Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΩΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η νέα ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη δήλωση που εξέδωσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και ότι η δήλωση δεν έχει τη συναίνεση της Ελλάδας.
Η γενική γραμματεία του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας”.
 Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για «αντιθεσμική» ενέργεια του προέδρου Τουσκ να μην λάβει υπόψη τις θέσεις της Αθήνας.
Στην επικοινωνία που είχε το Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο του κ. Τουσκ και ο κ. Τσίπρας με την κ.Μογκερίνι, διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης και ζητήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις.
Οι προτάσεις της Αθήνας αγνοήθηκαν και η δήλωση εκδόθηκε ως είχε πρωτοδιατυπωθεί.
Με την δήλωση αυτή είχαν διατυπώσει διαφωνίες και άλλες χώρες,  που θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις και στην πολιτική κυρώσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα θα θέσει το θέμα αυτό στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μίας πιο ισορροπημένης σχέσης με τη Ρωσία.  
Ερωτηθείς ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τη στάση που θα τηρήσει στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες, απάντησε: «Θα είναι δημοκρατική».
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει αφενός το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της ΕΕ, αφετέρου δε εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τόσο η έκδοση της δήλωσης, όσο και η συνεδρίαση του Eurogroup την επομένη των εκλογών, αποτελούν  τεστ για τη νέα κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ   : ΙΣΚΡΑ