Αντιγράφω σημεία της επιστολής που απέστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στον Έλληνα Πρωθυπουργό, με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ….
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πληροφορήθηκε με έκπληξη και λύπη για την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, της ΕΡΤ, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ούτε δημοκρατικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των μετόχων…..»
O κ. Σουλτς «ανακαλύπτει» το έλλειμμα «δημοκρατικού διαλόγου» στη χώρα μας, όσο «ανακαλύπτει» το νέο κόσμο ένας επιβάτης αεροπλάνου της γραμμής Αθήνα-Νέα Υόρκη….Δηλαδή πολύ μα πολύ καθυστερημένα.... Βεβαίως τον ευχαριστούμε για τον «πόντο» που προσφέρει στην υπόθεσή μας, όμως πολύ φοβάμαι ότι οι θεσμοί και οι δυνάμεις που εκπροσωπεί δεν σώζονται από αυτόν...
Λέει ο κ. Σουλτς :
«Βασισμένο στην Συνθήκη του Άμστερνταμ και του Πρωτοκόλλου του, το σύστημα της δημόσιας τηλεόρασης στα κράτη-μέλη είναι απευθείας συνδεδεμένο με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες κάθε κοινωνίας και με την ανάγκη να διατηρηθεί ο πλουραλισμός στα μέσα, καθώς η Συνθήκη επίσης αναγνωρίζει την αρμοδιότητα των κρατών-μελών να μεριμνούν για τη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα……..»
Βρίσκω την παραπάνω υποστήριξη της δημόσιας τηλεόρασης πολύ “light”, προφανώς για να είναι εύπεπτη από τις δυνάμεις που ευαγγελίζονται έναν φιλελευθερισμό άνευ ορίων και όρων..…Θα περίμενα από έναν δημόσιο παράγοντα όπως ο κ.Σουλτς να τονίσει τον πιλοτικό ρόλο ενός δημόσιου μέσου ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, μέσα στο γενικότερο «οικοσύστημα» των μέσων ενημέρωσης. Θα περίμενα να τονίσει όχι μόνο τα θεσμικώς κεκτημένα (Συνθήκη του Άμστερνταμ) αλλά και τη δυνητική σημασία ενός δημόσιου μέσου στο ανέβασμα του πήχυ, στην αναβάθμιση των γενικότερων όρων λειτουργίας των «μέσων» , στην στάθμιση και έκφραση δημόσιων αναγκών – που εκφεύγουν της αποστολής των ιδιωτικών σταθμών…..
Πάντως, ο κ. Σουλτς καλώς έκανε που θυμήθηκε την ΕΕ , τους θεσμούς της και την ελληνική δημοκρατία : Δεν είναι ώρα να του θυμίσουμε τα ιδεολογικοπολιτικά ατοπήματα της ΕΕ. Το «χαστούκι» που έδωσε στον Σαμαρά δεν είναι αμελητέο, όσο κι αν εμείς θέλαμε «μπουνίδι»…