Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Προϋπολογισμός για κλάματα….


 
 

 Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Βαρεμένος Γιώργος, Κυπριανίδου Ερμίνα καιΤσουκαλάς Δημήτρης της Περιφερειακής Παράταξης                                                                                                                                                                                              ¨ Αττική Συνεργασία Όχι στο Μνημόνιο  κάνουν πικρές διαπιστώσεις για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής το έτος 2013…..

 

 «Ο Οικονομικός Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2013, που συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την 27.09.2012 και ψήφισε η πλειοψηφία της Περιφέρειας Αττικής είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τα διαδραματιζόμενα στην αληθινή ζωή.

Ο Προϋπολογισμός εναρμονίζεται απολύτως με τις σκληρές μνημονιακές επιταγές, επιπροσθέτως είναι αμφίβολο κατά πόσο θα ολοκληρωθεί, όταν τα κονδύλια που διατίθενται είναι στην κυριολεξία ελάχιστα, ενώ οι Κ.Α.Π. έχουν μειωθεί κατά 60% και η ΣΑΤΑ κατά 50%.

Όταν η ανεργία προβλέπεται να εκτοξευτεί στο 34% μέσα στο 2013, η σωρευτική ύφεση είναι ήδη στο 22%, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους συντελείται ραγδαία και η αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των συνταξιούχων βρίσκεται στα μέσα της δεκαετίας του '70.

Όταν 424.000 οικογένειες δεν έχουν καθόλου εισόδημα, αφού κανένα από τα ενήλικα μέλη τους δεν εργάζεται και 910.000 Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν είτε μερικώς, είτε στο σύνολο, έστω και μία δόση του φόρου εισοδήματος!

Όταν μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι αντιμετωπίζουν, πέρα από τις οδυνηρές οριζόντιες μειώσεις, σημαντικές αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής και ανατιμήσεις στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Τότε μιλάμε για πλήρη κοινωνική χρεοκοπία.

Με άλλα λόγια ο Προϋπολογισμός δεν αναμετριέται με τη συγκυρία που έχει διαμορφωθεί και έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικής καταστροφής για τους ¨από κάτω¨, δηλαδή τους μισθωτούς, άνεργους, συνταξιούχους, νεολαία, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δυστυχώς φαίνεται να μην επιλέγει τον δρόμο της αγωνιστικής παρέμβασης και διεκδίκησης προκειμένου να σταθεί όρθια, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των πολιτών της.

Με αυτό τον Προϋπολογισμό και με τέτοιο ύψος κονδυλίων δεν μπορείς να ασκήσεις ούτε κοινωνική, ούτε περιβαλλοντική, ούτε δημόσια πολιτική προς όφελος των εργαζομένων. 

► Ο Προϋπολογισμός θα μπορούσε να συμβάλλει ενεργητικά και με σχεδιασμό στην ανακούφιση των πληττόμενων συνανθρώπων μας, αλλά και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αν ο άξονας που αφορά την κοινωνική διάσταση και αλληλεγγύη, όφειλε και οφείλει να είναι ο κυρίαρχος. Οι κοινωνικές δαπάνες για παράδειγμα, θα έπρεπε να κατευθυνθούν σε δράσεις και προγράμματα  όπως:

Δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, γηροκομείων, βοήθεια στους άνεργους, στους άστεγους, τους άπορους, στα τοξικοεξαρτημένα άτομα, προγράμματα για τη νεολαία ιδιαίτερα εκείνη που μπαίνει στην αγορά εργασίας, στήριξη ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων με προβλήματα όπως νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, βοήθεια στα υπάρχοντα κοινωνικά παντοπωλεία των Δήμων και δημιουργία νέων από την Περιφέρεια. Δημιουργία κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων, κοινωνικών φροντιστηρίων, στήριξη των προνοιακών προγραμμάτων που ήδη τρέχουν σε αρκετούς ΟΤΑ κ.α.

Ένας Κοινωνικός Προϋπολογισμός που θα είχε και τέτοια στοιχεία στο πρόγραμμα του, θα μπορούσε να αντιστοιχηθεί με τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει ο έλληνας εργαζόμενος και συνταξιούχος και θα ανταποκρινότανε στις ανάγκες τους.

► Δεν ανοίγει μέτωπο ενάντια στα συμφέροντα που επιδιώκουν να αρπάξουν όλα τα φιλέτα, από το περιβάλλον, την ενέργεια, τα απορρίμματα ως και τους ελεύθερους χώρους.

Κανένα κονδύλι δεν διατίθεται για την διαφύλαξη και την διαχείριση της φυσικής κληρονομιάς της Αττικής που είναι το παράλιο μέτωπο της, οι ακτές της, για την προστασία του Αργοσαρωνικού Κόλπου και τον καθαρισμό του.

Η προστασία, διαφύλαξη, ανάδειξη των 5 ορεινών όγκων της Αττικής, απουσιάζουν εκκωφαντικά από τα κονδύλια του Προϋπολογισμού. Κανένα ποσό δεν διατίθεται για την πλήρη προστασία, διαφύλαξη και ανάδειξη των υγροβιότοπων, των περιοχών NATURA και των 2 Εθνικών Δρυμών (Πάρνηθας, Σουνίου) που υπάρχουν στην Αττική.

Ο Προϋπολογισμός δεν ασχολείται με το τεράστιο πρόβλημα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και με την  διαχείριση των στερεών και των υγρών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου. Καμία στρατηγική και κονδύλι για τα υδατικά αποθέματα, το ενεργειακό ισοζύγιο, την επιστημονική και περιβαλλοντική χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών κ.λ.π.

► Η έννοια του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού απουσιάζει πλήρως από τη λογική σύνταξης αυτού του Προϋπολογισμού, αφού δεν αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες για τα ζητήματα που τους αφορούν.

·       Από όσα εκθέσαμε είναι σαφές πως η δική μας αντίληψη, ως Περιφερειακή Παράταξη της Αριστεράς, για τον Οικονομικό Προϋπολογισμό του 2013, βρίσκεται στον αντίποδα και για αυτό τον λόγο προχωρήσαμε στην καταψήφιση του, καταθέτοντας σειρά προτάσεων.

·       Χρειάζεται μια άλλη πολιτική, φιλοσοφία και άλλη αντίληψη ώστε η Περιφέρεια να γίνει μοχλός ανάπτυξης που θα ανοίγει νέους δρόμους μακριά από τις εξουθενωτικές πολιτικές του σήμερα.

ΥΓ. Εν όψει, ο Τσαρλς Ντίκενς, γνωστός για την αναφορά του στους φτωχούς του  19ου αιώνα