Μια ανάρτηση την ημέρα - τον ψυχίατρο κάνει πέρα : Κατά πως λένε «ένα μήλο την ημέρα- το γιατρό τον κάνει πέρα» - an apple a day, keeps the doctor away….
Στην Ελλάδα μερικές χιλιάδες άνθρωποι δραστηριοποιούνται στην ιστόσφαιρα, μεταφέροντας πολύτιμες πληροφορίες, κριτικά σχόλια, αναλύσεις επιπέδου : Αλλά και παπάρες ή κουταμάρες παντός είδους , ισχυρισμούς χωρίς τεκμηρίωση, προτάσεις υβριστικές ή συκοφαντικές.
Η ιστόσφαιρα είναι χώρος δημιουργίας αλλά και εκτόνωσης, ενσωματωμένος πλέον στο κυκλοφοριακό σύστημα των ιδεών. Χωρίς αυτήν η κοινωνία θα ήταν πιο νοσηρή. ..
Στη δεκαετία του 80 ο Αντώνης Τρίτσης είχε υποστηρίξει - μάλλον ρητορικά και υπερβολικά – πως στην Ελλάδα «άρρωστοι είναι οι υγιείς». Σήμερα ο λόγος του δικαιώνεται, καθώς οι άνθρωποι που κατανοούν το βάθος και το πλάτος της μνημονιακής καταστροφής, της οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά μεγαλύτερης και από αυτήν της Μικρασίας του 1922, οι άνθρωποι που έχουν την πνευματική υγεία για να βλέπουν την άβυσσο και το τέλος του ελληνικού ονείρου, αισθάνονται άρρωστοι.
Όμως ο αγώνας συνεχίζεται, «το μέλλον είναι κάτι απίθανα μακρύ» - λέει ο Μαγιακόφσκυ. Ο αγώνας συνεχίζεται, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για οποιεσδήποτε εκπτώσεις : Η Δημοκρατία απαιτεί λόγο τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο, ο ηλεκτρονικός κιτρινισμός είναι επίφοβος όσο ο έντυπος προκάτοχός του. Ισχύς της ιστόσφαιρας είναι η αξιοπιστία της.
Η εξουσία κάνει πως δε φοβάται το λιανοντούφεκο της ιστόσφαιρας, όμως «οι ιδέες των μαζών έχουν υλική δύναμη» - λέει ο Ένγκελς : Εννοώντας ότι υλική δύναμη έχουν όχι οι μεμονωμένες ή μεγαλοφυείς ιδέες, αλλά οι ιδέες που γίνονται κοινός τόπος μεγάλων μαζών …
Η εξουσία φοβάται τον πλουραλισμό της ενημέρωσης, γιατί δυσκολεύει την προσπάθειά της να προσεγγίσει, να προσεταιρισθεί, να οικειοποιηθεί πρόσωπα και θέσεις. Γι αυτό αντισώματά της είναι οι καθεστωτικοί διανοούμενοι – δεόντως αβλαβείς, περί-ανέμων-και- περί – υδάτων τυρβάζοντες. Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς να τους βρει – ενδημούν σε κάτι σεντονιάδες του συμβατικού τύπου.
Αυτή είναι η 1000+1 ανάρτηση που έκανα στην ΟΙΚΟΝΙΚΗ, αρχής γενομένης τον Μάρτιο του 2009. Όσο κι αν αποστρέφομαι την πληθωριστική επετειο-λογία , δεν μπόρεσα να αποφύγω ένα επετειακό σημείωμα όπως το παρόν. Αλλά ούτε κι ένα στίχο του Έλλιοτ από τα «Τέσσερα κουαρτέτα» : «Όχι ώρα καλή….Μα τραβάτε μπρος ταξιδευτές…»
Γιάννης Σχίζας
ΥΓ Η φωτογραφία είναι του Σάκη Μπινιάρη, από το βουνό της Όχης…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου