήσουν σε ένα συνέδριο επανεκκίνησης σε 5-6 μήνες. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί «Επιτροπή Επαφών» στην οποία συμμετέχουν 12 άτομα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι: «στη φάση αυτή, τα πάντα στη χώρα χρειάζονται επανεκκίνηση. Από την οικονομία, την ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική, την ευάλωτη κοινωνική συνοχή, το χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δείχνουν το δρόμο. Για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες, στο πολιτικό στίγμα, στις προγραμματικές αιχμές, στο άνοιγμα στην κοινωνία. Αλλά και για να σηματοδοτήσουν και σε συμβολικό και σε πραγματικό επίπεδο ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή προσανατολισμού σε όλους σχεδόν τους τομείς. Με τη χάραξη ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου, βασισμένου στην αποκέντρωση, την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, την πράσινη καινοτομία».
Η εκπρόσωπος τύπου Βάσω Νάκου είπε: Οι Οικολόγοι Πράσινοι στο 9ο τακτικό μας συνέδριο αποφασίσαμε να συνεχίσουμε ενωμένοι να αγωνιζόμαστε δυναμικά στο χώρο από τον οποίο προερχόμαστε, το χώρο των ενεργών πολιτών. Στη σημερινή συγκυρία, ξέρουμε καλά ότι η εφαρμογή των οικολογικών αρχών και πρακτικών είναι η μόνη δημιουργική και μη βίαιη απάντηση σε όσα βλάπτουν την καθημερινότητά μας, από την ιδιωτικοποίηση του νερού ως τις εξορύξεις χρυσού και από την ανεργία ως τη ρατσιστική και νεοναζιστική βία. Καλούμε τους συμπολίτες μας να εφαρμόσουμε την εναλλακτική πρόταση για τη διέξοδο από την κρίση μέσα από το οικολογικό κίνημα.
Ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Δίνουμε προτεραιότητα σε μια βουτιά στην κοινωνία, αναβάπτιση στα κινήματα πολιτών, στήριξη και συμμετοχή σε πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Η συστημική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για κριτικές υποστηρίξεις ή ανοχές στις αδιέξοδες πολιτικές των μνημονίων. Επιδιώκουμε ενίσχυση του αυτόνομου πράσινου πόλου και όχι ένταξή του σε πολιτικά σχέδια άλλων. Οραματιζόμαστε την ομοσπονδιακή Ευρώπη της οικολογίας, της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων των πολιτών. Στηρίζουμε μία ριζική πράσινη στροφή της οικονομίας, αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και μια βαθιά απορρύθμιση του πελατειακού κράτους. Οφείλουμε στη χώρα και στους εαυτούς μας βαθιές μεταρρυθμίσεις γιατί χρειάζονται και όχι επειδή μας τις επιβάλλουν. Η ενίσχυση του πράσινου λόγου, η διακριτότητα, το ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, η οργανωτική αναδιάρθρωση, με σαφή ανάθεση αρμοδιοτήτων, λογοδοσία, αξιοκρατία, ήθος, αμοιβαιότητα, ουσιαστική εναλλακτικότητα είναι τα απαραίτητα εργαλεία για να γίνουμε αυτό που θέλουμε»..
Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Ορέστης Κολοκούρης, Ζωή Βροντίση και Γιώργος Δημητρίου μίλησαν για το αύριο της οικολογίας και για την αναχαίτιση των κοντόφθαλμων πολιτικών.
Ορέστης Κολοκούρης: «Δέκα χρόνια έχουν περάσει από το Δεκέμβρη του 2002 όταν δεκάδες δημιουργήσαμε το κοινό σπίτι της πολιτικής οικολογίας, τους Οικολόγους Πράσινους. Από τότε μιλήσαμε στην κοινωνία για τη λογική της απουσίας πολιτικού αρχηγού, την άμεση δημοκρατία, την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την ποιότητα ζωής. Σήμερα οι νέες προκλήσεις καθιστούν την οικολογία από "προϊόν πολυτελείας" σε άμεση αναγκαιότητα. Τώρα περισσότερο από ποτέ η οικολογία πρέπει και μπορεί να γίνει πρόταση υπεράσπισης των βασικών δικαιωμάτων ολόκληρου του λαού».
Ζωή Βροντίση: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι, στο επόμενο χρονικό διάστημα στοχεύουμε στην αναχαίτιση των κοντόφθαλμων πολιτικών αποφάσεων που χαρακτηρίζουν τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αποσκοπώντας μόνο στο πρόσκαιρο κέρδος. Πολιτικές κατευθύνσεις όπως οι εξορύξεις χρυσού και υδρογονανθράκων αλλά και η ιδιωτικοποίηση του νερού υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον πολλών γενεών και έρχονται στην επιφάνεια χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της απασχόλησης και της βιώσιμης εξέλιξης. Οι προτάσεις μας δεν κοιτάνε μόνο πόσα χρήματα θα μεταφερθούν στους δανειστές αλλά κυρίως πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μεγάλης διάρκειας με κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Μακριά από ρητορικές που ενισχύουν την πόλωση της κοινωνίας ενισχύουμε το κοινό αίσθημα αλλαγής χωρίς ψευτοδιλήμματα. Διεκδικούμε την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και του αισθήματος δικαίου που έχει πληγεί».
Γιώργος Δημητρίου: «Δέκα χρόνια από την ιδρυτική τους συνέλευση, τον Δεκέμβριο 2002 και μέσα από την ενεργή συμμετοχή σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που τους έφεραν στο ευρωκοινοβούλιο και σε αρκετά περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, οι Οικολόγοι Πράσινοι δοκιμάζουν την «επανεκκίνηση». Μια «επανεκκίνηση» κύρια πολιτικής προσέγγισης και πολιτικού λόγου, στο μέτρο της οικολογικής οπτικής και της τριπλής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης που διαπερνά της κοινωνία μας, μια «επανεκκίνηση» με στόχο τον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας βάσει της «φέρουσας ικανότητας» και της οικολογικής ταυτότητας κάθε τόπου, βάσει μιας οικονομίας κλίμακας, του μέτρου, της εγγύτητας, της εξοικονόμησης και της ανάκτησης, σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από εκείνους της ενέργειας και της βιοκαλλιέργειας έως εκείνους των μεταφορών και της χωροταξίας. Επανεκκίνηση με στόχο την αλλαγή «πολιτισμικού παραδείγματος» με λίγα λόγια».
Τέλος η επικεφαλής στις δυο τελευταίες προεκλογικές εκστρατείες Ιωάννα Κοντούλη τόνισε:
«Την ώρα που στις Βρυξέλλες αποφασιζόταν η δημιουργία «ταμείου αλληλεγγύης», για να "βοηθήσει" τα κράτη μέλη που πλήττονται εφάπαξ, από οικονομικές κρίσεις, η κυβέρνηση έδειχνε έμπρακτα ποια είναι η αλληλεγγύη, διαβεβαιώνοντας τις γερμανικές εταιρείες στις οποίες η χώρα χρωστά, ότι θα πάρουν αμέσως, δηλαδή μετά την εκταμίευση, τα χρωστούμενα. Αυτή είναι η αξία της δόσης. Κι ας μη ξεχνάμε ότι στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπεται ότι οι επιπλέον εισπράξεις από τον ετήσιο στόχο των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα τιτλοποιούνται και με τη μορφή ειδικού ομολόγου θα αποδίδονται στο μηχανισμό στήριξης. Δηλαδή, ακόμη κι αν όλα πάνε καλά, που αποκλείεται, το επιπλέον όφελος δεν θα ενισχύει την ελληνική οικονομία, αλλά τους δανειστές. Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη αλλά ξεζούμισμα. Η χώρα χρειάζεται πράσινες και όχι μαύρες απαντήσεις που απέχουν πολύ από αυτές τις λογικές των εταίρων της κυβέρνησης!».
Φωτογραφικό υλικό από τη συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων βρίσκεται εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες: 2103306301 (εσωτ. 115, 116)
Καταρχήν σημειώνω ότι στις δηλώσεις των 8 αντιπροσώπων των ΟΠ, που καταχωρούνται στην παραπάνω ανακοίνωση, η λέξη «Μνημόνιο» αναφέρεται μόνο 1(ολογράφως : μια) φορά , και συγκεκριμένα από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο : Ο οποίος δίνει προτεραιότητα «σε μια βουτιά στη κοινωνία», προφανώς από την άνωθεν εξέδρα των μεγάλων πράσινων ιδεών….. Ο ίδιος σημειώνει την ανάγκη ενίσχυσης του αυτόνομου πράσινου πόλου και όχι την ένταξή του σε πολιτικά σχέδια άλλων – παραγνωρίζοντας βεβαίως την σχέση κολαούζου που έχουν αναπτύξει οι ΟΠ με τους Γερμανούς Πράσινους και την διαρκή έξωθεν μετάγγιση κύρους , ως αντιστάθμισμα των δικών τους ελλειμμάτων δράσης…
Η Ιωάννα Κοντούλη καυτηριάζει την προτεραιότητα που αποδίδεται στην εξόφληση των ελληνικών χρεών προς τους δανειστές, χωρίς να δίνει σημεία κατανόησης του απεχθούς και τοκογλυφικού χρέους, που τόσες και τόσες πολιτικές δυνάμεις υπογραμμίζουν…
Η Ζωή Βροντίση λέει ότι «οι προτάσεις των ΟΠ δεν κοιτάνε μόνο πόσα χρήματα θα μεταφερθούν στους δανειστές αλλά κυρίως πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μεγάλης διάρκειας με κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα» : Εκφράζοντας, έστω και δευτερευόντως, τη πραγματικά συγκινητική αγωνία των ΟΠ για την εξόφληση του χρέους …. Κατά τα άλλα, θα επαναλάβω αυτό που έγραφα σε προηγούμενη ανάρτηση (http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2012/12/blog-post_4073.html ) : Ότι ευθύνη για την πορεία των ΟΠ έχει σαφώς και η Αριστερά, που αντί να τους υποβάλλει έγκαιρα και σταθερά σε σοβαρή κριτική, περιοριζόταν σε διάφορα πολιτικά καλοπιάσματα…
Εν όψει : Κώστα Αργυρίου, "Η νεκρή φύση και το σύστημα των αντικειμένων"
Όλο το κείμενο της Συνέντευξης των ΟΠ
Για μια νέα αρχή και επανεκκίνηση μέσα από άνοιγμα στην κοινωνία γυρίζουν σελίδα οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε μια στρατηγική οικολογικού και κοινωνικού μετασχηματισμού της Ελλάδας και της Ευρώπης, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη που έκανε το πολιτικό κατεστημένο και τα ισχυρά λόμπυ της χώρας στην οικονομία, αλλά και στην ίδια τη ζωή μας.
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ετήσιου συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων για ανοικτή πρόσκληση σε ενεργούς πολίτες και κοινωνικές ομάδες ώστε συμμετάσχουν στην επανεκκίνηση, νέα αρχή των Οικολόγων Πράσινων. «Προσκαλούμε τους πολίτες που μοιράζονται τις πράσινες αξίες και πολιτικές και να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή, να δημιουργήσουμε μαζί ένα πράσινο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό, ανοικτό αλλά συγκροτημένο πολιτικό χώρο. Ένα πράσινο κόμμα που θα εκφράζει σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και θα συντελέσει καθοριστικά στη διέξοδο της χώρας από τα σημερινά αδιέξοδα και την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και αξιακή κρίση, μέσα από τεκμηριωμένες αναλύσεις και κοινωνικές-πολιτικές παρεμβάσεις. Για να συμβάλλουμε στον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην αλλαγή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, σε μια νέα πολιτική μεταπολίτευση, ανανεώνοντας και εμβαθύνοντας τη δημοκρατία, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, υπερασπίζοντας τα δημόσια αγαθά, το περιβάλλον και το κλίμα για να μη μεταφέρουμε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό - κι όχι μόνο - χρέος στα παιδιά μας. Για να συμμετάσχουμε στην ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης, στη δημιουργία μιας Ευρώπης των πολιτών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των αξιών».
Διάλογος και κοινές δράσεις με όσους πολίτες θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την πρόσκληση θα οδηγήσουν σε ένα συνέδριο επανεκκίνησης σε 5-6 μήνες. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί «Επιτροπή Επαφών» στην οποία συμμετέχουν 12 άτομα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι: «στη φάση αυτή, τα πάντα στη χώρα χρειάζονται επανεκκίνηση. Από την οικονομία, την ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική, την ευάλωτη κοινωνική συνοχή, το χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δείχνουν το δρόμο. Για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες, στο πολιτικό στίγμα, στις προγραμματικές αιχμές, στο άνοιγμα στην κοινωνία. Αλλά και για να σηματοδοτήσουν και σε συμβολικό και σε πραγματικό επίπεδο ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή προσανατολισμού σε όλους σχεδόν τους τομείς. Με τη χάραξη ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου, βασισμένου στην αποκέντρωση, την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, την πράσινη καινοτομία».
Η εκπρόσωπος τύπου Βάσω Νάκου είπε: Οι Οικολόγοι Πράσινοι στο 9ο τακτικό μας συνέδριο αποφασίσαμε να συνεχίσουμε ενωμένοι να αγωνιζόμαστε δυναμικά στο χώρο από τον οποίο προερχόμαστε, το χώρο των ενεργών πολιτών. Στη σημερινή συγκυρία, ξέρουμε καλά ότι η εφαρμογή των οικολογικών αρχών και πρακτικών είναι η μόνη δημιουργική και μη βίαιη απάντηση σε όσα βλάπτουν την καθημερινότητά μας, από την ιδιωτικοποίηση του νερού ως τις εξορύξεις χρυσού και από την ανεργία ως τη ρατσιστική και νεοναζιστική βία. Καλούμε τους συμπολίτες μας να εφαρμόσουμε την εναλλακτική πρόταση για τη διέξοδο από την κρίση μέσα από το οικολογικό κίνημα.
Ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Δίνουμε προτεραιότητα σε μια βουτιά στην κοινωνία, αναβάπτιση στα κινήματα πολιτών, στήριξη και συμμετοχή σε πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Η συστημική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για κριτικές υποστηρίξεις ή ανοχές στις αδιέξοδες πολιτικές των μνημονίων. Επιδιώκουμε ενίσχυση του αυτόνομου πράσινου πόλου και όχι ένταξή του σε πολιτικά σχέδια άλλων. Οραματιζόμαστε την ομοσπονδιακή Ευρώπη της οικολογίας, της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων των πολιτών. Στηρίζουμε μία ριζική πράσινη στροφή της οικονομίας, αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και μια βαθιά απορρύθμιση του πελατειακού κράτους. Οφείλουμε στη χώρα και στους εαυτούς μας βαθιές μεταρρυθμίσεις γιατί χρειάζονται και όχι επειδή μας τις επιβάλλουν. Η ενίσχυση του πράσινου λόγου, η διακριτότητα, το ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, η οργανωτική αναδιάρθρωση, με σαφή ανάθεση αρμοδιοτήτων, λογοδοσία, αξιοκρατία, ήθος, αμοιβαιότητα, ουσιαστική εναλλακτικότητα είναι τα απαραίτητα εργαλεία για να γίνουμε αυτό που θέλουμε»..
Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Ορέστης Κολοκούρης, Ζωή Βροντίση και Γιώργος Δημητρίου μίλησαν για το αύριο της οικολογίας και για την αναχαίτιση των κοντόφθαλμων πολιτικών.
Ορέστης Κολοκούρης: «Δέκα χρόνια έχουν περάσει από το Δεκέμβρη του 2002 όταν δεκάδες δημιουργήσαμε το κοινό σπίτι της πολιτικής οικολογίας, τους Οικολόγους Πράσινους. Από τότε μιλήσαμε στην κοινωνία για τη λογική της απουσίας πολιτικού αρχηγού, την άμεση δημοκρατία, την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την ποιότητα ζωής. Σήμερα οι νέες προκλήσεις καθιστούν την οικολογία από "προϊόν πολυτελείας" σε άμεση αναγκαιότητα. Τώρα περισσότερο από ποτέ η οικολογία πρέπει και μπορεί να γίνει πρόταση υπεράσπισης των βασικών δικαιωμάτων ολόκληρου του λαού».
Ζωή Βροντίση: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι, στο επόμενο χρονικό διάστημα στοχεύουμε στην αναχαίτιση των κοντόφθαλμων πολιτικών αποφάσεων που χαρακτηρίζουν τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αποσκοπώντας μόνο στο πρόσκαιρο κέρδος. Πολιτικές κατευθύνσεις όπως οι εξορύξεις χρυσού και υδρογονανθράκων αλλά και η ιδιωτικοποίηση του νερού υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον πολλών γενεών και έρχονται στην επιφάνεια χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της απασχόλησης και της βιώσιμης εξέλιξης. Οι προτάσεις μας δεν κοιτάνε μόνο πόσα χρήματα θα μεταφερθούν στους δανειστές αλλά κυρίως πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μεγάλης διάρκειας με κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Μακριά από ρητορικές που ενισχύουν την πόλωση της κοινωνίας ενισχύουμε το κοινό αίσθημα αλλαγής χωρίς ψευτοδιλήμματα. Διεκδικούμε την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και του αισθήματος δικαίου που έχει πληγεί».
Γιώργος Δημητρίου: «Δέκα χρόνια από την ιδρυτική τους συνέλευση, τον Δεκέμβριο 2002 και μέσα από την ενεργή συμμετοχή σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που τους έφεραν στο ευρωκοινοβούλιο και σε αρκετά περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, οι Οικολόγοι Πράσινοι δοκιμάζουν την «επανεκκίνηση». Μια «επανεκκίνηση» κύρια πολιτικής προσέγγισης και πολιτικού λόγου, στο μέτρο της οικολογικής οπτικής και της τριπλής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης που διαπερνά της κοινωνία μας, μια «επανεκκίνηση» με στόχο τον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας βάσει της «φέρουσας ικανότητας» και της οικολογικής ταυτότητας κάθε τόπου, βάσει μιας οικονομίας κλίμακας, του μέτρου, της εγγύτητας, της εξοικονόμησης και της ανάκτησης, σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από εκείνους της ενέργειας και της βιοκαλλιέργειας έως εκείνους των μεταφορών και της χωροταξίας. Επανεκκίνηση με στόχο την αλλαγή «πολιτισμικού παραδείγματος» με λίγα λόγια».
Τέλος η επικεφαλής στις δυο τελευταίες προεκλογικές εκστρατείες Ιωάννα Κοντούλη τόνισε:
«Την ώρα που στις Βρυξέλλες αποφασιζόταν η δημιουργία «ταμείου αλληλεγγύης», για να "βοηθήσει" τα κράτη μέλη που πλήττονται εφάπαξ, από οικονομικές κρίσεις, η κυβέρνηση έδειχνε έμπρακτα ποια είναι η αλληλεγγύη, διαβεβαιώνοντας τις γερμανικές εταιρείες στις οποίες η χώρα χρωστά, ότι θα πάρουν αμέσως, δηλαδή μετά την εκταμίευση, τα χρωστούμενα. Αυτή είναι η αξία της δόσης. Κι ας μη ξεχνάμε ότι στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπεται ότι οι επιπλέον εισπράξεις από τον ετήσιο στόχο των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα τιτλοποιούνται και με τη μορφή ειδικού ομολόγου θα αποδίδονται στο μηχανισμό στήριξης. Δηλαδή, ακόμη κι αν όλα πάνε καλά, που αποκλείεται, το επιπλέον όφελος δεν θα ενισχύει την ελληνική οικονομία, αλλά τους δανειστές. Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη αλλά ξεζούμισμα. Η χώρα χρειάζεται πράσινες και όχι μαύρες απαντήσεις που απέχουν πολύ από αυτές τις λογικές των εταίρων της κυβέρνησης!».
Φωτογραφικό υλικό από τη συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων βρίσκεται εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες: 2103306301 (εσωτ. 115, 116)