Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ερνστ Ράιχελ εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα


Την πλήρη στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης εξέφρασε ο Γερμανός πρέσβης Ερνστ Ράιχελ, κατά την παράδοση του υλικού για τους πρόσφυγες που προσέφερε η χώρα του στην Ελλάδα.
Σε ερώτηση για το πως συνδέονται οι εξελίξεις με την Τουρκία με το μεταναστευτικό ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας τόνισε:
«Είμαστε πλήρως, ευρωπαϊκά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Πιστεύω ότι και οι δύο χώρες έχουμε ισχυρό ενδιαφέρον να διατηρήσουμε το ζήτημα της εν λόγω συμφωνίας και του μεταναστευτικού όσο το δυνατόν πιο διακριτά. Χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό ζήτημα και θέλουμε η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να λειτουργήσει περισσότερο και καλύτερα στο μέλλον, μαζί με τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διαδικασία ασύλου. Δεν βλέπουμε θεμελιώδη σύνδεση μεταξύ των δύο ζητημάτων».

Διπλωματική πρωτοβουλία της Ιταλίας για τη Λιβύη




του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη, Ρώμη 

H ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θέλει να 
αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της λιβυκής κρίσης. Θεωρεί ότι απαιτείται πολιτική λύση και κρίνει ότι τα τουρκο- λιβυκά μνημόνια συνεργασίας είναι άκυρα.

Είναι σαφές ότι Ιταλία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση της λιβυκής κρίσης. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζεται να ορίσει ειδικό απεσταλμένο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενες μέρη.


Η Ρώμη θεωρεί άκυρα τα τούρκο-λιβυκά μνημόνια αλλά συγχρόνως διατηρεί ανοικτή γραμμή με όλους τους παίκτες: ο στρατηγός Χαφτάρ πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την ιταλική πρωτεύουσα, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο συνάντησε στην Τρίπολη τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής  της ιταλικής διπλωματίας έχει τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Συνθήκη των Σεβρών ως ο διαχρονικός εφιάλτης εδαφικού διαμελισμού της Τουρκίας

του Σάββα Ιακωβίδη 


Ο Ερντογάν παίζει άκρως επικίνδυνα παιχνίδια. Δεν αποκλείεται να προκαλέσει ανάφλεξη στη Μεσόγειο. Αθήνα και Λευκωσία καλούνται να παραμερίσουν, επιτέλους, ευσεβείς πόθους και ψευδαισθήσεις κατευνασμού και να τον αντιμετωπίσουν ως είναι: Ένας έκδηλα αναθεωρητικός, αρπακτικός, παρανοϊκός ΤουρκοΧίτλερ, ο οποίος επικαλείται τον «Εθνικό Όρκο» για να κατακτήσει ή και να μοιραστεί όσα θεωρεί ως «δικά» του


Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης με την κυβέρνηση της Τρίπολης, της Λιβύης (27/11/2019) για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τους, η Τουρκία αναφέρεται ξανά στη Συνθήκη των Σεβρών, που υπογράφτηκε στις 10 Αυγούστου 1920 στην πόλη Sèvres, της Γαλλίας. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του (2/12/2019) αναφέρθηκε στην κατάρριψη ενός «τείχους» που δήθεν η Ελλάδα, η Αίγυπτος και
η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρούν να κτίσουν για να εμποδίσουν την Τουρκία να βγει στη Μεσόγειο:
«Με αυτή τη συμφωνία», είπε, «αυτό το τείχος γκρεμίστηκε νομικά και δείξαμε ότι δεν θα δεχθούμε επ’ ουδενί κανένα τετελεσμένο. Με αυτή τη συμφωνία Τουρκίας–Λιβύης, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ, καθορίστηκαν τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ μας». Στις 18/12/2019 ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στη Λιβύη, ξεσπάθωσε:
«Αυτή τη στιγμή κάναμε τέτοια βήματα που ανατρέψαμε τη συνθήκη των Σεβρών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Έλληνας ΥπΕξ λένε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Εμείς, αντίθετα, λέμε είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Έρευνα: Αύξηση των αναγκών του κόσμου για τροφή κατά 80% ως το τέλος του αιώνα

Η ποσότητα τροφής που απαιτείται για να τραφεί ο πληθυσμός της Γης ως τα τέλη του αιώνα θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 80%, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Όπως αναφέρει το BBC, ερευνητές από τη Γερμανία ανέφεραν πως η τάση της αύξησης του ΒΜΙ (Body Mass Index- Δείκτης Μάζας Σώματος) έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να χρειάζονται περισσότερες θερμίδες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν η ανάγκη αυτή δεν καλυφθεί, θα μπορούσαν να προκύψουν μεγαλύτερες ανισότητες παγκοσμίως.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο Plos One. Την πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν, που υπολόγισαν ότι το 60% της αύξησης των θερμίδων θα ήταν αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού στον κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός του πλανήτη μας υπολογίζεται πως θα αυξηθεί από περίπτου επτά δισεκατομμύρια το 2010 σε περίπου 11 δισεκατομμύρια το 2100.

Ωστόσο, πάνω από το 18% της αύξησης των θερμίδων από τα επίπεδα του 2010 θα οφείλεται σε μια αναμενόμενη αύξηση του ύψους και του βάρους στον παγκόσμιο πληθυσμό.

EastMed: Μοντέλο ασφαλούς εκμετάλλευσης φυσικού αερίου ή αντιγραφή του μπούμερανγκ των S-300;

του Γιάννου Χαραλαμπίδη* 


Τα επόμενα βήματα και οι κίνδυνοι για τον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ - Πώς συνδέεται η υπογραφή συμφωνίας για την ελληνική ΑΟΖ με αυτές της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Λιβύης, ο ρόλος της Γαλλίας, η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η αντιμετώπιση της Τουρκίας


Η υπογραφή του EastMed στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα έχει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την αποδοχή των ΗΠΑ, διότι ευνοεί τους νέους ενεργειακούς και γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς, που περιλαμβάνουν την ανάσχεση της ρωσικής ενεργειακής εισβολής στην Ευρώπη με τον Βόρειο αγωγό 2. Ταυτοχρόνως, η συμμαχία κρατών που μπορεί να δημιουργηθεί μέσω του EastMed μπορεί να αποτελέσει αποτροπή στην τουρκική απειλή, ασφαλή εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και μια απάντηση στην τουρκική πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας. Εφόσον, δε, υπογράφεται ένα τέτοιο έργο, εννοείται ότι η βιωσιμότητά του έχει μελετηθεί, αλλιώς θα θυμίζει την ιστορία των S-300. Και ένα νέο φιάσκο θα είναι από κάθε άποψη τραγικό!

Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, Ναύαρχος Φαράγκ ελ Μαχντάουι, μιλά αποκλειστικά στη «Σημερινή» της Κύπρου

Έτοιμες για ακύρωση του μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία εμφανίζονται οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, Ναύαρχο Φαράγκ ελ Μαχντάουι.
Μιλώντας αποκλειστικά στη «Σ», ο κος Μαχντάουι αναφέρει ότι η είσοδος στο κέντρο της Τρίπολης και η επικράτηση έναντι του αντίπαλου Πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σαράτζ είναι «θέμα χρόνου», τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση, όταν αυτή σχηματιστεί, προτίθεται να πετάξει την εν λόγω συμφωνία «στα σκουπίδια», καθώς θεωρείται ότι πλήττει τα συμφέροντα του λιβυκού λαού, διαταράσσει την ειρήνη στη Μεσόγειο και προκαλεί εντάσεις με παραδοσιακά συμμαχικές χώρες όπως η Ελλάδα.
«Θα συνεργαστούμε αρμονικά με όλες τις χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναύαρχος Μαχντάουι συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, καθώς αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ομιλεί άρτια την ελληνική γλώσσα και διατηρεί άριστες σχέσεις με τη στρατιωτική ηγεσία.

Τουρκική επιθετικότητα- Μεταναστευτικό: Φωτιά (στα μπατζάκια μας)


του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου


  Α. -Τουρκικά στρατεύματα στην Λιβύη

Συνεχίζεται καθ΄ όλη την διάρκεια της χρονιάς, ο συνδυασμός που (μας)σκοτώνει»:Τουρκικός Αναθεωρητισμός και επιθετικότητα αφενός, συνεχής (παράνομη) μεταναστευτική ροή αφετέρου. Συνεχίζοντας την πολιτική της επιθετικότητας  ο κουμπάρος Ερντογάν, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη τής κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης Χάφταρ.

«Η Λιβύη είναι ο γείτονάς μας από τη θάλασσα, έχουμε πολύπλευρες σχέσεις», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην Daily Sabah. «Παρακολουθούμε στενά το τι συμβαίνει στον αδελφό λαό της Λιβύης. Δεν έχει σημασία τι κάνουν οι άλλοι, έχουμε υπογράψει (σ.σ.: τη πρόσφατη συμφωνία με τη Λιβύη). Θα στείλετε στρατεύματα στη Λιβύη;, με ρωτούν, και τους απαντώ ότι πηγαίνουμε εκεί που μας καλούν. Τώρα που υπάρχει πρόσκληση, θα την αποδεχθούμε.»

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

50 xρόνια αγώνες

Το «Ω, λε φιλαλάκο» είναι η αφήγηση της πενηντάχρονης πορείας του Νίκου Γιαννόπουλου στο χώρο της άκρας Αριστεράς και των κινημάτων. Όσα έζησε, οι άνθρωποι που γνώρισε, οι αγώνες και οι συγκρούσεις, οι νίκες και οι ήττες, οι βεβαιότητας και τα ερωτήματα. Ένα κείμενο που διαβάζεται απνευστί σα μυθιστόρημα, ενώ διατηρεί την αξία του σαν τεκμήριο για τη συνήθως αόρατη ιστορία «των από κάτω». Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κουκκίδα.

H καθυστερημένη ελληνική διπλωματία και η διπλωματία των τετελεσμένων και των όπλων

Του Σπύρου Παναγιώτου
O διπλωματικός πυρετός, αν και σημαντικά καθυστερημένος, βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί δύο συναντήσεις που, σύμφωνα με τη κυβέρνηση, μπλοκάρουν τους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιανουαρίου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με την παρουσία ιταλικής αντιπροσωπείας και θα αφορά την υπογραφή διακρατικής συνεργασίας για τον αγωγό EastMed. Η δεύτερη, που θα ακολουθήσει μετά από 2-3 μέρες, θα γίνει μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, όπου θα επαναβεβαιώνεται η συνεργασία των χωρών στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά δίνει έμφαση στην ενεργή εμπλοκή της Γαλλίας στη μέχρι σήμερα τριμερή συνεργασία. Τέλος θα ακολουθήσει το ταξίδι του πρωθυπουργού στον Ουάσιγκτον και η συνάντηση με τον Τραμπ, όπου αναμένεται να φανούν οι προθέσεις της αμερικάνικης πλευράς στις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η σημασία και η επίδραση αυτών των συναντήσεων στις εξελίξεις μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Συλλούρης- Saleh:Καταδίκασαν την αποστολή στρατευμάτων από Τουρκία σε Λιβύη


Στην Κύπρο έφτασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Αguila Sala και πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη το πρωί του Σαββάτου (28/12).

Όπως ανακοινώθηκε από ιστοσελίδες της Λιβύης, ο δημοκρατικά εκλελεγμένος Πρόεδρος της Βουλής της χώρας, Αguila Saleh, έφτασε στην Κύπρο για ενεπίσημες επαφές, στέλνοντας ισχυρά πολιτικά μηνύματα και ενισχύοντας το μέτωπο συμμαχιών, που Αθήνα και Λευκωσία οικοδομούν με κράτη της περιοχής, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.


Σε κοινή δήλωση τους οι δύο ομόλογοι, μετά το τέλος της συνάντηση τους ανέφεραν, «κατά τη σημερινή μας συνάντηση, συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου και ευρύτερου ενδιαφέροντος και συμφωνήσαμε στα ακόλουθα:- Υπογραμμίσαμε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Λιβύης καθώς και την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο χωρών. –Επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση των δύο Κοινοβουλίων στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου περιλαμβανομένης της Σύμβασης  του ΟΗΕ για το δίκτυο της θάλασσας –θέτουμε ως προτεραιότητα την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου –

Μήνυμα Ρώμης στην Άγκυρα: Δεν θα αποδεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη» διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης, τελευταίας συνέντευξης Τύπου του έτους που παραχώρησε σήμερα στη Ρώμη.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μίας τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων του Σάρατζ, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένας πόλεμος διά αντιπροσώπων (proxy war) θα επιδείνωνε τις «απίστευτες διασπάσεις» που υπάρχουν στην περιοχή αντί «να προαγάγει τη σταθερότητα» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία στρατιωτική κλιμάκωση».

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ισχυρίζονται ότι πλησιάζουν το κέντρο της Τρίπολης

Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν την Παρασκευή ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη.

Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.

Σήμερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.

Με τόσους… «άριστους», πώς προχωράμε;

του Κώστα  Μαυρίδη *
Ενόψει της νέας χρονιάς, η αναφορά σε γεγονότα γίνεται για να αξιολογήσουμε την παρούσα κατάσταση, δεδομένων της ανοχής ή άγνοιας που επιδεικνύει μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Τον Μάρτιο του 2013 έγινε ένας καταστροφικός τρόπος διαχείρισης των προβληματικών τραπεζών στην Κύπρο, με αποτέλεσμα την οικονομική συντριβή, αλλά και ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες ιδιαίτερα επικρατεί σιωπή. 

Στην περίπτωση εκείνη, που το κούρεμα καταθέσεων ήταν επάναγκες, υπήρχε σαφώς καλύτερη διαχείριση -η οποία προτάθηκε εκ των προτέρων και εντός Κύπρου αλλά και από άλλους Υπουργούς Οικονομικών στο δεύτερο Eurogroup-, συμβατή με τη νομοθεσία της ΕΕ για τις εγγυημένες καταθέσεις και με δικαιότερη κατανομή του κουρέματος, με βάση δύο αρχές:

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Σε τροχιά σύγκρουσης - Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει εμπράκτως τις απαιτήσεις της

του Δημήτρη Μηλάκα

Σε τροχιά σύγκρουσης - Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει εμπράκτως τις απαιτήσεις της - Media
Ύστερα από κάθε σύγκρουση ή πόλεμο αναζητούνται και αναλύονται οι αφορμές και οι αιτίες που οδήγησαν στη «συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα». Εκ των υστέρων και κατόπιν εορτής όλα όσα οδήγησαν στη σύγκρουση εμφανίζονται τόσο σαφή και ξεκάθαρα ώστε δημιουργείται η εύλογη απορία για ποιους λόγους δεν επισημάνθηκαν εγκαίρως ώστε να αποτραπεί η καταστροφή ή μια ολέθρια διπλωματική ήττα, καθώς πολλές φορές (δες Ίμια) οι πόλεμοι χάνονται χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά...
Για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές εκτιμήσεις. Όλοι, πολιτικές δυνάμεις και ελληνική κοινωνία, βλέπουν ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Εκεί που υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις είναι στο γιατί η κατάσταση έχει φτάσει σ’ αυτό το σημείο και κυρίως στο πώς αντιμετωπίζεται. 

Reuters: Εκατοντάδες υπογραφές κατά του σχεδίου Ερντογάν για διώρυγα

Εκατοντάδες υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες εναντίον του σχεδίου που προωθεί ο Τ. Ερντογάν για την κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, μήκους 45 χλμ, η οποία θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα προς τον βορρά και τη θάλασσα του Μαρμαρά προς τον νότο.

Ο Τ. Ερντογάν υποστηρίζει ότι το έργο θα διευκολύνει την κυκλοφορία και θα προλαμβάνει τα ατυχήματα στα Στενά του Βοσπόρου, ενώ οι πολίτες που αντιτίθενται στο έργο αυτό καταγγέλλουν πως θα προκαλέσει περιβαλλοντικό χάος στην πόλη, αλλά και προβλήματα υδροδότησης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, βουλευτές της αντιπολίτευσης και οικολόγοι εκτιμούν ότι η έκθεση σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της διώρυγας δεν δίνει επαρκείς απαντήσεις για όλα τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η κατασκευή της.

Μόνο δύο οι επιλογές


Του Δημήτρη Ι. Μανακανάτα

Είναι σαφές ότι σχεδόν μετά από μια δεκαπενταετία εξοπλιστικής απραξίας διαβλέπουμε στον ορίζοντα μια ελπιδοφόρα κινητικότητα. Και θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η παρατεταμένη περίοδος της απραξίας δεν οφειλόταν αποκλειστικά στην οικονομική κρίση – όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν ή θέλουν να κάνουν τους υπολοίπους θα πιστεύουν- δημιουργώντας μια «ιδεολογία» θυματοποίησης, σε συνδυασμό και την συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Η απραξία οφειλόταν στις λάθος αξιολογήσεις των πολιτικών ηγεσιών και σε μια ευρεία γκάμα λόγων – «δικαιολογιών» ανάλογα την ηγεσία και την «πελατεία» της, με δύο όμως βασικούς άξονες. Το πολιτικό κόστος και την λάθος εκτίμηση του είδος και της διάρκειας της απειλής.

Δυστυχώς οι ηγεσίες της χώρας ξέχασαν το πόσο απότομα είχαν αφυπνιστεί από μια αναλόγου τύπου παραμέληση της άμυνας (για άλλους λόγους) το 1996 με την κρίση των Ιμίων, που και τότε όπως και σήμερα που η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, διαλύθηκαν οι αυταπάτες και οι αντιλήψεις περί διπλωματικής λύσεις με ΜΟΕ, περί γόνιμού διαλόγου με γνώμονα την καλή γειτονία, με «ζεϊμπέκικα» και άλλες τέτοιου είδους προσεγγίσεις που το μόνο που είχαν ως αποτέλεσμα ήταν το να κερδίζει χρόνο η Τουρκία και εμείς να οδηγούμαστε στην συνέχεια σε μια άνευ προηγουμένου εξοπλιστική φρενίτιδα

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Σύνορα της καρδιάς, Γαλάζιες πατρίδες και Πράσινα άλογα…


του Λεωνίδα Κουμάκη





Η Τουρκία συνυπάρχει στον πλανήτη με εκατοντάδες ακόμα χώρες και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται μόνιμα σαν κακομαθημένο παιδί που απαιτεί την ικανοποίηση κάθε αξίωσης – όσο εξωφρενικά παράλογη και αν είναι.





Ζούμε σε μια εποχή που επανεμφανίζεται στην γειτονιά μας ένας επικίνδυνος Χιτλερίσκος «παλιάς κοπής» ο οποίος ονειρεύεται την επανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τα πρότυπα του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή (1494-1566). 

Δεν τον ενδιαφέρει που οι «κατακτήσεις» του επιφανέστερου των 36 σουλτάνων της αυτοκρατορίας κατέρρευσαν με την πάροδο του χρόνου, αλλά ότι συνέδεσε ιστορικά το όνομα του με την μέγιστη γεωγραφική επέκταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και το απόγειο της δύναμής της.

Στην σύγχρονη εποχή, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας που ιδρύθηκε πάνω στα συντρίμμια της οθωμανικής αυτοκρατορίας επιθυμώντας διακαώς να συνδεθεί με τις «επιτυχίες» της αλλά απορρίπτοντας μετά βδελυγμίας τα αναρίθμητα εγκλήματα της, εξελίσσεται ραγδαία σε μια μέγιστη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

8000 +1 αναρτήσεις




Κανακέψαμε επί μακρόν τη Τουρκία,  αγνοήσαμε τις επανειλημμένες παρασπονδίες της μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης,    χορέψαμε  μαζί της ζεϊμπεκιές,  εκτιμήσαμε ότι η είσοδός της στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα συνεπιφέρει και την άμβλυνση των αυτοκρατορικών της ονείρων . Και τώρα, διατρέχουμε το κίνδυνο θερμού επεισοδίου που πιθανή κατάληξη θα έχει τα νησιά του Αιγαίου :  Με συνέπεια την εξέλιξη της ιστορίας που για χρόνια ζήσαμε  στην περίπτωση της Κύπρου ( ΔΕΝ ΞΕΧΝΏ  κλπ) για την περίπτωση της Χίου ή  Μυτιλήνης …

Η Τουρκία έχει την  στρατιωτική υπεροπλία και επί πλέον  είναι προπονημένη στον πόλεμο. Η στρατηγική της βασίζεται στην χωρική εξάπλωση,  στην τουρκοποίηση παντός αντιπάλου – από το Πεκίνο μέχρι  το Γιβραλτάρ  και πέραν– ενώ η τακτική της  έγκειται στην χρήση των αντιπάλων της στο ρόλο του εκ περιτροπής εχθρού ή φίλου. Η βασική  ελπίδα μας  είναι ότι οι αντικειμενικά  θιγόμενοι από τους ελιγμούς της θα κατανοήσουν την Οθωμανική τακτική  και θα συστρατευθούν .

Ταυτόχρονα η χώρα υποφέρει από τη μετανάστευση . Οι πρόσφυγες που κατακλύζουν την χώρα είναι -  εκτός από  φυγάδες ενός πολέμου -    μετανάστες από το Μπάγκλαντές, από το Πακιστάν, από το Μαρόκο, από χώρες της Αφρικής, που πληρώνουν τα μαλλιά της κεφαλής τους για να μετεγκατασταθούν. Σωστά ο  Αριστερός ηγέτης Όσκαρ Λαφονταν επισημαίνει "Εάν ένα μέρος από τα δισεκατομμύρια που διαθέτουμε στη Γερμανία για τους πρόσφυγες τα δαπανούσαμε για τους καταυλισμούς προσφύγων στην Εγγύς Ανατολή και στην Αφρική, θα βελτιώναμε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων».

Κοντά στα άλλα, κινδυνεύουμε να δούμε τους  μεγάλους «αεριτζήδες» να  αλώνουν το σύνολο των  κορυφών των  ελληνικών βουνών – απαξιώνοντας την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στις   παράκτιες  και στις επιθαλάσσιες εκτάσεις. Ο αγώνας κατά των ανεμογεννητριών καθυστέρησε απαράδεκτα από τρία  θεμελιώδη σφάλματα που δέσποσαν μεταξύ των συνεργαζομένων ατόμων : Πρώτον, στην θεώρηση των ανεμογεννητριών ως απατηλών μέσων παραγωγής,  δεύτερον στη θεώρηση  της κλιματικής αλλαγής ως ανύπαρκτης  ή ως μη ανθρωπογενούς, και τρίτον από το λεγκαλισμο που επικράτησε, από τη βεβαιότητα ότι τα δικαστήρια   θα ματαιώσουν την παραπέρα ανάπτυξη των αιολικών εφαρμογών. Τα επιστημονικά θέματα δεν κρίνονται με πλειοψηφίες και μειοψηφίες, όμως  αρκεί η αρχή της προφύλαξης για να στηρίζουν κάποιοι την αντίθετη άποψη .

 Στο μέτωπο των  ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο, παίζουμε  με την καταστροφή των πιο παρθένων τοπίων : Γιατί η χώρα αυτή δεν διαθέτει μόνο αρχαιολογικούς θησαυρούς, αλλά επί πλέον διαθέτει φύση.



Μερικοί εργάζονται για να καταλήξει ο Ελληνισμός στα παλιά σύνορά του– θα λέγαμε αξιοποιώντας μια παλιά κουβέντα  του Κύπριου αγωνιστή Βάσου Φτωχόπουλου!  Δεν απομένει σ’ εμάς να αγνοήσουμε  κάθε οπτική «μακροϊστορίας» - που δηλώνει ότι κάθε τι είναι δυνατό -  και να  αγωνιστούμε για την εξέλιξη της  τωρινής τάξης πραγμάτων  προς το καλύτερο…     


Tουρκία: Ακόμη έξι δημοσιογράφοι στη φυλακή για σχέσεις με Γκιουλέν

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε σήμερα σε ποινές φυλάκισης έξι δημοσιογράφους εφημερίδας της αντιπολίτευσης με την κατηγορία ότι συνδέονταν με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι τους.
Οι έξι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Sozcu, ανάμεσά τους ο διευθυντής σύνταξης Μετίν Γιλμάζ, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 2 χρόνια και έναν μήνα ως 3 χρόνια και έξι μήνες.

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Υπέρ νέου ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Ελλάδα, o Αρχιεπίσκοπος

Μπροστά στις «ξεκάθαρες τουρκικὲς ἐπιδιώξεις δὲν θὰ πρέπει νὰ δείξουμε νωχέλεια και αυτό που πρέπει νὰ κάνουμε είναι να δράσουμε συντονισμένα ὁλόκληρος ὁ Ἑλληνισμός, συνειδητοποιώντας ὅτι τὸ Κυπριακὸ εἶναι πρόβλημα πανεθνικό, ἄρρηκτα συνδεδεμένο μὲ τὴν ἀσφάλεια ὅλου τοῦ ἑλληνικοῦ χώρου», τονίζει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο ΙΙ σε εγκύκλιο του για τα Χριστούγεννα.
Ο Μακαριώτατος σημειώνει ότι « Ἑλλάδα καὶ Κύπρος θὰ πρέπει νὰ πιστέψουμε στὶς δυνάμεις μας, και όντας δύο κράτη μέλη τῶν Ἡνωμένων Ἐθνῶν καὶ τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἕνωσης, συντονιζόμενοι μποροῦμε νὰ πετύχουμε πολλά ενώ ένα νέο ἑνιαῖο ἀμυντικὸ δόγμα μὲ τὴν Ἑλλάδα, παράλληλα πρὸς τὶς ἐπιδιωκόμενες συνεργασίες μὲ ἄλλες χῶρες τῆς περιοχῆς, θὰ ἐνισχύσει ἀφάνταστα τὴν ἄμυνά μας καὶ θὰ ἐμψυχώσει τὸν λαό μας».

Ο LNA «τάπωσε» τον Ερντογάν: «Στη Λιβύη ζουν & Έλληνες, δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα» – «Από τον Απρίλιο έστειλε στρατιώτες η Άγκυρα»

του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Ξεφεύγει εντελώς η κατάσταση στην Άγκυρα σε σχέση με την Λιβύη, μιας και όπως αποκαλύπτουν έγκυρες πηγές, το κρυφό σχέδιο Ερντογάν είναι η “απόβαση” χιλιάδων τζιχαντιστών στην χώρα (στα πρότυπα της Συρίας) και η μελλοντική ένωση τους με τον αποκαλούμενο Free Eyptian Army στο Σινά, τον οποίο πολεμά σκληρά ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι και οι δυνάμεις του.

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ υποστράτηγος Μισμάρι δήλωσε πράγματα και θαύματα για την αληθινή κατάσταση σε Τρίπολη και Μισουράτα, τις οποίες κρατούν ουσιαστικά Τούρκοι κομάντος, οι οποίοι πολεμούν κατά των  Ρώσων μισθοφόρων,  για αυτό και η δυσφορία της Άγκυρας προς την Μόσχα σε ότι έχει σχέση με την Λιβύη κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσειςΤο σημαντικότερο όμως είναι στις δηλώσεις του βρίσκεται στην αποκάλυψη ότι στη Λιβύη ζουν και Έλληνες, θέλοντας να στείλει μήνυμα και στην Αθήνα.

“Το «σχέδιο Ερντογάν», αφορά την κρυφή μεταφορά Τούρκων και τζιχαντιστών με την μορφή πολιτοφυλακών στις πόλεις της«Τρίπολης» και «Μισουράτα» οι οποίες ακόμη αντιστέκονται.

Περιβάλλον, βιωσιμότητα και αυτοδιοίκηση


του Στέφανου Σταμέλλου


Σε πέντε ημέρες φτάνουμε στο τέλος του 2019 και ολοκληρώνεται ένας χρόνος πλημμυρισμένος από πολιτικά γεγονότα και ποικίλες πολιτικές εξελίξεις. Στη χώρα μας ο χρόνος σημαδεύτηκε από τις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις -δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές- με αποκορύφωμα την κυβερνητική αλλαγή. Ο ερχομός του νέου έτους είναι μια αφορμή για να επισημάνουμε ορισμένα ζητήματα κάτω από το πρίσμα της οικολογικής οπτικής και της βιωσιμότητας.

 

Κάνοντας μια αποτίμηση έχω την πεποίθηση ότι οι ανησυχίες για τα αποτελέσματα και τις απειλούμενες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι περισσότερο στο θεωρητικό επίπεδο. Η δε οικολογική αρχή «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά» φαίνεται ότι αγγίζει μόνο τις τοπικές οικολογικές κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών∙ τους θεσμικούς φορείς και τις λειτουργίες τους αγγίζει από ελάχιστα έως καθόλου. Αν κάνω λάθος, ας με διαψεύσουν κάποιοι.


Αθωράκιστη Πολιτεία: Εγκληματική αμέλεια κυβερνήσεων και οθωμανική κουλτούρα

του Γιάννου Χαραλαμπίδη* 


Το Brexit, η έξοδος της Σκωτίας από το Ην. Βασίλειο και η ομοσπονδία Κούρδων - Τουρκίας - Η δικτατορία της ρουσφετοκρατίας και οι ημέτεροι θιασώτες της λύσης στη βάση τουρκικών συμφερόντων, δηλαδή της νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας


Οι Βρετανοί κινούνται πλέον ταχέως εκτός της ΕΕ, αλλά η Σκωτία επαναφέρει θέμα δική της εξόδου από το Ην. Βασίλειο. Αξιώνει νέο δημοψήφισμα. Θέλει να είναι κράτος ανεξάρτητο. Το Λονδίνο, όμως, ενώ στη δική μας περίπτωση, δηλαδή της Κύπρου, υποστηρίζει την ομοσπονδία και την εκ περιτροπής Προεδρία, στην υπόθεση της Σκωτίας δεν θέλει να ακούσει καν για νέο δημοψήφισμα στη βάση της αρχής της αυτοδιάθεσης. Πόσω μάλλον για σκωτικό  ανεξάρτητο κράτος
Σκωτία και Κύπρος
Οι Σκωτσέζοι πάντως επιμένουν και προβάλλουν τα εξής επιχειρήματα:
  1. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα από το 2014, όταν είχε πραγματοποιηθεί το τελευταίο δημοψήφισμα. 2. Στο δημοψήφισμα για την αποχώρηση ή όχι του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ, οι Σκωτσέζοι ψήφισα παραμονή με ποσοστό της τάξης του 60%. 3. Η απόφαση για τη διεξαγωγή ή όχι του δημοψηφίσματος δεν πρέπει να ανήκει πλέον στο Βρετανικό αλλά στο Σκωτικό Κοινοβούλιο. Οι Σκωτσέζοι αναφέρονται σε πλήρη απόσχιση και ανεξαρτησία. Για καλή γειτονία. Ούτε καν για ομοσπονδία. Και οι Σκωτσέζοι δεν είναι ούτε κουβαλητοί έποικοι, προϊόντα εγκλήματος πολέμου, ούτε μετακινηθέντες από τον νότο στον βορρά, όπως οι Τουρκοκύπριοι, ως αποτέλεσμα της εισβολής. Είναι γηγενής πληθυσμός με πολιτισμό, ιστορία και παραδόσεις. Με νόμιμη οργάνωση και διοίκηση. Δεν είναι ψευδοκράτος!
    1. Πώς λοιπόν οι πολιτισμένοι και δημοκράτες Βρετανοί να μην προτείνουν μια μορφή ομοσπονδιακής λύσης έντιμου συμβιβασμού στους Σκωτσέζους, με εκ περιτροπής Προεδρία, για να αποφύγουν τη διχοτόμηση; Οι Σκωτσέζοι, μάλιστα, δεν απείλησαν. Ούτε στόλους έβγαλαν στην αγγλική ΑΟΖ, ούτε εισβολή πραγματοποίησαν.