Η ελληνικότητα που χάνεται στη πορεία της ιστορικής εξέλιξης για να επαν-ανακαλυφθεί σε κάποια φάση από ένα σφετεριστή-λαό, μη-ελληνικό, ο οποίος για λόγους κύρους και αυτοπροβολής αυτοσυστήνεται ως «Ελληνικός» - με τον τρόπο που αυτοσυστήθηκε ως πριγκίπισσα Αλεξάνδρα Ρωμανώφ κάποια κυρία στο μέσο του 20ου αιώνα - συνιστά ένα ενδιαφέρον σενάριο «ιστορικής φαντασίας»….Παρ’ όλα αυτά κάθε ισχυρισμός δικαιούται συζήτησης και εξέτασης, όταν μάλιστα διεισδύει στην τηλεόραση και υποστηρίζεται από κάποιους ιστορικούς επιστήμονες.
Από την άλλη όμως πλευρά εμείς οι υποστηρικτές της τρισχιλιετούς ελληνικότητας , που δεν θεωρούμε βέβαια «πιστοποιητικό σημερινής ανωτερότητας» την υψηλή ελληνική θέση στην επετηρίδα των λαών αλλά απλώς την υπερασπιζόμαστε ως αλήθεια, «ψυλλιαζόμαστε» ότι η αμφισβήτηση της ιστορίας υπηρετεί τον εξωραϊσμό μιας ανερχόμενης δύναμης . Η οποία θέλει να εμφανίζεται ειρηνική, άσχετη με γενοκτονίες ή πολιτικά ατοπήματα του πρόσφατου και του μακρινού παρελθόντος, όχι για άλλο λόγο αλλά για να προωθήσει τον δικό της, μικρομεσαίο ιμπεριαλισμό «με ανθρώπινο πρόσωπο».
Εδώ και 25 χρόνια τουλάχιστον ο υποφαινόμενος μιλάει για το «αυτοκρατορικό όνειρο της Τουρκίας» - κάτι που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού και δεν χρήζει ειδικών σπουδών και διδακτορικών διπλωμάτων, κατά πως υποστηρίζουν διάφοροι…. Αντίθετα χρήζει ειδικής σπουδής η «ψυχοπολιτική» του ενδοτισμού - ίσως ο εσωτερικευμένος φόβος που διαστρέφει παν επιδεκτικό διαστροφής ή ίσως το εσωτερικευμένο και ανομολόγητο συμφέρον κάποιων. Παραπέμπω εδώ λίγο στον Κορνήλιο Καστοριάδη, στο βιβλίο του «Για τον πόλεμο», όπου σκιαγραφούσε τον χαρακτήρα του γραφειοκράτη της παλιάς ΕΣΣΔ, ως όντος ικανού να οσμίζεται τη φορά των πραγμάτων και να προσαρμόζεται αναλόγως….
Ακολουθεί το «Σχόλιο στο πρώτο επεισόδιο της σειράς του «ΣΚΑΪ» για το 1821» που προωθήθηκε(;) στο δικτυακό τόπο του ARDIN από το Porta Aurea [portaaurea@yahoo.gr]. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κείμενο, για ένα «κτήμα εσαεί» του συνεπούς ιστορικού λόγου και όχι ένα «αγώνισμα ες το παραχρήμα» - για το θεαθήναι κάποιων στους «ουρανούς» της επικαιρότητας…..
Η αναφορά σε λεπτά και δευτερόλεπτα εντός παρενθέσεων (λ:δλ) αφορά στο αποθηκευμένο βίντεο της εκπομπής στον ιστοτόπο του τηλεοπτικού σταθμού.
"Ακούμε από τον παρουσιαστή της εκπομπής, συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο (1:12) ότι οι κάτοικοι της Πελοποννήσου ζούσαν απομονωμένοι επί τέσσερεις αιώνες υπό την «Οθωμανική κυριαρχία» τόσο από τον υπόλοιπο κόσμο όσο και μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες της Πελοποννήσου έζησαν υπό οθωμανική κυριαρχία γύρω στα 330 χρόνια, ενώ οι μετακινήσεις πληθυσμών ήταν πολύ συχνό φαινόμενο, λ.χ. πληθυσμοί από τη Δ. Μακεδονία μετανάστευαν για την αποφυγή των τουρκικών καταπιέσεων σε ασφαλέστερα μέρη της Ν. Πελοποννήσου. Στη συνέχεια (1:49) ακούμε για «το έθνος της Ελλάδας» αντί για «ελληνικό έθνος»· σαν να πρόκειται για «το έθνος του σατζακίου της Τρίπολης». Ακούμε στην πρώτη εκπομπή για την «ιστορία της γένεσης ενός έθνους» (2:05), δηλαδή μάλλον ότι οι «κάτοικοι» (όχι Έλληνες) «της Πελοποννήσου» απέκτησαν εθνική συνείδηση. Ενώ δηλαδή, ακόμη και ένας Οθωμανός, ο Σουλεϋμάν Πενάχ Εφέντης στα 1770 αποκαλεί «ελληνικές χώρες» την «Ρούμελη»/Βαλκάνια και την «Ανατολία»/Μικρά Ασία (“..Yunanca yani Rumeli ve Anatoli…” γράφει), και ενώ η (ενιαία) Θράκη καλείται Ελλάδα (das Kriechenlannd) από δυτικούς περιηγητές όπως ο Curipeschitz το 1530 και σε αυτήν ανιχνεύονται Έλληνες, στα 2011 ορισμένοι θεωρούν λανθασμένο να γίνεται λόγος για «Έλληνες» αντί για Ρωμηούς/«χριστιανούς κατοίκους της οθωμανικής Ελλάδας», και ο παρουσιαστής κάνει λόγο απλώς για «ελληνόφωνο κόσμο» (46:00) ακόμη και στα 1770. Αναρωτιέται κανείς γιατί ο όρος Τουρκοκρατία είναι λανθασμένος, με δεδομένο ότι οι Οθωμανοί συνάντησαν ισχυρή ή ασθενή αντίσταση κατά την προέλασή τους. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου