Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Μακάριος ο Γ΄


του  Άντη Ροδίτη
Λόγω των πολιτικών εξελίξεων το θέμα «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος» δεν έχει ακόμα διερευνηθεί εξαντλητικά, ως όφειλε. Λόγω της παρούσας πολιτικής εκκρεμότητας παραμένουμε κολλημένοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, απλοί πολίτες σε εντυπώσεις και συνθήματα του παρελθόντος.

Ακόμα και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 (ΣΙΜΑΕ) αποφεύγει το θέμα μην τυχόν και προξενήσει προστριβές ανάμεσα στον λαό.

Εσείς, (κύριε Πρόεδρε) όμως, γιατί επιλέγετε να πάρετε θέση και να στηρίξετε εντυπώσεις και συνθήματα του παρελθόντος;

Στον χαιρετισμό σας στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ το βράδυ της 18ης τρέχοντος είπατε και τα εξής:

«Είναι ο ηγέτης Μακάριος, που ενέπνευσε ένα λαό που δεν είχε ακόμη ορίσει το αίσθημα του ανήκειν στον σύγχρονο κόσμο».

Δεν νομίζετε ότι υπάρχει μια υπερβολή εδώ; Ο ιδρυτής της Ελληνικής Σχολής, αργότερα Παγκύπριο Γυμνάσιο, απαγχονισθείς το 1821 Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, δεν είχε το «αίσθημα του ανήκειν»; Τα ελληνομουσεία, παλιά κτήρια σχολείων, παντού στην Κύπρο, ενδιαιτήματα των ελληνικών γραμμάτων με τις νεοκλασικές τους προσόψεις, όπως και οι τόσες ιδιωτικές οικίες στις πόλεις και στην ύπαιθρο της Κύπρου οικοδομημένες στο ίδιο νεοκλασσικό στυλ στις δεκαετίας των αρχών του 20ου αιώνα, σημαίνουν έναν λαό που «δεν είχε ακόμη ορίσει το αίσθημα του ανήκειν στον σύγχρονο κόσμο»;

Περιμέναμε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να μας εμπνεύσει το αίσθημα ότι ανήκουμε στο ελληνικό έθνος;

Πολύ φοβούμαι ότι οι περισσότεροι από τους συνεπείς ψηφοφόρους σας είναι την αντίθετη άποψη που έχουν.
Ότι δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος -όπως και το ΑΚΕΛ- απλώς εκμεταλλεύτηκαν το ενωτικό, λαϊκό αίσθημα για ίδιους σκοπούς και στοχεύσεις, παραπλάνησαν και τελικά οδήγησαν σε καταστροφικές περιπέτειες την Κύπρο, κι όμως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εξακολουθεί μέχρι σήμερα να επηρεάζει ακόμα και εσάς!


Κύριε Πρόεδρε, δεν θα ήθελα για ευνόητους λόγους να σχολιάσω τίποτε άλλο από τα όσα είπατε στην ομιλία σας για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Ας τη διαβάσει (https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=5647#flat) μόνος του ο καθένας από τους λήπτες αυτού του μηνύματος, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ανθρώπους του προβληματισμού και του πνεύματος. Είναι, μεν, κατανοητό ότι το κίνητρό σας είναι η ενότητα. Αλλά, ξέρετε, υπάρχει ένα ζήτημα εδώ: Έχουμε το δικαίωμα, επειδή τα κίνητρά μας είναι τη δεδομένη στιγμή εμφανώς υπέρ του καλού του συνόλου, να παρακάμπτουμε σημαντικότατες ιστορικές αλήθειες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η παράκαμψη στο μέλλον να μας στοιχίσει πολύ περισσότερα;

Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα, αλλά αυτό δεν στερεί το δικαίωμα σε κανέναν να φοβάται τον ερχομό χειρότερων δεινών ως συνέπεια της άρνησής μας να παραδεχτούμε τα λάθη μας. Αντίθετα οφείλει να επισημάνει τον κίνδυνο.

Δεν θ’ ασχοληθώ με τα πολλά και έγκυρα επιχειρήματα που αναπόφευκτα γέρνουν τη ζυγαριά υπέρ της αρνητικής προσφοράς του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στον Αγώνα της Κύπρου. Θα αναφέρω απλώς κάποια πολύ πρόσφατα γεγονότα.

Μόλις προχθές στο πρόγραμμα ΦΑΚΕΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ της τηλεόρασης του ΡΙΚ έκαναν την εμφάνισή τους η πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και ο πρώην βουλευτής Χρίστος Πουργουρίδης. Ο τελευταίος, κατά δική του παραδοχή, υπήρξε αντίθετος με την «πολιτική» Μακαρίου αλλά… ανένηψε και αναγνωρίζει τώρα το λάθος του(!) ενώ η κυρία Μαρκουλλή επέμενε σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου στη διάρκεια των συνομιλιών της Γενεύης του 1964 (Ιούλιος-Αύγουστος 1964) υποστήριξε τη… διπλή Ένωση!! Βάναυση προσβολή της μνήμης του πρωθυπουργού της Ελλάδος και ικανότατου διπλωμάτη Γεωργίου Παπανδρέου από μια πρώην Υπουργό Εξωτερικών της «ανεξάρτητης» Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω άγνοιας, που οφείλεται σε άρνηση να μελετήσει με προσοχή τα γεγονότα και τα ντοκουμέντα ώστε να μην γελοιοποιείται. Η κυρία Μαρκουλλή επέμενε επίσης ότι υπήρξε τότε (υπάρχει πάντα, υπάρχει και τώρα;) συνωμοσία των Αμερικανών σε βάρος της Κύπρου!!

Φαντασθείτε ότι η κυρία πρώην υπουργός των Εξωτερικών της Κύπρου συνομιλούσε με Αμερικανούς διπλωμάτες έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της την πεποίθηση ότι είναι… συνωμότες!

Κύριε Πρόεδρε, εναντίον αυτού του πνεύματος κι εναντίον αυτής της «μακαριακής» συνωμοσιολογικής νοοτροπίας εξελέγητε από πολίτες σαν εμένα ώστε να τεθεί επιτέλους τέρμα στις ψηφοθηρικές «πολιτικές» που απαλλάσσουν τους δικούς μας ηγέτες από κάθε ευθύνη και τη φορτώνουν στους ξένους. Και τώρα εμφανίζεστε να συμπλέετε μαζί τους;

 

Κύριε Πρόεδρε, σε κανένα από τα έγγραφα οδηγιών, εκθέσεων, εισηγήσεων μεταξύ των Αμερικανών πρέσβεων Λευκωσίας, Αθηνών, Άγκυρας, Λονδίνου και Στέητ Ντιπάρτμεντ της ιστορικής περιόδου περιόδου διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας-ΗΠΑ, Ιουλίου-Αυγούστου 1964, δεν εμφανίζεται πουθενά θέμα «διπλής Ένωσης»! Οποιοσδήποτε μελετήσει τα σημαντικά έγγραφα της περιόδου θα δει ξεκάθαρα ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου ακόμα κι όταν είχε εξασφαλίσει την αμερικανική συναίνεση για εφαρμογή της πλήρους Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα, με μόνο όρο να συνομιλήσει η Ελλάδα με την Τουρκία ΜΕΤΑ την Ένωση για παραχώρηση βάσης επί ενοικίω για 50 χρόνια (που θα είχαν λήξει πριν 4 χρόνια), ακόμα και τότε ο Παπανδρέου εργαζόταν ώστε ούτε ΜΕΤΑ, ποτέ να μην γίνει ποτέ. Το είχε επιτύχει αλλά το ματαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

Εξάλλου, οι πάντες γνώριζαν και πρώτοι οι Αμερικανοί ότι συζήτηση ΜΕΤΑ την Ένωση δεν θα απέφερε εδαφικά κέρδη στην Τουρκία.

Με συγκεκριμένα έγγραφα ο ίδιος ο Άτσεσον παραδέχεται ότι «αν αυτή τη στιγμή (22 Αυγούστου 1964) η Ελλάδα εφαρμόσει την Ένωση θα είναι χωρίς όρους» και οι ίδιοι οι Άγγλοι παραδέχονται στις 25 Αυγούστου ότι «με τους όρους που προσφέρεται αυτή τη στιγμή η Κύπρος στην Ελλάδα, η Τουρκία δεν θα πάρε τίποτε».

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απέρριψε αυτή την πρόταση και ο Γεώργιος Παπανδρέου από φόβο μην προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στην Κύπρο, την απέσυρε.

Τα έγγραφα είναι το αμερικανικό 462 secret D.S., C.F., POL 27 CYP και το αγγλικό DEFE 11/456, no. 10368. Τα έχετε. Σας τα έστειλα φωτοτυπημένα και μεταφρασμένα μαζί με πολλά άλλα υποστηρικτικά. Πολλοί Κύπριοι Έλληνες τα ξέρουν αυτά. Μόνο οι πολιτικοί της Κύπρου, που χειρίζονται το μέλλον της, δείχνουν να τα αγνοούν, όσο και οι επισήμως διορισμένοι να διαφυλάττουν την Ιστορική Μνήμη του Κυπριακού Λαού. 
Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι θέλετε να πέσετε σε επίπεδο Μαρκουλλή και Πουργουρίδη για το… καλό της Κύπρου! Γιατί αυτό, δυστυχώς, είναι το σημαινόμενο της ομιλίας σας της 18ης Ιανουαρίου 2019.

 

                      

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου