Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Αλέξης Μητρόπουλος: Οδηγούμαστε σε κατάρρευση του κοινωνικού κράτους


Συνέντευξη στον Ανδρέα Πετρόπουλο, ΑΥΓΗ 7.6.14

* Βρισκόμαστε μπροστά στη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου για το Ασφαλιστικό και μάλιστα η κυβέρνηση βάζει «φίμωτρο» στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προκειμένου να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση στοιχείων ως προς το περιεχόμενο της αναλογιστικής μελέτης που έχει αναλάβει να εκπονήσει με στόχο την «αναμόρφωση» του Ασφαλιστικού Συστήματος. Πώς το σχολιάζετε;
Τα σκληρά συστήματα απομείωσης των μισθών, των συντάξεων, των επιδομάτων και των παροχών του Κοινωνικού Κράτους που εγκαθίδρυσε το πρώτο Μνημόνιο (Ν. 3845/2010) και ενίσχυσε το δεύτερο (Ν. 4046/2012) θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αυτόματα από τον προσεχή μήνα. Επομένως, αν δεν καταργηθούν οι σχετικοί νόμοι και οι μηχανισμοί - ρήτρες «ανταγωνιστικής υποτίμησης» ή «συγκρίσιμης ευθυγράμμισης» προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, όπου μας κατέταξαν οι δανειστές μας (Ν. 4046/2012, σελ. 713), οδηγούμαστε σε κατάρρευση του κοινωνικού κράτους.
Είμαστε δέσμιοι των νέων αυτών συστημάτων και δυστυχώς υπάρχουν και πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι και συλλογικότητες που δεν έχουν αντιληφθεί τη σίγουρη εξέλιξη του μνημονιακού Ασφαλιστικού.
Κατ' ακολουθίαν ένα από τα πρώτα έργα της νέας κυβέρνησης της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η ειδική θέση και διαπραγμάτευση για την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και την άμεση χρηματοδότησή τους με πάγιους και διαρκείς πόρους. Μόνο έτσι, και σε συνδυασμό με την επαναφορά του θεσμού της πλήρους και ασφαλισμένης εργασίας, μπορούμε να οδηγηθούμε σε βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα.
Η προδιαγεγραμμένη μνημονιακή πορεία, σύμφωνα και με τα νεοφιλελεύθερα κριτήρια που θα θέσει η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), οδηγεί σε κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, σε «επιδοματοποίηση» των κύριων και σε εξαέρωση του εφάπαξ.


* Η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά φαίνεται ότι θα ισχύσει και για τα ταμεία κύριας ασφάλισης. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι θα επηρεαστούν οι αποδοχές των συνταξιούχων;
Με τη «μηδενική εγγύηση» του κράτους για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων από 1-7-2014 και τη «μερική εγγύηση» της κύριας σύνταξης (μόνο της λεγόμενης «βασικής») από 1-1-2015 και όχι του υπόλοιπου «αναλογικού μέρους» της, οδηγούμαστε σταδιακά στην οριστική αποχώρηση του κράτους από τη στήριξη-χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού-Συνταξιοδοτικού Συστήματος.
Οι συντάξεις αλλάζουν χαρακτήρα, σύνθεση, προορισμό. Τελικά θα εφαρμοστεί «η ρήτρα περιουσίας», κατά το παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου η ύπαρξη έστω και μιας άγονης βραχώδους έκτασης (κατάλληλα αποτιμώμενης) θα οδηγεί σε περαιτέρω περιορισμό της σύνταξης!
Για τη μείωση των επικουρικών, άλλωστε, θα εφαρμόζεται και η λεγόμενη «ρήτρα θανάτου» (Ν. 4052/2012, άρθρο 42). Κάθε δικαιούχος θα δηλώνει πλέον αν επιθυμεί η σύνταξη μετά τον θάνατό του να μεταφερθεί στους κληρονόμους του ή όχι. Σε καταφατική περίπτωση, όπως συμβαίνει με όλους τους Έλληνες, η σύνταξη θα περικόπτεται αναλόγως!

* Πιστεύετε ότι με τις επικείμενες αλλαγές και τη θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης των 360 ευρώ από την 1.1.2015 σηματοδοτείται το τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης και η εγκαθίδρυση ενός πλήρως ανταποδοτικού - κεφαλαιοποιητικού συστήματος;
Σωστά. Ήταν άλλωστε πρωτομνημονιακή επιλογή, ώστε η σύνταξη να «επιδοματοποιηθεί» για όλους. Τότε τρόικα και μνημονιακή κυβέρνηση όρισαν τη σύνταξη ως «ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για όλους πάνω από 65 ετών, υπολογισμένη με βάση τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης» (Ν. 3845/2010, σελ. 1381).
Όπως προαναφέραμε, οι εισφορές ή τα χρόνια ασφάλισης (που θα συγκροτούν το αναλογικό τμήμα της σύνταξης) θα καταλήγουν σε ένα ποσό που θα υπόκειται σε «ρήτρα τεκμαρτού εισοδήματος». Επομένως, η υπάρχουσα οικογενειακή περιουσία θα αναιρεί ακόμη και τις ήδη καταβληθείσες επί τόσα χρόνια εισφορές!
Με την προϊούσα μηδενική συμμετοχή του κράτους στη στήριξη του συστήματος, οδηγούμαστε σε ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Αυτό όμως δεν θα οδηγεί -με τον έστω "κολοβό" ανταποδοτικό του χαρακτήρα, αλλά και με άλλα κριτήρια, που θα απομειώνουν περαιτέρω το ύψος της σύνταξης- σε ένα αξιοβίωτο ποσό.
Έτσι, οι λίγοι και δυνάμενοι θα οδηγούνται στην ιδιωτική ασφάλιση, ενώ οι πολλοί θα λαθροβιώνουν στα ερείπια του Κοινωνικού Κράτους.

* Ποιος είναι ο ρόλος της τρόικας και του επιτηρητή στο υπουργείο Εργασίας;
Ρόλος και σκοπός τους είναι η πιστή τήρηση και εφαρμογή του συνόλου των μνημονιακών ρυθμίσεων και η σύνδεση των φορολογικών βαρών με τις συνταξιοδοτικές απαιτήσεις, κάτι που η κυβέρνηση απέκρυπτε επιμελώς κατά την προεκλογική περίοδο. Γι' αυτό και ο κ. Πίτερ Ράτκλιφ, σύμφωνα με την πράξη διορισμού του (8-5-2014), έχει ως βασική του αποστολή να επιτύχει «τη νομική και λειτουργική συμβατότητα των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων».
Φιλοσοφία των εμπνευστών του σχεδίου αυτού είναι όλο το εισπρακτικό τμήμα των Ασφαλιστικών Ταμείων (είσπραξη εισφορών, καταβολή συντάξεων, άλλες παροχές) να το διεκπεραιώνουν εφεξής οι εφορίες, με τη συνεργασία ιδιωτικών εισπρακτικών εταιρειών!
Δυστυχώς, οι προπαγανδιστικές ψυχολογικές επιχειρήσεις ορισμένων ΜΜΕ και η συνήθεια πολλών συμπατριωτών μας να μην αναζητούν την αλήθεια στα οικεία νομοθετήματα, έχουν συντελέσει ώστε πολλοί καλόπιστοι Έλληνες να μην αντιλαμβάνονται ακόμη τι έχει συμβεί στην πατρίδα και στις οικογένειές τους. Ελπίζουμε σύντομα, με τη βοήθεια όλων των ελεύθερων φωνών, αυτό να αντιστραφεί.