Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Υπερ-υλοτόμηση ή αειφορική διαχείριση του δάσους;



Μου άρεσε ο μετριοπαθής τόνος πρόσφατης  ανακοίνωσης των Οικολόγων Πρασίνων της Κοζάνης. Η οποία ανακοίνωση αναφέρεται στα παραδοσιακά πέτρινα χωριά του Πενταλόφου και του Βυθού στο Νομό Κοζάνης, που « βρίσκονται «επί ποδός πολέμου» τον τελευταίο καιρό, με αφορμή απόφαση του δασάρχη να προχωρήσει σε εργασίες υλοτόμησης, που δεν συμβαδίζουν με την αειφορική διαχείριση του δάσους - κατά την άποψη των κατοίκων. Μάλιστα με υπόμνημα, (που κοινοποιείται και στον συντοπίτη Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπακωσταντίνου) η Δημοτική Ενότητα Πενταλόφου καταγγέλλει φαινόμενα αλόγιστης υλοτόμησης στις τοποθεσίες Φτέρη, Νιρικήτα κλπ, τα οποία οδηγούν «στην αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση του δάσους» και πληγώνουν το απαράμιλλο φυσικό κάλλος του Βοίου….


Λέω κι εγώ : Η πρακτική κάποιων κατοίκων που ενδιαφέρονται να διατηρήσουν αλώβητο το περιβαλλοντικό «ντεκόρ» της περιοχής τους, γιατί αυτό συνδέεται με τη ψυχαγωγική πρόσοδο που απολαμβάνουν, δεν είναι σπάνια. Όμως αυτή η πρακτική  στις πιο ακραίες της εκδοχές, δεν επιτρέπει την αξιοποίηση κάποιων φυσικών πόρων- όπως το δάσος- ενώ παράλληλα συνεπάγεται την καθήλωση του τόπου σε ψυχαγωγικές ή/και τουριστικές μονοκαλλιέργειες…..



Γράφουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην ανακοίνωσή τους :



"Το δασαρχείο, οχυρωμένο πίσω από μια διαχειριστική μελέτη, αρνείται να συζητήσει τις λογικοφανείς αντιρρήσεις των κατοίκων, οι οποίοι αναγκάστηκαν πλέον να πάρουν την τύχη του δάσους στα χέρια τους. Με δύο μαζικές κινητοποιήσεις σταμάτησαν τα εργολαβικά συνεργεία και ειδοποίησαν τους βουλευτές και την Περιφερειακή Διοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν στις δέουσες ενέργειες.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι (και περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής) ενδιαφέρθηκαν για το θέμα ……. Μετά από επιτόπιο έλεγχο και σχετική συζήτηση διαπίστωσαν ότι αρκετές από τις ενστάσεις των κατοίκων έχουν βάση.(Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Δηλαδή όχι όλες οι ενστάσεις....)Οι δασικές μελέτες είναι απαραίτητο εργαλείο, αλλά καμιά τους δεν είναι στο απυρόβλητο. Οι αποψιλωτικές υλοτομίες γίνονται δεκτές ως διαχειριστικό μέτρο σε κάποια είδη βλάστησης, αλλά δεν είναι γενικής εφαρμογής.

Επιπλέον η εκτεταμένη αποψίλωση που σημειώνεται κατά τόπους ως συνέπεια της χαλαρής επίβλεψης και της έλλειψης δασοφυλάκων, η ασυδοσία των εργολαβικών συνεργείων υλοτόμησης, η πίεση – και πιθανόν η συναλλαγή – με τις δασικές υπηρεσίες ώστε να ανεβάσουν τις υλοτομούμενες ποσότητες, είναι φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και δικαιολογούν τους φόβους ότι η ιστορία θα επαναληφθεί.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν:

• Να παγώσουν άμεσα οι εργασίες υλοτόμησης

• Να επέμβει η Δ/νση δασών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να επανεξεταστεί η σχετική μελέτη, αφού προηγηθεί διάλογος και ληφθούν υπόψη οι αντιρρήσεις των κατοίκων.

• Να ασχοληθούν επιτέλους με το θέμα οι τοπικοί άρχοντες που αρκούνται σε αόριστες υποσχέσεις ή εθιμοτυπικές επισκέψεις

• Να οργανωθεί σε βάθος χρόνου (με ευθύνη του δασαρχείου και του δήμου) μια συζήτηση με τους κατοίκους των ορεινών χωριών για το πόσο αξιοποιείται οικονομικά το δάσος (πέραν της αναγκαίας ξύλευσης) και σε ποιο βαθμό αποτελεί πόρο για την τοπική οικονομία και πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος.



(Στη φωτογραφία: Η δασωμένη πλαγιά πίσω από το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας –με διάσπαρτες υπεραιωνόβιες καστανιές)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου