Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Το Αποπηγάδι δεν είναι παίξε-γέλασε





Στην επαρχία Καρυστίας, όχι μακριά από την τοποθεσία «Ποτάμι», υπάρχουν ήδη ανεμογεννήτριες «πρώτης γενιάς» αχρηστευμένες και ακίνητες, ενώ την ίδια στιγμή εξελίσσονται προγράμματα εγκατάστασης δεκάδων ανεμογεννητριών στην περιοχή... Σε πρόσφατη ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καρύστου, τέθηκε από πολίτες το  αίτημα της  υπογειοποίησης των καλωδίων μεταφοράς ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες στο δίκτυο -  κάτι που υποτίθεται ότι θα απάλυνε την προσβολή του τοπίου  ενώ ταυτόχρονα θα μείωνε τους κινδύνους εις βάρος των γραμμών μεταφοράς από τα βίαια καιρικά φαινόμενα :  Όμως οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν έλαβαν υπόψη την αύξηση του κόστους λόγω των εργασιών υπογειοποίησης – που θα έκανε απαγορευτικές τις ανεμογεννήτριες, κάνοντας υποχρεωτικά τους ανεμογεννητριάδες  είτε ψεύτες (σε πρώτη φάση) είτε φευγάτους……



Στο Αποπηγάδι της Κρήτης η μετεωρολογική συγκυρία ως «από μηχανής θεός» έδειξε τα παράπλευρα προβλήματα που δημιουργεί η  φυσιοκτονική τεχνολογία των χερσαίων ανεμογεννητριών…Οι φωτογραφίες είναι εύγλωττες, το ίδιο και η παρακάτω ανακοίνωση της  «Πρωτοβουλίας κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα – Αποπηγάδι»:
 

«Εκτός λειτουργίας παραμένει ο αιολικός σταθμός των 3 ανεμογεννητριών (α/ν) στο Αποπηγάδι, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Αιτία οι  σημαντικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Οι δυο πρώτοι στύλοι  από τον αιολικό σταθμό (με τους μετασχηματιστές), που ήταν για την μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος, έγιναν κομμάτια, αφού δεν άντεξαν στους δυνατούς ανέμους, στο χιόνι και το κρύο. Τρεις ακόμα τουλάχιστον στύλοι, έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, με τα ηλεκτροφόρα καλώδια να κείτονται στη γη και ο  μεταλλικός ανεμολογικός  ιστός, ύψους πολλών μέτρων, που είχε στηθεί για μετρήσεις σχετικές με τον υβριδικό - αντλητικό σταθμό που η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει στην περιοχή, διαλύθηκε.

Επίσης ήδη, χωρίς να έχει συμπληρωθεί ακόμα ένας χρόνος λειτουργίας τους οι α/ν έχουν αρχίσει να ξεβάφουν.



Υπογραμμίζουμε ότι είναι η δεύτερη φορά, σε λιγότερο από ένα χρόνο, που στύλοι μεταφορά του ρεύματος έγιναν κομμάτια, από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τον προηγούμενο Μάρτη είχαν σπάσει πάλι δυο στύλοι σε χαμηλότερο μάλιστα υψόμετρο. Το γεγονός καταγγέλθηκε -μεταξύ άλλων - στην ΕΥΠΕ και στην εισαγγελία Αρείου Πάγου, που διέταξαν έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε.



Τι έχουν να μας πουν για αυτές τις εξελίξεις όσοι υπέγραψαν τις περιβαλλοντικές μελέτες του συγκεκριμένου σταθμού; Γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες  που επικρατούν στο Αποπηγάδι και τις συνέπειες από το βιασμό και κατακερματισμό του φυσικού περιβάλλοντος; Με τέτοια επισφαλή έργα πιστεύουν ότι θα λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης; Αναρωτήθηκαν ποτέ αν αυτές οι μηχανές είναι φτιαγμένες ώστε να αντέχουν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα βουνά μας, σε μεγάλα υψόμετρα; Γιατί στην Ευρώπη από ότι γνωρίζουμε, στα βουνά δεν τοποθετούνται α/ν.



Για ένα είμαστε βέβαιοι: Η φύση θα αντιδράσει και θα εκδικηθεί εκεί που η  αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση καταστρέφει τις ισορροπίες της. 

Η Σπίνα, χωριό του Αποπηγαδιού, δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, μέχρι το 1989 και σήμερα επιχειρείτε (η ευρύτερη περιοχή) να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας από υβριδικά και αιολικά. 

Η εκδίκηση του Αποπηγαδιού μόλις ξεκίνησε και μας προμηνύει: Αφήστε τα βουνά μας Ελεύθερα! »