Για τον κύριο Φερχόϊγκεν, πρώην Επίτροπο Βιομηχανίας στην ΕΕ, έχω αναφερθεί στην ανάρτηση http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com/2010/09/blog-post_2027.html. Εκεί είχα μιλήσει για τη λυσσώδη εκστρατεία του υπέρ του ΝΑΙ στο αποικιακό και ρατσιστικό σχέδιο Ανάν – όπως επίσης και για το «μετ-επιτροπικό» επαγγελματικό του βόλεμα από τουρκική εταιρεία…. Πρόσφατα, στον δικτυακό τόπο του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» (http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/03/08/eu-resource-grab/ ) έγινε σχολιασμός της “Πρωτοβουλίας Verheugen” ή “Πρωτοβουλίας για τις Πρώτες Ύλες” (Raw Materials Intitiative), που έχει ως βάση μια σειρά από συλλογισμούς περί ανταγωνιστικότητας – συλλογισμούς ιδιαίτερα συνηθισμένους στις συνθήκες της ευρω-οικονομιστικής ψύχωσης…..
Γράφει ο αναλυτής του «Παρατηρητηρίου» :
«Η Ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό για πρώτες ύλες από την Κίνα, την Ινδία και άλλες ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης μειονεκτεί έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού σε πολλά άλλα μέτωπα όπως: α) υψηλότερο εργατικό κόστος β) υψηλότερο ιδιοκτησιακό κόστος γ) υψηλότερους φόρους. Για να επιτευχθεί ο ιερός στόχος της ανταγωνιστικότητας της (βορειο)Ευρωπαϊκής βιομηχανίας χρειάζονται ορυκτοί πόροι, κυρίως άφθονα μέταλλα σε χαμηλές τιμές – και η Πρωτοβουλία του καλού Γερμανού κυρίου αναλαμβάνει να τα βρει…. Η Ε.Ε. θα επιδιώξει την άρση όλων των περιοριστικών πολιτικών των πλούσιων σε ορυκτά χωρών του Τρίτου Κόσμου, δηλαδή στην εφαρμογή των νόμων της “ελεύθερης αγοράς” και του άκρατου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Σε περίπτωση μη “συμμόρφωσης” των χωρών αυτών με τις επιθυμίες μας, η Ε.Ε. απειλεί (ευγενικά) με χρήση του μηχανισμού διαιτησίας και των εργαλείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) που έχουν οδηγήσει τόσους και τόσους λαούς στην εξαθλίωση. Αυτό το ονομάζουν “δίκαιη και χωρίς στρεβλώσεις πρόσβαση στους ορυκτούς πόρους”! »
Παραπέρα το άρθρο του Παρατηρητηρίου αναφέρεται στα της ευρωπαϊκής περιφέρειας και ειδικότερα στα δικά μας, στην παράκαμψη των περιορισμών των περιοχών NATURA και στο “Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης … για τη Βιομηχανία”, το οποίο προώθησε ο κ. Σουφλιάς και το οποίο επιτρέπει όχι μόνο την εξόρυξη αλλά και τη βαριά βιομηχανία της μεταλλουργίας μέσα στις “προστατευόμενες” περιοχές ….»
Η πολιτική των βορειοευρωπαϊκών συγκροτημάτων, σε μια σειρά από τομείς, επιβεβαιώνει τον εξωστρεφή τους προσανατολισμό, δαπάναις της ευρωπαϊκής και ιδιαίτερα της μεσογειακής γεωργίας, δαπάναις των φυσικών και αισθητικών πόρων, της εγχώριας ποιότητας ζωής, των κοινωνιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας , της οικολογικής ισορροπίας. Πρόκειται για μια πολιτική ευρωπαιο-φανή αλλά κατ’ ουσίαν διαλυτική, χαντακωτική για το «ευρωπαϊκό όνειρο». Μια πολιτική παθητικής προσαρμογής στα κελεύσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και στους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων, που καταλήγει στην απεμπόληση της δυναμικής για μια ευρωπαϊκή πολιτική οντότητα….
Στα τέλη του 18ου αιώνα ο Άνταμ Σμιθ διακήρυσσε τα πλεονεκτήματα της διεθνούς εξειδίκευσης , χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Αγγλίας και Πορτογαλίας και υποστηρίζοντας ότι η ειδίκευση της πρώτης στη βιομηχανία και της δεύτερης στη γεωργία θα προσπόριζε πλεονεκτήματα και για τις δυο…Οι διαδρομές της ιστορίας δεν ήταν ποτέ άσχετες με το πνεύμα της έμφασης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάποιων χωρών ή περιφερειών, όμως η σχετική απόφανση μπορούσε να είναι αντικειμενική και ανυστερόβουλη μόνο εφόσον βασιζόταν στη συνεκτίμηση όλων των στοιχείων και στη συμμετοχή όλων των μερών στο διάλογο. Σήμερα το Δ Ράϊχ των Φερχόϊγκεν δεν συν-εκτιμά και δεν δια-βουλεύεται με κανένα, αλλά επιβάλλει αυτό που αποτελεί ή που θεωρεί ότι αποτελεί άμεσο συμφέρον του…
YΓ
Η φωτογραφία είναι του Χρήστου Λαμπριανίδη, βραβευμένη με το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού για την υπερθέρμανση του πλανήτη......
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου