Εκτιμώ γενικά την πρακτική του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού) και συμμερίζομαι το πνεύμα πρόσφατης ανακοίνωσής του, σχετικά με την αποτρεπτική δράση που έχουν οι «εκκαθαρίσεις» των ξηρών χόρτων και θάμνων στις πυρκαγιές.
Πείθομαι απολύτως για τα λεγόμενά του, περί του ότι
«το μεγαλύτερο μέρος της αναδάσωσης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) στις 14 Φεβρουαρίου 2009, σώθηκε από την πυρκαγιά που έπληξε τη Γλυφάδα στις 26 Αυγούστου».
Και βρίσκω απολύτως λογικό το συμπέρασμα της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΣΠΑΥ, στο οποίο κατέληξε μετά από αυτοψία στο χώρο :
« Η διάσωση οφείλεται στα είδη δένδρων που επιλέχθηκαν κατά τη δενδροφύτευση, τη δασοπονική διάταξή τους αλλά πρωτίστως στην απομάκρυνση της εύφλεκτης βιομάζας (ξηρά χόρτα) που πραγματοποίησε ο ΣΠΑΥ, μέσα στο καλοκαίρι».
Αφήνοντας στην άκρη το μεγάλο ζήτημα των αναδασώσεων με είδη «δύσφλεκτα» και διαφορετικά σε σχέση με αυτά της αρχικής βλάστησης, πιστεύω κι εγώ αυτό που υπαγορεύει η κοινή λογική : ότι δηλαδή η προστασία των δασών και ιδιαίτερα αυτών του περιαστικού χώρου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, από την κοπή των χαμηλών κλαδιών (πρέμνων) σε περιοχές μεγάλης κινητικότητας οχημάτων και ανθρώπων, γενικά από την αποκομιδή στερεών αποβλήτων που διάφοροι ασυνείδητοι εγκαταλείπουν στο δάσος. Τέτοιες προληπτικές ενέργειες δεν απαιτούν μεγάλα έξοδα, υψηλή εξειδίκευση, ακριβό μηχανικό εξοπλισμό : Μπορούν να γίνονται ακόμη και από μαθητές σχολείων και από όλο το απόθεμα «καλής καρδιάς», εθελοντισμού και φυσιολατρίας, που διαθέτει η χώρα.
Όμως η προστασία ενός δάσους και ιδιαίτερα του Υμηττού, δεν θέλει γενικά και αόριστα «καλές ενέργειες» : Θέλει «καλές ενέργειες» σε ορισμένη «δοσολογία», κι ακόμη θέλει «κακές ενέργειες», δηλαδή αντίπαλες με αυτούς που δεν ενορχηστρώνονται στο σκοπό της δασοπροστασίας. Λόγου χάρη τι να τις κάνω τις «καλές ενέργειες» όταν μια συνιστώσα του ΣΠΑΥ, ο Δήμος Γλυφάδας συγκεκριμένα, προχώρησε στη δημιουργία αυθαίρετου νεκροταφείου στον Υμηττό ;
( Δες σχετικά http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=1092777808395896683&postID=1471014525934624043 )
Πως αντιμετώπισε ή πως αντιμετωπίζει ο ΣΠΑΥ ένα τέτοιο θέμα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου