Μας έχουν τρελάνει με τις τηλεοπτικές εκπομπές γαστρονομίας και γευσιγνωσίας – για να μην πω γευσιλαγνείας….Οι παραδοσιακές συνταγές αλλά και κάποιες νέες εξτρέμ «φαγητοσυνθέσεις» δίνουν και παίρνουν, ενώ στον ίδιο χρόνο οι πεινασμένοι της χώρας - που ως την ώρα σώθηκε αλλά χωρίς τους πολίτες της ! - ψάχνουν στα σκουπίδια ή εντάσσονται στα μαζικά συσσίτια …
Όμως , «έτσι ειν΄ η ζωή και πώς να τη ξεγράψεις – άλλοι κλαίνε κι άλλοι γελάνε δηλαδή» - λέει ο λαϊκός στίχος, ενώ οι Γάλλοι λένε c’est la vie…. Και η γαστρονομία εκτός από τη σιελόρροια των πεινασμένων μπορεί να προκαλέσει την εισροή συναλλάγματος , μέσα από την δημιουργία μιας διακριτής ταυτότητας του ελληνικού τουρισμού….
Έχουμε λοιπόν και λέμε : Στις 15 & 16 Φεβ 2012, Τετάρτη & Πέμπτη, στο Ledra Marriott (Αθήνα), διοργανώνεται το 8ο Συνέδριο της σειράς IMIC(κι εγώ δε ξέρω τι σημαίνουν τα αρχικά….), με θέμα «Τουρισμός και Γαστρονομία στο Προσκήνιο», υπό την αιγίδα* του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τουρισμού Ελλάδος-ΣΕΤΕ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος-ΞΕΕ.*
Σε μια ανακοίνωση που κυκλοφόρησε ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, γίνεται η διαπίστωση ότι «Ο σύγχρονος τουρίστας απαιτεί ολοένα και περισσότερο αυθεντικές εμπειρίες στα ταξίδια του και όχι απλά το παραδοσιακό στερεότυπο «ήλιος και θάλασσα», ενώ επίσης σημειώνεται το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ταξιδιωτικές εμπειρίες σχετικές με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα.
Το συνέδριο στοχεύει να φέρει σε επαφή εκείνους που διασυνδέουν τη γαστρονομία με τον τουρισμό . Κρατάω από την ανακοίνωση έναν σχοινοτενή τίτλο, που δείχνει τα ενδιαφέροντα των συνέδρων :
«Θεσμοφόρια: Ύμνος στη γη και στη γονιμότητα. Πρόταση για καθιέρωση θεσμού εκδηλώσεων για τη Μεσογειακή Διατροφή-Σύνδεση Γαστρονομίας, Τουρισμού» της Γιολάντας Τότσιου.
Σημειώνει ο Μιχαηλίδης :
«Οι έλληνες αγρότες, παραγωγοί φημισμένων ποιοτικών τοπικών προϊόντων, ενδιαφέρονται πολύ για την ανάπτυξη αυτού του τομέα και για τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν με στόχο τόσο την διάθεση των αγροτικών προϊόντων όσο και την μεγαλύτερη δυνατή συμβολή στην Τοπική Ανάπτυξη.
Οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι μπορούν να βοηθηθούν πάρα πολύ στους σχεδιασμούς της Τοπικής τους Ανάπτυξης από την θεματική του Συνεδρίου, στην οποία περιλαμβάνονται: Η γαστρονομική ταυτότητα ενός προορισμού, Αυθεντικότητα και καινοτομία, Τοπική κουζίνα και παραδοσιακά φαγητά, Η κληρονομιά των τροφίμων και των φαγητών, Επώνυμα τοπικά τρόφιμα και ποτά, Εκδηλώσεις και φεστιβάλ, Μέσα μαζικής ενημέρωσης και στρατηγικές δημοσίων σχέσεων, Η γαστρονομία στο διαδίκτυο, Κοινωνική δικτύωση και διαδικτυακό μάρκετινγκ, Διάσημοι σεφ και μέσα μαζικής ενημέρωσης, Φαγητό και πολιτιστικός τουρισμός, Γαστρονομικός τουρισμός, Οινικός τουρισμός, Μαθήματα μαγειρικής, Γαστρονομικές εκδρομές και διακοπές υψηλής γαστρονομίας, Η Μεσογειακή Διατροφή ως εργαλείο προώθησης προορισμού, Το ελληνικό πρωινό, Η απόδοση των ξενοδοχειακών εστιατορίων, Τρόφιμα και ποτά στα συνέδρια και τα ταξίδια κινήτρων, Γεύματα .... στον αέρα, Γεύματα.... εν πλω, Βιώσιμα τρόφιμα στον τουρισμό και στη βιομηχανία της φιλοξενίας, Ποιότητα και ασφάλεια στην εστίαση, Υγιεινό catering και το ποιο σημαντικό : «Συνέργειες για την επιτυχία»…..
Δυο τελευταίες προσωπικές νύξεις : Θυμήθηκα το Βέγγο σε ένα φιλμ με υπόθεση επί γερμανικής κατοχής(Ρε σύμπτωση !), που παρακαλούσε κάποιο ταβερνιάρη να τον αφήσει να σταθεί κοντά στη κατσαρόλα που έβραζε το κουνέλι και να τρώει ψωμί – φαντασιώνοντας λόγω των οσμών ότι τρώει το περιεχόμενο της κατσαρόλας….
Και κάτι άλλο, προς γνώση και συμμόρφωση των οικολογούντων : την ΑΙΓΙΔΑ μιας δραστηριότητας την παρέχουν συλλογικότητες και όχι άτομα . Και ο νοών νοείτω…
Πληροφορίες: 2286024758, http://imic2012.conferences.gr, .
Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382