Από το slpress
Ο εκπρόσωπος της FYROM απέρριψε την πρόταση που κατέθεσε χθες ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Νίμιτς, στη συνάντηση που είχε με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη. Για να μην αφήσει, μάλιστα, καμία αμφιβολία και να δημιουργήσει τετελεσμένο, ο πρέσβης Ναουμόφσκι υπογράμμισε ότι «το όνομά μας είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας»».
Δεδομένου ότι ο εν λόγω διπλωμάτης ανήκει στην πλευρά του εθνικιστή Γκρουέφσκι, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η δήλωσή του αντανακλά και την πολιτική βούληση των Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, ή πρόκειται για μία προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένο και να εγκλωβίσει τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων. Την απάντηση θα έχουμε σύντομα από τον τρόπο που θα αντιδράσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM.
Ο πρέσβης Ναουμόφσκι ουσιαστικά επανέλαβε τη ρητορική των Σκοπίων που ακούγαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια: «Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του «μακεδονικού» λαού και της «μακεδονικής» γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό».
Το τελευταίο αυτό σημείο της δήλωσής του δικαιολογεί το ερωτηματικό που θέσαμε παραπάνω. Σημειώνεται ότι ο Βάσκο Ναουμόφσκι ορίσθηκε εκπρόσωπος των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας από τον πρόεδρο Ιβανόφ, ο οποίος ανήκει στην πλευρά του Γκρουέφσκι.
Η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει και νέα. Πριν τις δηλώσεις Ναουμόφσκι, ο Νίμιτς είχε δηλώσει: «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση». Τόνισε επίσης ότι παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση.
Δεν είπε καν τη λέξη Μακεδονία
Νωρίτερα από το Στρασβούργο, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας εξέφρασε την υποστήριξή του στις απευθείας συζητήσεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έκανε καμία αναφορά στο συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας και ανέφερε μόνο το όνομα Σκόπια.
Την ίδια ώρα, από τα Σκόπια, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι μόνο αν επιλυθεί το θέμα του ονόματος η FYROM θα ενταχθεί στην Συμμαχία. Απαντώντας σε ερώτηση, αν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε:
«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του OHE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου