Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ο ΓΓ Αιγαίου και μακάρι να βγω ψεύτης……


Το  «Δια-νησιωτικό Συντονιστικό Δίκτυο Λήμνου, Λέσβου, Χίου» απευθύνεται με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ι. Σπιλάνη  (Ημερομηνία: 31/7/2012) με θέμα  την εγκατάσταση Μεγάλων Αιολικών Πάρκων στο Β. Αιγαίο. Στην επιστολή του το «Δίκτυο»  υπενθυμίζει στον κύριο ΓΓ παλιότερες θέσεις του τελευταίου ΓΥΡΩ από το ζήτημα – δηλαδή όχι ακριβώς πάνω στο ζήτημα…Καλή η υπόμνηση,  καλή η υπογράμμιση της δυσμορφίας που παράγουν οι θηριώδεις ανεμογεννήτριες στο αιγαιακό τοπίο, όμως  έχω την αίσθηση ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά σε αυτή τη συγκυρία των αθετήσεων παντός είδους….


Ολόκληρη η επιστολή  του  «Δια-νησιωτικού  Συντονιστικού Δίκτυου  Λήμνου, Λέσβου, Χίου»



Οι πολίτες των νησιωτικών περιοχών που αγωνιούν για την καταστροφή του τόπου τους από τα σχέδια  ανάπτυξης υπερμεγέθους έκτασης αιολικών πάρκων, άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την είδηση για την επιλογή του  Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος Ι. Σπιλάνη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. 



Ο νησιώτης κ. Σπιλάνης, εντός και εκτός πανεπιστημιακών αιθουσών, έχει τοποθετηθεί ως προς τον τρόπο και τις μεθόδους επιβολής βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα νησιωτικά συμπλέγματα.



Πολύ χαρακτηριστικά, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Α. Χατζηπαρασκευαΐδη (εφημερίδα «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», 5/5/06) «τι σας ενοχλεί περισσότερο και τι θέλετε να αλλάξει στα νησιά σήμερα»,είχε δηλώσει για το αναπτυξιακό μοντέλο στα νησιά το εξής:  « […] Νομίζω ότι η αξία των νησιών είτε ως τόπου κατοικίας είτε ως τόπου διακοπών βασίζεται στη μικρή κλίμακα, στη διατήρηση της τοπικής φυσιογνωμίας, στο χαλαρό τρόπο ζωής, στο όμορφο τοπίο, σε μια διαφορετική ποιότητα ζωής από αυτή της πόλης. Αξίζει κάθε προσπάθεια για να τη διατηρήσουμε»



Επιπλέον, σε προηγηθείσα συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΑΠΟΨΗ» στον ίδιο δημοσιογράφο (2004) είχε τοποθετηθεί και για το φαινόμενο παράκαμψης της γνωμοδότησης στη λήψη αποφάσεων από τις τοπικές κοινωνίες αναφέροντας:«(Περισσότερο απ' όλα με ενοχλεί) το ότι δεν γίνεται καμιά προσπάθεια διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων. Πιστεύω ακράδαντα ότι η άποψη που επικαλούνται τοπικοί άρχοντες και επιχειρηματίες περί ανάπτυξης είναι εσφαλμένη, κοντόφθαλμη και θα δημιουργήσει νέα αδιέξοδα πολύ σύντομα. Aν συμφωνήσουμε ότι στόχος όλων είναι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τόπου, είναι αναγκαίο να βρούμε τον τρόπο να τον υλοποιήσουμε



Πολύ πρόσφατα άλλωστε, συμμετέχοντας ως εκπρόσωπος του Παν. Αιγαίου στη συνάντηση εργασίας με θέμα: "Μεγάλα έργα ΑΠΕ  στο Αιγαίο: Χωροταξία-Διασυνδέσεις" που  έγινε στην ΚΕΔΕ στις 13-07, εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο τα προτεινόμενα τεράστια έργα στα νησιά είναι συμβατά με άλλες ήπιας μορφής αναπτυξιακές προοπτικές, πόσω μάλλον απουσία συνολικού αναπτυξιακού μοντέλου που να σταθμίζει επιπτώσεις και να ιεραρχεί προτεραιότητες.



Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατα σχέδια νόμου τα δεδομένα ως προς την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων άλλαξαν άρδην προς το χειρότερο, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τη συνεργασία των πολιτών με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες αφού: 



1)            Οι αποφάσεις των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, δεν είναι δεσμευτικές για την τελική έγκριση των έργων. Επομένως, οι πολίτες δεν έχουν κανένα ουσιαστικό λόγο στα κρίσιμα αυτά ζητήματα για τη ζωή  των τοπικών κοινωνιών.



2)      Στο Βόρειο Αιγαίο, οι άδειες παραγωγής μαζί με τις νέες αιτήσεις εκμετάλλευσης αιολικού δυναμικού (Χερσαία και Θαλάσσια)  σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) φθάνουν τα 3.000 MW που αντιστοιχούν σε 1.500 α/γ των 2 MW. Αυτά έρχονται να επιβληθούν στον περιορισμένο χώρο των νησιών. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για «μικρή κλίμακα» αλλά ούτε και «διατήρηση τοπικής φυσιογνωμίας», πόσο μάλλον για «όμορφο τοπίο»,  αφού στα μικρά μας νησιά  τα φαραωνικά πάρκα που προτείνονται θα καταλάβουν σε πραγματική και οπτική έκταση τεράστιες περιοχές. Η φυσιογνωμία του Αιγαίου Πελάγους θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα.



3)      Οι τελευταίοι νόμοι επιτρέπουν επέκταση των εγκαταστάσεων χωρίς άδεια, με βέβαιη την αξιοποίηση αυτού του πλεονεκτήματος από τον επενδυτή λόγω μεγιστοποίησης της κερδοφορίας.  



4)      Δεν υπάρχει συνολικός ενεργειακός σχεδιασμός ο οποίος να σέβεται τις οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες των νησιών.



5) Προωθείται η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας με αποτέλεσμα την μετακύλιση του κόστους της όποιας επένδυσης στις πλάτες των κατοίκων και την ταυτόχρονη επισφάλεια στην συνεχή και απρόσκοπτη παροχή του αγαθού της ενέργειας σε όλους.


Οι όποιες κινήσεις γίνονται πρόχειρα, με απόδειξη την πρόσφατη γνωμοδότηση για «ελλιπείς μελέτες» του «Συνηγόρου του Πολίτη» για την επένδυση IBERDOLA-ΡΟΚΑΣ στο Βόρειο Αιγαίο. 

Διευκρινίζουμε ότι δεν τηρούμε γενική, παράλογη και αφοριστική στάση κατά των ΑΠΕ, σε μια περίοδο κλιματικής αλλαγής και εξάρτησης από το πετρέλαιο. Αντιθέτως, προφανώς και πρέπει να γίνουν έργα και επενδύσεις σε ΑΠΕ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει παράδοση σε προτάσεις οι οποίες παραβιάζουν κάθε μέτρο.



Από το νέο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου αναμένουμε μια πολιτική που δεν θα ανατρέπει αυτά που και ο ίδιος έχει στο παρελθόν τεκμηριώσει. Επίσης, ενόψει και τελικής διαδικασίας έγκρισης της ΜΠΕ του έργου της Iberdrola Ροκας στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, αναμένουμε από τον ΓΓ  Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για την εν λόγω επένδυση και τις συνέπειές της στο νησιωτικό περιβάλλον και στην προοπτική της ευημερίας και της ανάπτυξης των νησιών μας.



Πληροφορίες:  Χίος, Δημήτρης Τσούχλης: 6978019016, Λέσβος, Στέλιος Κραουνάκης: 6972141772, Λήμνος, Φωτεινή Εκμετζόγλου: 6973339943