Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τις διεθνείς συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το κακό τρίτωσε το περασμένο Σάββατο. Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών στη Νεβάδα –κατά δυσοίωνη σύμπτωση, μια πολιτεία που φιλοξενεί πεδίο πυρηνικών δοκιμών– ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας του από την ιστορική συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF), που υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 1987 ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Η νέα μονομερής κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ προκάλεσε διεθνή ανησυχία για επιστροφή στο ψυχροπολεμικό κλίμα εξοπλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων. Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν και πάλι όμηροι μιας αμερικανορωσικής διαμάχης στα εδάφη τους, αντέδρασαν άμεσα.
Γαλλία, Γερμανία και Ε.Ε. καταδίκασαν την απόσυρση από την INF και κάλεσαν την Ουάσιγκτον να το ξανασκεφτεί. Οι προηγούμενες εμπειρίες από τον αντίκτυπο των διαμαρτυριών τους αναφορικά με τη συμφωνία του Παρισιού και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν αφήνουν, ωστόσο, παρά ελάχιστες ελπίδες για αλλαγή πλεύσης από τον Λευκό Οίκο.
Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία. Ανάλογες κατηγορίες είχαν διατυπωθεί και στο παρελθόν τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από το ΝΑΤΟ.
Με αφορμή τον NOVATOR
Αιχμή αυτών των καταγγελιών είναι ο νέος ρωσικός πύραυλος NOVATOR 9M729, ο οποίος, κατά τους Αμερικανούς, υπερβαίνει σε βεληνεκές τα 500 χιλιόμετρα, επομένως παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας. Οι Ρώσοι αρνούνται την καταγγελία και υποστηρίζουν ότι, αντίθετα, είναι οι ΗΠΑ εκείνες που παραβιάζουν τη συμφωνία.
Αρκετοί διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι πραγματικός στόχος της απόφασης Τραμπ δεν είναι τόσο η Ρωσία, όσο η Κίνα – ο κυριότερος δυνητικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ, τουλάχιστον στο οικονομικό πεδίο, τον 21ο αιώνα. Η Κίνα, όπως και όλες οι τρίτες χώρες, δεν δεσμεύεται από την αμερικανορωσική συμφωνία του 1987. Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ανάπτυξη του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που τον ώθησαν στην απόφασή του. Την ίδια αίσθηση ενίσχυσε η επίσκεψη του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, στη Μόσχα την περασμένη Τρίτη. Μόλις δύο ημέρες μετά το σοκ από την κίνηση Τραμπ, ο Αμερικανός αξιωματούχος συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το ενδεχόμενο νέας συνάντησης των δύο προέδρων στις 11 Νοεμβρίου στο Παρίσι, σε ατμόσφαιρα που παρέπεμπε όχι σε ρήξη αλλά σε πραγματιστική συνεννόηση.
Οπως έγραψε το ρωσικό πρακτορείο RIA, οι Ρώσοι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με τον Μπόλτον αποκόμισαν την εντύπωση ότι ο συνομιλητής τους πήγε στη Μόσχα για να μεταφέρει τις έντονες αιτιάσεις των ΗΠΑ για τις οικονομικές και στρατιωτικές πολιτικές της… Κίνας! Γεγονός είναι ότι η κίνηση του Τραμπ ήταν απολύτως συνεπής στο νέο πυρηνικό δόγμα του Πενταγώνου, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ενώ το δόγμα Ομπάμα έβαζε στην πρώτη γραμμή τη μείωση των πυρηνικών όπλων, ο Τραμπ, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Αμυνας Τζιμ Μάτις, διακήρυξε ανοιχτά την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν πρώτες οι ΗΠΑ πυρηνικά όπλα εναντίον των όποιων αντιπάλων τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι η νέα, επικίνδυνη απόφαση του Τραμπ δεν βρήκε καμία ισχυρή φωνή αντίδρασης από τους Δημοκρατικούς.
*Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου