Ο οίνος ως όραμα δεν είναι ό,τι το πλέον σεβάσμιο για διάφορους παλαιομοδίτες «καθώς πρέπει» : Όμως η
θέση αυτού του υγρού στη νέα ελληνική
κοινωνία έχει διαφοροποιηθεί, οι παλιοί μπεκρήδες του «Κόμματος των βαρελοφρόνων» με ή
χωρίς τη φόρμα του γελοιογράφου Χριστόδουλου
έχουν εκλείψει , οι νέας γενιάς
αλκοολικοί προτιμούν άλλα ποτά και οι οινόφιλοι διακρίνονται πλέον από τις ανταλλαγές ή τους διαξιφισμούς περί
γευσιγνωσίας…Το κρασί έχει ανακάμψει στις ελληνικές προτιμήσεις αφού διαμεσολάβησε μια μεγάλη περίοδος βλακώδους σνομπισμού και επαρχιώτικης αυτοταπείνωσης, όταν και η
τελευταία μάρκα ουίσκυ της Εσπερίας
εθεωρείτο πιο «in» από τα κρασιά μας – που διέθεταν μάλιστα το προσόν να μην επιδεινώνουν το
εμπορικό ισοζύγιο της χώρας… Πάντως αυτή η μετατόπιση προτιμήσεων είχε
οπωσδήποτε σχέση με τη νέα ελληνική οινοποίηση και εμφιάλωση, που έδωσε λαμπρά
αποτελέσματα και έφερε τα ελληνικά προϊόντα ακόμη και στη μακρινή Κίνα…
Και τώρα; Τώρα με αφορμή την έκθεση του αμπελοοινικού
κλάδου που οργανώνεται φέτος στις 16-19 Μαρτίου 2012, στο εκθεσιακό κέντρο
ΕΚΕΠ ( στο 12ο χλμ. της οδού Αθηνών- Λαμίας,
στη Μεταμόρφωση) εντυπωσιάζει η «ιδεολογική
δήλωση» των διοργανωτών, «για τα
στοιχεία της νέας Ελλάδας που ανατέλλει μέσα από την κρίση», στα οποία στοιχεία
συμπεριλαμβάνουν την αυθεντικότητα και τη δημιουργία…
Λέει ο Ντίνος Στεργίδης,
διευθυντής της έκθεσης:
«Υπάρχει σήμερα μια τάση στον κόσμο: να επιβραβεύει όσους δημιουργούν, όσους
παράγουν ελληνικά προϊόντα, τους επιχειρηματίες εκείνους που φέρνουν πλούτο στην
πατρίδα.
Είναι μια από τις επιπτώσεις της κρίσης και της πλήρους αποδόμησης
του “δήθεν”. Επιστρέφουμε σε μια πιο αληθινή Ελλάδα, όπου το ελληνικό κρασί και
το ελληνικό απόσταγμα θα κληθούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο»….
Το Οινόραμα διοργανώνεται
κάθε δύο χρόνια, στην Αθήνα, από το 1994. Το φετινό, 11ο κατά σειρά,
θα διαρκέσει 3½ ημέρες. Καταξιωμένοι και νεότεροι
οινοπαραγωγοί, εισαγωγείς, διακινητές κρασιών και αποσταγματοποιοί όλης της Ελλάδας
θα παρουσιάσουν χιλιάδες προϊόντα, ενώ εισαγωγείς και κατασκευαστές αμπελοοινικού
εξοπλισμού και εφοδίων θα εκθέσουν νέα και καθιερωμένα προϊόντα σε ειδικό τμήμα της
έκθεσης. Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, την «Πλατεία Γευσιγνωσίας», θα εκτεθούν
με πλήρη στοιχεία εκατοντάδες επιλεγμένα κρασιά της έκθεσης, για δοκιμή μόνο από επαγγελματίες….
Το Οινόραμα απευθύνεται
σε όσους εμπλέκονται επαγγελματικά με το αμπέλι και το κρασί, αλλά και στους οινόφιλους καταναλωτές. Η είσοδος θα είναι δωρεάν
για τους σχετικούς επαγγελματίες και τους δημοσιογράφους ή όσους διαθέτουν πρόσκληση.
ΥΓ1. Για το θέμα θα
επανέλθουμε με νεώτερη ανάρτηση σε καταλληλότερο χρόνο
ΥΓ2 . Σκοπεύω να
μεταμφιεσθώ σε επαγγελματία γευσιγνώστη (!), αφού οι ερασιτέχνες αποκλείονται....
ΥΓ3 Το «Οινόραμα» διοργανώνει η εταιρεία οινικής επικοινωνίας
Vinetum. Πληροφορίες: 210 766 0560, www.oenorama.com
και info@vinetum.gr