Οι αξιολογήσεις διαφόρων περιοχών της Ελλάδας από εκπομπές της τηλεόρασης ή από τουριστικούς παράγοντες μου θυμίζουν κάποιους στίχους του Καβάφη που αναφέρονται στα εγκώμια των Αλεξανδρινών για τις βασίλισσές τους, «…όλες οι Βερενίκες και οι Κλεπάτρες θαυμαστές»…Θέλω να πω, και δεν ξέρω αν το λέω επιτυχώς, ότι τα πολλά εγκώμια για πολλούς τόπους και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό, ισοπεδώνουν τους ταξιδιωτικούς προορισμούς και συχνά αχρηστεύουν κάποιες λέξεις….
Ούτως εχόντων των πραγμάτων και των υπερβολών, δύσκολα μπορεί κανείς να επινοήσει εκείνο το διακριτό λεξιλόγιο για να εκφράσει την καλλονή ενός μέρους, όπως ο Κηρέας ποταμός της Εύβοιας : Από τις πηγές του ως τους πλαταμώνες του Προκοπίου και του Μαντουδίου, και τελικά στην εκβολή του, στην Κρύα Βρύση. Εγώ προσωπικά προσέφυγα κάποτε (εφημερίδα ΕΠΟΧΗ, Σεπτέμβριος 2003)στη διαστρέβλωση μιας δήλωσης του Διονυσίου Σολωμού, για να εκφράσω τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου χώρου : «Κλείσε μέσα στη καρδιά σου την Εύβοια και θα αισθανθείς κάθε μεγαλείο να φτερουγίζει»… Φυσικά ο Σολωμός είχε χρησιμοποιήσει αυτή τη δήλωση για κάτι ευρύτερο, όπως είναι η Ελλάδα… Κάποιοι άλλοι χρησιμοποίησαν μια καταξιωμένη φυσική καλλονή, όπως αυτή των Τεμπών, για να μιλήσουν για τον χώρο : Τον είπαν «ευβοϊκά Τέμπη»…
Σήμερα τα «ευβοϊκά Τέμπη» του Κηρέα σκιάζονται από τη μέλλουσα τέλεση διερευνητικών γεωτρήσεων από την Εταιρεία ΒΙΟΜΑΓΝ, σε θέσεις πολύ κοντά στην κοίτη του ποταμού, απειλητικές για τα αισθητικό κεφάλαιο που εκπροσωπεί το σύνολο της περιοχής. Υπάρχει το πράσινο φως της Περιφέρειας, υπάρχει το προηγούμενο των δραστηριοτήτων του Σκαλιστήρη στη περιοχή, υπάρχει το σημαντικό μεταλλευτικό υπόβαθρο του χώρου. Περί του ζητήματος έχουν αναφερθεί οι ιστότοποι http://kireas.org/smf/index.php?topic=802.0 και
http://voriaevia.blogspot.com/2010/04/blog-post_09.html. Από τον πρώτο άντλησα την εν όψει φωτογραφία, που είναι ελάχιστα εξωραϊστική : Γιατί ο τόπος είναι πολύ πιο όμορφος από αυτό που φαίνεται, γιατί διαθέτει πολλά όμορφα σημεία εκατέρωθεν του Κηρέα, μάλιστα δε διαθέτει και έναν γιγαντιαίο και υπέργηρο πλάτανο, για τον οποίο ο αείμνηστος δασολόγος Γιώργος Ντούρος υποστήριζε ότι είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων….
Τα τελευταία χρόνια η αντίρρηση εναντίον διαφόρων παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο εκφέρεται συχνά από φορείς ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα από κατόχους εξοχικής κατοικίας. Υπάρχει γενικά μια φοβία έναντι διαφόρων παραγωγικών μονάδων, με δεδομένη την υποβαθμισμένη ελεγκτική λειτουργία του κράτους και τη σταθερή «διολίσθηση» της ελληνικής υπαίθρου σε ψυχαγωγικές χρήσεις ή στην τουριστική μονοκαλλιέργεια. Από την άλλη όμως πλευρά είναι απολύτως βέβαιο ότι οι πλέον καλαίσθητες περιοχές της χώρας έχουν ανάγκη προστασίας, κι αυτό στη πράξη σημαίνει την τήρηση των διαβαθμίσεων και αξιολογήσεων με αισθητικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, που κατά καιρούς τέθηκαν από υπεύθυνους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς. Και ο ποταμός Κηρέας είναι μια μεγάλη αξία και μια υψηλή προτεραιότητα στην προστασία του ελληνικού τοπίου…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου