Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ο Μανωλιός, τα ρούχα του και το «Εθνικό Πάρκο Ολύμπου»


Το 1938 ο Όλυμπος έγινε ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της χώρας, μόλις 25 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στην κορυφή του από τους Μπουασονά, Κάκαλο και Daniel Baud Bovy. Η θέσπιση αυτή δεν ήταν άσχετη με το συναγερμό που είχε ανάψει δυο χρόνια πριν ο πρώτος από τους τρεις, Ελβετός φυσιολάτρης, ορειβάτης και φωτογράφος, που κατά δήλωσίν του είχε πάει στην Ελλάδα «όχι για να ανακαλύψει ερείπια αλλά για να ανακαλύψει τη φύση και το λαό της».

Έλεγε λοιπόν το 1936 ο Μποασονά : «…κανένα έθνος δεν έχει μια έκταση που να μπορεί να συγκριθεί με την περιοχή του Ολύμπου, τόσο πλούσια σε μύθους, αναμνήσεις ιστορικές, ομορφιές κάθε λογής και δυνατότητες για εκμετάλλευση….Και ακριβώς εναντίον των κινδύνων μιας ανόητης και καταστρεπτικής εκμετάλλευσης πρέπει να προφυλακτούμε…Και τώρα προσοχή στους εργολάβους που θα θελήσουν να επωφεληθούν από αυτή τη φήμη, που ολοένα μεγαλώνει. Caveant consules* ! Φίλοι Έλληνες, το νου σας πριν να είναι πολύ αργά!» (1)

Προφανώς, ένας Εθνικός Δρυμός είναι μια επιτηρούμενη έκταση, που μάλιστα απολαμβάνει πολύ μεγαλύτερης προστασίας από ό,τι ένα κοινό δάσος ή μια κοινή δασική έκταση. Τώρα το τι νέο θα προσφέρει μια θέσπιση «Εθνικού Πάρκου» είναι  ελαφρώς περίεργο. Λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι η ΠΑΣΟΚική εξουσία έχει διαπρέψει σε νεολογισμούς και μετονομασίες άνευ ουσίας, είναι εύλογο το ερωτηματικό για το κατά πόσο το «Εθνικό Πάρκο Ολύμπου» είναι ίσο εκ ταυτότητος με τον «Εθνικό Δρυμό Ολύμπου». Ή, με πιο λαϊκούς όρους, κατά πόσο δικαιώνει την παροιμία «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς»….

Οι εύλογες αυτές ανησυχίες γίνονται πολύ περισσότερες αν σκεφθεί κανείς ότι οι κατεξοχήν εκπρόσωποι των δασικών επιστημόνων στη χώρα μας με μια τελευταία αναφορά στις 11.10.2011, βγαίνουν ξανά «παραπονούμενοι»(Πρόεδρος Νίκος Μπόκαρης, Αντιπρόεδρος Θάνος Ζήσης). Και τούτο γιατί ο ΥΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου εδώ και μήνες αρνείται ακόμη και να έχει συνάντηση μαζί τους, για να ακούσει από πρώτο χέρι τις απόψεις τους για τη διάλυση της δασοπροστασίας και την αποδυνάμωση των δασικών υπηρεσιών…


Παίρνοντας όλα αυτά υπόψη, και χωρίς να υποτιμάμε τη δασολογική κουλτούρα και τη «φυσιογνωσία» μιας ομάδας περιβαλλοντικών οργανώσεων ( Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς) , σημειώνουμε με επιφύλαξη την επιδοκιμασία τους στην – κατά δήλωσή τους – « σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προωθήσει Προεδρικό Διάταγμα για τη θεσμική κατοχύρωση ως Εθνικού Πάρκου Ολύμπου του εξαιρετικά σημαντικού «Βουνού των Θεών»….










Οι συγκεκριμένες περιβαλλοντικές ΜΚΟ,


«αναγνωρίζουν περιθώρια βελτίωσης συγκεκριμένων διατάξεων,(και) θεωρούν ότι το Προεδρικό Διάταγμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπει δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν όχληση στην πανίδα, να υποβαθμίσουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματά του και να υποβαθμίσουν τον χαρακτηρισμό του Ολύμπου ως παγκόσμιου βιοαποθέματος. Επίσης, οι ήπιες δραστηριότητες αναγνωρίζονται ως σημαντικό στοιχείο σε ένα βουνό που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναζητούν τη φυσική του ομορφιά, γνωρίζουν τα μοναδικά είδη χλωρίδας και θαυμάζουν το φυσικό και μυθολογικό μεγαλείο του…..»


Και καταλήγουν οι οργανώσεις :






"Το τελικό σχέδιο Διατάγματος θα πρέπει να καταστήσει σαφή, χωρίς οποιοδήποτε περιθώριο αμφιβολίας, τη θωράκιση αυτού του παγκόσμιας ακτινοβολίας φυσικού και ιστορικού θησαυρού που διαθέτει η χώρα μας. Η διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις ή αποδοχή προτάσεων για χαλάρωση του βαθμού προστασίας του βουνού και παρεμβάσεις που εξυπηρετούν βραχυπρόθεσμα μικροπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα»....


Για επικοινωνία με τις οργανώσεις:

Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Ελλάς: 6937-935031

Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: 6946-249450

Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού: 6977-205351

Σπύρος Ψαρούδας, Καλλιστώ: 6999-915200

Λάζαρος Γεωργιάδης, Αρκτούρος: 6972-640062



(1) Για να μαθαίνουν και κάποιοι «Ανανεωτές της Αριστεράς» από δεοντολογία : Το κείμενο του Μπουασονά καταχωρείται στην έκδοση «ΟΛΥΜΠΟΣ : Κείμενα και εικόνες δυο αιώνων», έκδοση Πιερικής Αναπτυξιακής το 2001 σε επιμέλεια Σάκη Κουρουζίδη. Η ρωμαϊκή ρήση «Caveant consules» είναι μάλλον δυσερμήνευτη, αλλά μπορεί να αποδοθεί στη συγκυρία της εκφοράς της ως προτροπή στους έχοντες αξιώματα να προσέχουν…
(2) Η εν όψει φωτογραφία με θέμα την καταστρεπτική οδοποιϊα στον Όλυμπο, είναι του Γιάννη Κοφινά




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου