της Λόριας Μακρίδη
Η αναδιαμόρφωση της αρχιτεκτονικής των σφαιρών επιρροής στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, το κενό που δημιουργείται εξ αιτίας της επικέντρωσης του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κίνα και την περιοχή του Ειρηνικού, παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την δυνατότητα και την ευκαιρία να καταστεί η ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή.
Η Ανατολική Μεσόγειος με την τεράστια γεωστρατηγική σπουδαιότητα, με τις υδάτινες διόδους του διεθνούς εμπορίου, τις πλούσιες πηγές ενέργειες αφήνεται σήμερα στην αναθεωρητική και επεκτατική νεο-οθωμανική Τουρκία και στις διεκδικήσεις της εις βάρος χωρών της περιοχής, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος. Αυξανόμενη διείσδυση και άλλων παιχτών παρατηρείται, επίσης, στην περιοχή.
Στην κρίσιμη χρονική συγκυρία η Ευρωπαική Ένωση εμφανίζεται άβουλη και ανίκανη να διαδραματίσει το δικό της ρόλο με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ταραγμένη αυτή περιοχή του πλανήτη.
Οι εγγενείς αδυναμίες στη λήψη αποφάσεων, λόγω των εθνικών συμφερόντων των μεγάλων χωρών της Ε. Ε. αλλά και μικρότερων χωρών, η απουσία έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και η μη διαμόρφωση κοινού συμφέροντος των χωρών μελών της Ε. Ε., πέρα από τα στενά εθνικά συμφέροντα, καθιστούν την Ένωση ένα αδύνατο γίγαντα/παίχτη στη διεθνή σκηνή. Επιπλέον, η πρακτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη της Ένωσης μειώνει την εικόνα της και το κύρος της.
Πρόσφατο παράδειγμα τέτοιας τακτικής αποτελεί η στάση των Υπουργών Εξωτερικών ορισμένων μεγάλων χωρών μελών κατά την σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ε. Ε.που πραγματοποιήθηκε την παρελθούσα Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ενώπιον του οποίου ετέθη το έγγραφο επιλογών- έγγραφο Μπορέλ- στο οποίο καταγράφονται πιθανές ενέργειες της Ευρωπαικής Ένωσης ως αντίδραση στις παράνομες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας προβάλλοντας φαιδρά επιχειρήματα έχτισαν τείχος προστασίας για τον δικτάτορα Ρ. Ταγίπ Ερντογάν και παρεμπόδισαν την διεξαγωγή συζήτησης επί της ουσίας, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί το έγγραφο Μπορέλ πίσω στην COREPER, την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών της Ε. Ε. προς περαιτέρω συζήτηση, εν άλλοις λόγοις στις ελληνικές καλένδες. Οι προαναφερθείσες χώρες ασμένως υιοθέτησαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κατά του δικτάτορα της Λευκορωσίας ενώ προετοιμάζονται να σκληρύνουν την στάση τους έναντι του Πεκίνου.
Δεν είναι πολύς καιρός που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας , Μάριο Ντράγκι, δημοσίως χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο ως ένα δικτάτορα. Δεν είναι πολύς καιρός που η νέα Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωνε ότι «με τους δικτάτορες πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι». Βεβαίως δεν θα εννοούσε τον «δικό τους δικτάτορα», τον Ρ. Τ. Ερντογάν.
Είναι γεγονός ότι οι οικονομίες των χωρών μελών που πάντοτε υψώνουν ασπίδα προστασίας της παραβατικής Τουρκίας, είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από την τουρκική οικονομία. Είναι, επίσης, γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες της Ε. Ε. , όπως η Γερμανία, η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ατόμων τουρκικής καταγωγής με δικαίωμα ψήφου διαδραματίζει ρόλο στα πολιτικά δρώμενα και επηρεάζει κυβερνητικές αποφάσεις. Σημειωτέον ότι στη σημερινή κυβέρνηση της Γερμανίας ο Υπουργός Αγροτικής Οικονομίας , Τζεμ Εζντεμίρ, είναι τουρκικής καταγωγής.
Η στάση του ΣΕΥ έναντι της Τουρκίας όπως διαμορφώθηκε παρά την αντίδραση σημαντικού αριθμού Υπουργών Εξωτερικών, όπως του ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ιρλανδίας και άλλων, εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως αδυναμία της Ε. Ε. να επιβάλει κυρώσεις και ως ανοχή για τη συνέχιση της επιδρομικής της πολιτικής εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος. Στάση που προκαλεί αγανάκτηση στην Κύπρο, όπου για μια εισέτι φορά διαπιστώνεται ότι η αρχή της αλληλεγγύης είναι κενού περιεχομένου. Δικαίως ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ευχήθηκε να μη χρειαστεί η χώρα του την αλληλεγγύη της Ε. Ε.!
Πρέσβης ε. τ.
ΠΗΓΗ SIGMALIVE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου