Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Το συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς(ΚΕΑ) : Είναι εφικτό ένα ευρωπαϊκό New Deal;




 Του ΑΝΤΩΝΗ ΝΤΑΒΑΝΕΛΛΟΥ
Ο  Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του ΚΕΑ στη Μαδρίτη, χαρακτήρισε τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές ως «μια μοναδική ευκαιρία για τους λαούς της Ευρώπης να κάνουν την αλλαγή πραγματικότητα…».
Δεν συμ­με­ρι­ζό­μα­στε την εκτί­μη­ση: η ση­με­ρι­νή ΕΕ δεν θα αλ­λά­ξει μέσα από τις ευ­ρω­ε­κλο­γές, ενώ δεν υπάρ­χει καμιά πρό­βλε­ψη που να πεί­θει ότι το πο­σο­στό του ΚΕΑ θα είναι αρ­κε­τό για να προ­κα­λέ­σει τον πο­λι­τι­κό σει­σμό που απαι­τεί­ται ακόμα και για πε­ριο­ρι­σμέ­νες με­ταρ­ρυθ­μί­σεις του ευ­ρω­οι­κο­δο­μή­μα­τος.

Αντί­θε­τα, όπως από πα­λιό­τε­ρα προει­δο­ποι­ή­σα­με, στο συ­νέ­δριο δεν έλει­ψαν οι πο­λι­τι­κές προ­σαρ­μο­γές προς τη με­τριο­πα­θέ­στε­ρη από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ «συ­νι­στα­μέ­νη» των κομ­μά­των-με­λών του ΚΕΑ.
ΕΕ
Η κρι­τι­κή στην υπαρ­κτή ΕΕ πε­ριο­ρί­στη­κε «στα ελατ­τώ­μα­τα, τις ανε­πάρ­κειες και τις απο­στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κές ασυμ­με­τρί­ες (;) του σχε­δί­ου». Δύ­σκο­λα θα μπο­ρού­σε να ανα­γνω­ρί­σει κα­νείς σε αυτήν την κρι­τι­κή τις ιδρυ­τι­κές και συ­νε­δρια­κές απο­φά­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.
Το ίδιο ισχύ­ει και για τις προ­γραμ­μα­τι­κές προ­τά­σεις.
Για το χρέος, η προ­σο­χή συ­γκε­ντρώ­θη­κε στο αί­τη­μα για «μια Ευ­ρω­παϊ­κή Διά­σκε­ψη Χρέ­ους» που, λέει, θα «δώσει ορι­στι­κή και βιώ­σι­μη λύση στο πρό­βλη­μα». Για τις τρά­πε­ζες η πο­λι­τι­κή συρ­ρι­κνώ­θη­κε στο αί­τη­μα για «Πράξη Νο­μο­θε­τι­κού Πε­ριε­χο­μέ­νου… που θα δια­χω­ρί­ζει τις εμπο­ρι­κές από τις επεν­δυ­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες». Η κα­τεύ­θυν­ση φο­ρο­λό­γη­σης του κε­φα­λαί­ου και του πλού­του «συμ­πτύ­χθη­κε» στο αί­τη­μα «ευ­ρω­παϊ­κής νο­μο­θε­σί­ας για τη φο­ρο­λό­γη­ση των οφσόρ οι­κο­νο­μι­κών και επι­χει­ρη­μα­τι­κών δρα­στη­ριο­τή­των». Μ’ αυτά και εκεί­να δια­τυ­πώ­θη­κε η πρό­τα­ση για ένα ευ­ρω­παϊ­κό «New Deal» που, λέει, «θα κα­τα­πο­λε­μή­σει την ανερ­γία και θα χρη­μα­το­δο­τή­σει το μέλ­λον της Ευ­ρώ­πης».
Αλή­θεια, ποιος και πώς θα «πεί­σει» τους Ευ­ρω­παί­ους βιο­μή­χα­νους και τρα­πε­ζί­τες να γυ­ρί­σουν από το σκλη­ρό νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό σε έναν ατό­φιο κεϊν­σια­νι­σμό; Ποιος και πώς θα πεί­σει τους ερ­γά­τες της Ευ­ρώ­πης να πε­ρι­μέ­νουν την απορ­ρό­φη­ση της ανερ­γί­ας μέσα από μια «Νέα Συμ­φω­νία» με τις κυ­βερ­νή­σεις ή το κε­φά­λαιο; Υπεν­θυ­μί­ζου­με, επί­σης, σε όσους νο­σταλ­γούν τον Ρούζ­βελτ, ότι ο κα­πι­τα­λι­σμός δεν βγήκε από την κρίση του 1929 μέσα από το New Deal, αλλά μέσα από το σφα­γείο του Β’ Πα­γκο­σμί­ου Πο­λέ­μου…
Ανά­λο­γα προ­βλή­μα­τα υπήρ­ξαν και στα άμεσα πο­λι­τι­κά προ­βλή­μα­τα και κυ­ρί­ως στη στρα­τη­γι­κή απέ­να­ντι στην ευ­ρω­παϊ­κή σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία. Ο Πιέρ Λοράν, γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚ Γαλ­λί­ας, επα­νε­ξε­λέ­γη πρό­ε­δρος του ΚΕΑ με 78,6% των ψήφων. Αυτό προ­κά­λε­σε την (προ­σω­ρι­νή;) απο­χώ­ρη­ση του Κόμ­μα­τος της Αρι­στε­ράς του Ζαν Λυκ Με­λαν­σόν από το ΚΕΑ.
ΠΡΟΕΙ­ΔΟ­ΠΟΙ­Η­ΣΗ
Η Μαρ­τίν Μπι­γιάρ, συ­μπρό­ε­δρος του Κόμ­μα­τος της Αρι­στε­ράς, δή­λω­σε στη «Λι­μπε­ρα­σιόν»: «Θε­ω­ρού­με ότι ο σχε­δια­σμός μιας κα­μπά­νιας για τις ευ­ρω­ε­κλο­γές, με έναν πρό­ε­δρο στο ΚΕΑ που καλεί σε συ­νερ­γα­σία με τους σο­σιαλ­δη­μο­κρά­τες στις δη­μο­τι­κές στο Πα­ρί­σι, είναι κα­τα­στρο­φή για το μή­νυ­μά μας». Ο Φραν­σουά Ντε­λα­πιέρ, δεξί χέρι του Με­λαν­σόν, δή­λω­σε ότι δεν είναι δυ­να­τή η σύ­μπλευ­ση με υπο­ψη­φί­ους που έχουν «με­τα­βλη­τές στρα­τη­γι­κές», προει­δο­ποιώ­ντας για διά­σπα­ση του Με­τώ­που της Αρι­στε­ράς (όπου συμ­με­τέ­χει το ΚΚΓ, το Κόμμα της Αρι­στε­ράς, η Αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή Αρι­στε­ρά κ.ά.) στις επερ­χό­με­νες ευ­ρω­ε­κλο­γές.
Ο Με­λαν­σόν χαι­ρέ­τι­σε την εκλο­γή του Αλ. Τσί­πρα, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας όμως κά­ποια συ­γκε­κρι­μέ­να χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ: «Την ασυμ­βί­βα­στη αντί­στα­ση στη λι­τό­τη­τα, την ανε­ξαρ­τη­σία απέ­να­ντι στη σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία, την ανε­ξαρ­τη­σία απέ­να­ντι στο σάπιο πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα». Αυτά, πράγ­μα­τι, και ως αντα­νά­κλα­ση των ερ­γα­τι­κών αγώ­νων στην Ελ­λά­δα, συμ­βο­λί­ζει ο Αλ. Τσί­πρας στα μάτια με­γά­λου τμή­μα­τος της Αρι­στε­ράς και του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος στην Ευ­ρώ­πη. Και αυτά ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ οφεί­λει να τα δια­φυ­λά­ξει σαν τα μάτια του.
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013