Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Επιλογές από τους «αφορισμούς»


Όχι , ο Ανδρουλάκης δεν ενεδύθη τα ιερατικά άμφια μετά την αναχώρησή του εκ του πολιτικού στίβου προς άγνωστον κατεύθυνση, απλώς μετέρχεται το ύφος του Τειρεσία δια καθαρά ιμπρεσιονιστικούς λόγους.
Διαβάστε αποσπάσματα από τους αφορισμούς του :

σκέψου και την Καρχηδόνα!
Ακολουθεί την υπόδειξη του Κικέρωνα ο οποίος συμβούλευε τους Ρωμαίους να ταξιδέψουν σε μια πόλη που γνώρισε την απόλυτη συντριβή όπως η Καρχηδόνα για να ανακουφιστούν από τα δικά τους βάσανα. Έτσι κι εκείνος σε κάθε κακό επί των ημερών του υπενθύμιζε ένα χειρότερο όπως: -την πτώση στη γη ενός αστεροειδούς (πιθανότητα 0,00013%), ένα σούπερ ηφαίστειο (0,00003%), μια ακραία κλιματική αλλαγή (0,01%), ένα πυρηνικό πόλεμο (0,005%), μια παγκόσμια πανδημία (0,0001%), μια γενικότερη καταστροφή από την τεχνητή νοημοσύνη (0 – 10%), τη συνθετική βιολογία (0,01%) ή την νανοτεχνολογία (0,01%)


παγίδα
Έχεις πέσει σε παγίδα και σε κάθε απόπειρα να διαφύγεις έστω από την πίσω πόρτα οι τοίχοι της παγίδας μετατοπίζονται και μένεις πάντα εγκλωβισμένος.
(Από το “Όπλων Κρίσις”, 2012)

Μάταιη προειδοποίηση
Μάταιη προειδοποίηση ενός Παλαιού: κωλοπετσομένοι πολιτικοί, σκληραγωγημένοι σε συγκρούσεις, θα παραμυθιάζονται από ακαδημαϊκούς που με τις προχειροδουλειές τους και την ικανότητά τους να προκαλούν θόρυβο γύρω από το όνομά τους καταφέρνουν να περνούν από τις αίθουσες σεμιναρίων στο μεγαλοκοινό.
Από το “Ε! Πρόεδρε,” 2009

ίδιο πρόσωπο, άλλο νόημα
Το πλαίσιο αναφοράς μεταβάλει το νόημα των προσώπων. Ο Οδυσσέας στο ελληνικό πλαίσιο ταυτίζεται με την ευφυΐα και ευελιξία, ο Ulysses -ο Οδυσσέας δηλαδή- στο ρωμαϊκό πλαίσιο με την μπαμπεσιά και την απάτη.

σκεπτικισμός
Αν διαβάζεις ιστορία θα καταληφθείς από σκεπτικισμό για την ικανότητα των ανθρώπων να διαχειρίζονται στοχευμένα τη μοίρα τους.

ο Αόρατος Γορίλλας
Το σύνδρομο του Αόρατου Γορίλλα (Invisible Gorilla). Προσηλωμένοι με υπερπροσοχή στις κινήσεις της δικής μας “ομάδας” διαφεύγει της προσοχής μας ο “γορίλλας” που περνά μπροστά από τα μάτια μας.

“…την εκτέλεσή μου”

Μπροστά στη λαοθάλασσα που τον υποδεχόταν με απίστευτες εκδηλώσεις ο Ελευθέριος Βενιζέλος έγειρε και ψιθύρισε στη σύζυγό του Έλενα: “θα ήσαν αύριο όλοι εδώ δια να παρακολουθήσουν την εκτέλεσίν μου”. Ήταν μια φράση του Κρόμγουελ σε αντίστοιχη περίπτωση.