Καγκελάριος και πρωθυπουργοί κρατιδίων αποφασίζουν αυστηρότερα μέτρα. Στο επίκεντρο η διασφάλιση της λειτουργίας υποδομών ζωτικής σημασίας.
Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν σε νέα μέτρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.Στη συνέντευξη τύπου μετά τον ολοκλήρωση της διάσκεψης ο καγκελάριος επεσήμανε, ότι η βάση για τη συζήτηση όπως και για τις αποφάσεις που λήφθηκαν, ήταν το πόρισμα που εξέδωσε την Κυριακή το Συμβούλιο Ειδικών της γερμανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι επιστήμονες είχαν επισημάνει, πως αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων και δεν επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί, υπάρχει κίνδυνος, να χαθεί ο έλεγχος της επιδημιολογικής κατάστασης.
Ο καγκελάριος υιοθέτησε την άποψη επιστημόνων, πως με την μετάλλαξη Όμικρον δεν έρχεται απλώς ένα «νέο κύμα της πανδημίας, αλλά ένα τείχος». Η «άκρως επιθετική και πολύ πιο μεταδοτική» παραλλαγή εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, που θα έχει επιπτώσεις και για τους τομείς ζωτικής σημασίας της χώρας. Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, κρίσιμες υποδομές για τη διατήρηση σημαντικών κοινωνικών λειτουργιών είναι οι τομείς υγεία, ύδρευση, ηλεκτροδότηση, αποκομιδή απορριμμάτων, μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτισμός, κράτος και διοίκηση, μεταφορές και συγκοινωνίες, διατροφή, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, τεχνολογία πληροφοριών και τηλεπικοινωνίες. Ο κ. Σολτς υπογράμμισε, πως το ζητούμενο είναι, να διασφαλιστεί η λειτουργία αυτών των υποδομών.
Οι αποφάσεις της διάσκεψης
Στη διάσκεψη τους καγκελάριος και πρωθυπουργοί κατέληξαν στις εξής αποφάσεις:
-Οι φορείς ζωτικής σημασίας θα πρέπει να ελέγξουν τα σχέδια τους για την πανδημία και να διασφαλίσουν ότι μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.
-Παραμένουν σε ισχύ οι υπάρχοντες περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους. Στους τόπους εργασίας θα πρέπει να παρουσιάζουν καθημερινά αρνητικό τεστ. Έχουν μεν πρόσβαση σε καταστήματα τροφίμων και προϊόντων της καθημερινής ανάγκης (π.χ. σουπερμάρκετ, καταστήματα καλλυντικών, φαρμακεία), αλλά όχι σε χώρους που προϋποθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης (π.χ. μουσεία, κινηματογράφους, εστίαση, λιανεμπόριο, γυμναστήρια).
-Από τις 28 Δεκεμβρίου και μετά επιτρέπεται να συναντιούνται σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους ως και 10 εμβολιασμένοι ή αναρρώσαντες. Δεν συνυπολογίζονται παιδιά ως και 14ων ετών. Σε περίπτωση που παραβρεθεί έστω κα ένας ανεμβολίαστος σε μια συνάντηση, τότε οι συμμετέχοντες περιορίζονται στο ένα νοικοκυριό και σε δύο άτομα από ένα άλλο.
-Το αργότερο στις 28 Δεκεμβρίου κλείνουν κλαμπ και ντισκοτέκ, απαγορεύονται χορευτικές εκδηλώσεις, ενώ μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις (π.χ. ποδοσφαιρικοί αγώνες) θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές.
-Υπενθυμίζεται η απαγόρευση πυροτεχνημάτων και υπαίθριων συναθροίσεων στις 31 Δεκεμβρίου και την Πρωτοχρονιά.
-Γίνεται έκκληση για περιορισμό του αριθμού των επαφών τις ημέρες των Χριστουγέννων όπως και να γίνονται τεστ πριν από κάθε συνάντηση με άτομα από άλλα νοικοκυριά.
-Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων και ο καγκελάριος επαναλαμβάνουν την έκκληση για εμβολιασμό είτε με τις πρώτες δύο δόσεις, είτε με την αναμνηστική και καλούν γιατρούς και φαρμακοποιούς να εμβολιάζουν και τις ημέρες των εορτών. Στόχος είναι η παροχή 30 εκατομμυρίων εμβολιασμών (από τις 18 Νοεμβρίου) ως τα Χριστούγεννα και άλλων 30 εκατομμυρίων ως τέλη Ιανουαρίου 2022.
Επιπλέον, τα κρατίδια ζητούν από τη ομοσπονδιακή βουλή και κυβέρνηση να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες.
72% των πολιτών υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Πάντως, όλο και περισσότεροι Γερμανοί συμφωνούν με την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολισμού για όλους. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa το 72% των ερωτηθέντων στηρίζουν μια σχετική απόφαση και το 26% την απορρίπτει. Εξίσου υψηλό είναι το ποσοστό για την επιβολή ενός γενικού lockdown. Το 66% των πολιτών υποστηρίζουν το κλείσιμο καταστημάτων, ντισκοτέκ, χώρων άθλησης και αναψυχής όπως και περιορισμούς στις επαφές. Το 32% διαφωνεί με κάθε σχετικό μέτρο.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου