Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Κάτοικοι βόρειας Συρίας έκαψαν τουρκικά σχολικά βιβλία. Περιείχαν εικόνες του Μωάμεθ

 


Μολονότι η απεικόνιση του Μωάμεθ δεν απαγορεύεται ρητά στο Κοράνι, πολλοί μουσουλμάνοι την θεωρούν βλασφημία και την αποδοκιμάζουν.

Ένα θρησκευτικό εγχειρίδιο του υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας, το οποίο μοιράστηκε σήμερα στη βόρεια Συρία, προκάλεσε την οργή των ντόπιων καθώς περιέχει εικόνες του προφήτη Μωάμεθ και πολλοί ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να κάψουν τα βιβλία.

Μολονότι η απεικόνιση του Μωάμεθ δεν απαγορεύεται ρητά στο Κοράνι, πολλοί μουσουλμάνοι την θεωρούν βλασφημία και την αποδοκιμάζουν.

Στο σχολικό εγχειρίδιο, που απευθύνεται σε παιδιά τα οποία ζουν στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την Τουρκία, υπάρχει μια εικονογράφηση που δείχνει έναν γενειοφόρο άνδρα, ντυμένο με ροζ πουλόβερ και μπορντό παντελόνι, να γονατίζει για να υποδεχτεί την κόρη του που κατεβαίνει από ένα σχολικό λεωφορείο.

«Ο προφήτης υποδέχεται την κόρη του, Φατιμά» γράφει το κείμενο στην ίδια σελίδα, αν και η φράση αυτή δεν συνδέεται ρητά με την εικόνα.

Στην πόλη Τζαραμπλούς, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, οι κάτοικοι έκαψαν όλα τα αντίτυπα του βιβλίου που μπόρεσαν να βρουν, σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων και με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. «Ξαφνιαστήκαμε σήμερα το πρωί όταν είδαμε ότι αυτά τα εγχειρίδια (…) περιέχουν εικόνες του προφήτη» και «κάψαμε όλα τα βιβλία» είπε ο Μουστάφα Αμπντουλχάκ, ένας κάτοικος της Τζαραμπλούς, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε άλλες περιοχές που ελέγχονται από την Άγκυρα, όπως στην πόλη Αλ Μπαμπ, οι κάτοικοι προειδοποίησαν ότι θα διαδηλώσουν αύριο αν δεν ανακληθούν τα βιβλία.

Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της έθεσαν υπό τον έλεγχό τους συριακά εδάφη κατά τη διάρκεια πολλών στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχουν οργανώσει από το 2016. Στις περιοχές αυτές χρησιμοποιείται ως νόμισμα η τουρκική λίρα και η Άγκυρα έχτισε νοσοκομεία, ταχυδρομεία και σχολεία όπου διδάσκεται η τουρκική γλώσσα.

Ο Τζουμάα Καζκάζ, ο ανώτατος αξιωματούχος για θέματα Παιδείας στην Αλ Μπαμπ, είπε ότι τα σχολικά βιβλία προήλθαν από τις γειτονικές τουρκικές επαρχίες, την Γκαζιαντέπ, την Κιλίς και τη Σανλιούρφα. «Γίνονται συνομιλίες με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο Γκαζιαντέπ (…) ώστε να τροποποιηθεί το πρόγραμμα (…) Αναμένουμε μια απόφαση», σχολίασε.

ΠΗΓΗ   ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου