Με Navtex που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε έκταση περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της που περιλαμβάνει και μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά για σήμερα, κατά τις απογευματινές ώρες.
Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε τη διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
Νίπτει τας χείρας του ο ΟΗΕ
Δεν είναι αρμοδιότητα της Γραμματείας να λαμβάνει θέση πάνω στα δικαιώματα των κρατών που απορρέουν από συμβάσεις, δήλωσε αργά χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που ετέθη νωρίτερα στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Ο γενικός γραμματέας εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι εντάσεις σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων κλιμακώθηκαν εκ νέου και τονίζει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξουδετέρωση των εντάσεων. Επαναλαμβάνει ότι δεν εναπόκειται στη Γραμματεία του ΟΗΕ να λάβει θέση σχετικά με τα δικαιώματα των κρατών-μελών βάσει των συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη ή βάσει του γενικού διεθνούς δικαίου. [...] Ο γ. γ. επαναλαμβάνει ένα σημείο στην τελευταία του έκθεση για την UNFICYP (9 Ιανουαρίου 2018), ότι οι φυσικοί πόροι που βρέθηκαν γύρω από την Κύπρο θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες», καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου.
Αναγνώριση από ΗΠΑ
Το δικαίωμα της κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ αναγνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.
Κρίσιμα 24ωρα
Καθοριστικά θα είναι τα επόμενα 24ωρα για αποκλιμάκωση της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με επικεφαλής ευρωπαϊκά κράτη, ενώ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα προσπαθειών που ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες βράδυ. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες, είπε, διαδραματίζει η ΕΝΙ.
Ανέφερε επίσης ότι εκπρόσωποι εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ επικοινώνησαν με την κυβέρνηση για να διαβεβαιώσουν ότι οι σχεδιασμοί τους προχωρούν και δεν επηρεάζονται από όσα βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.
Σε επιφυλακή οι ιταλικές αρχές
Στάση αναμονής κρατάει το ιταλικό ΥΠΕΞ, προσδοκώντας γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το πλοίο με το γεωτρύπανο της ιταλικής κρατικής εταιρείας ENΙ. Η Ρώμη είναι σε ανοιχτή γραμμή με τη Λευκωσία, ωστόσο δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με την Αγκυρα και από την άλλη πλευρά θέλει να διαφυλάξει τα συμφέροντα της ΕΝΙ, στην οποία το γεωτρύπανο κοστίζει 600.000 ευρώ ημερησίως.
Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε εκτιμάται ότι ήταν και η παρέμβαση της Μόσχας καθώς η ΕΝΙ έχει στενή συνεργασία με τη ρωσική Rosneft.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου