Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Εκτός (κυπριακής) πραγματικότητας…


 

Tου Μακιαβέλι


……..Κύριοι ομιλητές στην ημερίδα υπήρξαν οι κ.κ Γιώργος Παπανδρέου και Hikmet Cetin, πρώην πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (1997-1999) και πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας (1991-1994……
Διαβάσαμε στον «Πολίτη» της 8ης Μαρτίου, τοποθέτηση του Βασίλη Πρωτοπαπά, με τίτλο «Επιστρέφοντας από την Άγκυρα», όπου ο αρθρογράφος καταθέτει τις εμπειρίες του από πρόσφατη ημερίδα που έλαβε χώρα στην Άγκυρα (28 Φεβρουαρίου), με θέμα «Τουρκία – Κύπρος, Περιφερειακή Ειρήνη και Σταθερότητα». Η ημερίδα υπήρξε πρωτοβουλία της οργάνωσης Cyprus Academic Dialogue, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας στη Λευκωσία, το Ίδρυμα Friedrich Ebert, το Ερευνητικό Κέντρο Ανάλυσης Συγκρούσεων του Πανεπιστημίου του Kent, το Βρετανικό Ινστιτούτο στην Άγκυρα και τις Πρεσβείες της Βρετανίας και της Αυστραλίας στην Άγκυρα. Κύριοι ομιλητές στην ημερίδα υπήρξαν οι κ.κ Γιώργος Παπανδρέου και Hikmet Cetin, πρώην πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (1997-1999) και πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας (1991-1994). Η ημερίδα φιλοξενήθηκε από τον Οργανισμό Διεθνούς Στρατηγικής Έρευνας της Τουρκίας (USAK). Σκοπός της παρούσας παρέμβασης είναι να αναδείξει την ελαφρότητα με την οποία η ανεξάρτητη κυπριακή διανόηση (sic) σκιαγραφεί την προσέγγιση και τις προθέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό και τον ρόλο των Ελληνοκυπρίων.
Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της ανεξάρτητης κυπριακής διανόησης, ότι, η «Κύπρος και το Κυπριακό δεν είναι κύριο θέμα στην Τουρκία και, σε αντίθεση με την αναστάτωση που προκαλεί στους Ελληνοκύπριους οτιδήποτε «τουρκικό», οι Τούρκοι είναι αδιάφοροι έως φιλικοί έναντι σε οτιδήποτε «ελληνικό». Να απολογηθούμε στον κύριο Πρωτοπαπά για την αναστάτωση που προκαλεί στους Ελληνοκύπριους η τουρκική κατοχή και όχι ο,τιδήποτε τουρκικό.

Συνεχίζει, ο ανεξάρτητος διανοούμενος, τονίζοντας «τη μισαλλοδοξία, προσκόλληση στα στερεότυπα και τον εγκλωβισμό στα φαντάσματα του παρελθόντος, στην ελεύθερη Κύπρο». Ξανά, τις ειλικρινείς μας απολογίες στον ανεξάρτητο διανοούμενο, Βασίλη Πρωτοπαπά, για τις ευθύνες που βαραίνουν τους άθλιους Ελληνοκύπριους. Προσθέτει, ο ανεξάρτητος διανοούμενος, ότι, «από το 2002 η Τουρκία του Ερτογάν έχει κάνει μια μεγάλη στροφή στο Κυπριακό, αποδεχόμενη πως το στάτους κβο δεν είναι η λύση». Βαθύτατος γνώστης της τουρκικής προσέγγισης στο Κυπριακό, ο κύριος Πρωτοπαπάς. Απολογούμαστε για τις ευθύνες των οπισθοδρομικών Ελληνοκυπρίων που δεν αντιλαμβάνονται την ειλικρινή θέληση της Τουρκίας για αλλαγή του status quo.  Τονίζει, ο Βασίλης όλων των Κυπρίων, ότι, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σύντομα λύση στο Κυπριακό,  Τουρκία θα στραφεί στα δύο διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα κράτη. Και βαθύτατος γνώστης του τι σημαίνει πρακτικά, η de jure διχοτόμηση, ο ανεξάρτητος διανοούμενος. Να υποθέσουμε ότι η ανεξάρτητη διανόηση έχει μελετήσει την εξέλιξη του στρατιωτικού δόγματος της Τουρκίας και το πώς αυτό διαφοροποιήθηκε από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι σήμερα και την αντίληψη των ΤΕΔ περί περιορισμού ενδεχόμενης ελληνο-τουρκικής σύρραξης εντός κυπριακού θεάτρου και πώς αυτή επηρεάζεται από τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο. Συμπεραίνει, η επιτομή της διανόησης, ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση των οπισθοδρομικών Ελληνοκυπρίων ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Τουρκία∙ «το κλειδί της λύσης, σήμερα, το κρατούν οι ηγεσίες των δύο κοινοτήτων», επισημαίνει ο ανεξάρτητος διανοούμενος. «Η Τουρκία είναι έτοιμη», συνοψίζει ο Βασίλης, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται και οι Ελληνοκύπριοι να επιδείξουν δημιουργική και αποφασιστική προσέγγιση.
Οι παραπάνω απόψεις του ανεξάρτητου διανοούμενου, Βασίλη Πρωτοπαπά, είναι αντιπροσωπευτικές σημαντικής μερίδας αυτόκλητων διανοούμενων και δήθεν διαμορφωτών κοινής γνώμης. Αναλύσεις που προκύπτουν από βαθύτατα κανονιστική ανάγνωση του περιβάλλοντος, ευσεβοποθισμούς και ισοπεδωτική αντιστροφή των πραγματικοτήτων. Είναι οι ιδεολογικές ψυχεδέλειες της αυτόκλητης διανόησης που αποδίδουν ευθύνες και ενοχοποιούν συλλογικά τους Ελληνοκύπριους και ταυτόχρονα, απενοχοποιούν την Τουρκία, στρεβλώνοντας τις υφιστάμενες πραγματικότητες και τη βουλιμική συμπεριφορά της Τουρκίας. Η ανεξάρτητη, εναλλακτική, out-of-the-box intelligentsia, που αμφισβητεί τη συμβατική ελληνοκυπριακή, μιλιταριστική και οπισθοδρομική αφήγηση (sic) περί της διαχρονικής επιθετικότητας της Τουρκίας,  θεωρεί ότι επιτελεί θεάρεστο έργο και συνεισφέρει στην επίτευξη ειρήνης. Το μόνο που επιτυγχάνει, η avant-garde intelligentsia, είναι να μετατοπίζει την ουσία του Κυπριακού, προς άλλες κατευθύνσεις. Θα συστήναμε να μελετήσουν το έργο του κορυφαίου Νορβηγού μελετητή του επιστημονικού κλάδου των Peace Studies, Johan Galtung, περί του πώς προσεγγίζεται η έννοια της ειρήνης και τι προϋποθέτει η επικράτησή της. Το διαζύγιό της αυτόκλητης διανόησης με την πραγματικότητα, δεν μπορεί να αποτυπωθεί λεκτικά, σε καμμία περίπτωση.
Μακιαβέλι