Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ : ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΕΧΝΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ….

Το Δημοψήφισμα που ευαγγελίζεται ο Χάρης Καστανίδης και άλλοι από το ΠΑΣΟΚ, ως έννοια είναι διακριτό και «ανώτερο» από τα γκάλοπ, όμως δεν αποκλείεται να καταντήσει γκάλοπ - εάν η «κυβέρνηση» δεν αναλάβει την παραμικρή ευθύνη σε περίπτωση απορριπτικής στάσης του εκλογικού σώματος….

Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και οι ιδιοτελείς φουκαράδες που την ακολουθούν, συμπεριλαμβανομένων των «αντιεξουσιαστών» (!!!!!) που έριξαν κάτι πολιτικά βεγγαλικά στο τέλος του 2009, γνωρίζουν , μετά τα εκλογικά αποτελέσματα των περσινών δημοτικών εκλογών, τι παλιοχαρακτήρες είμαστε ….. Ελπίζουν λοιπόν ότι μέσα στο τρέχον καθεστώς της μαζικής απελπισίας και της ακατανίκητης/διαχρονικής ευπιστίας, θα μπορέσουν να εκβιάσουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Ότι θα μπορέσουν να αποπροσανατολίσουν το δημόσιο αίσθημα και να εκτονώσουν την κοινωνική ενέργεια, που σωρεύεται και οδηγεί σε επαναστατικές καταστάσεις.

Η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για την τέλεση δημοψηφίσματος είναι διαφορετική από τη λαϊκή πρωτοβουλία, που περιλαμβάνει τη συλλογή ορισμένου αριθμού υπογραφών και την υποχρεωτική προώθηση του δημοψηφίσματος από την πολιτική εξουσία. Το Δημοψήφισμα ουσιαστικά είναι ένας «θύλακας» αμεσοδημοκρατίας μέσα σε ένα «περιβάλλον» αστικών πολιτικών θεσμών και μαζικής πολιτικής αλλοτρίωσης - αλλοτρίωσης που συνδέεται «συστημικά» με το ηγετικό-σωτηριολογικό πνεύμα, με την αποθέωση των διαμεσολαβήσεων, την κυριαρχία των μίντια κλπ.

Βεβαίως το Δημοψήφισμα μπορεί να προτείνεται για λόγους κάθε άλλο παρά χειραφετητικούς – όπως στην περίπτωση της συλλογής υπογραφών από την Εκκλησία για την αναγραφή του Θρησκεύματος στις ταυτότητες…Τότε η πατερναλιστική λογική του «εκσυγχρονιστικού μπλοκ» απέκλεισε την τέλεση δημοψηφίσματος, «πετυχαίνοντας» ένα ρούμπο (μη αναγραφή θρησκεύματος, ορθώς και κατά τη δική μου γνώμη …) , όμως προκάλεσε μια τεράστια απώλεια στην υπόθεση της Δημοκρατίας και των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών…

Για την ιστορία λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η υπόθεση «κάνουμε δημοψηφίσματα όταν μας βολεύει και ΔΕΝ κάνουμε όταν ΔΕΝ μας βολεύει» είναι παλιά. Ακόμη μπορούμε να θυμίσουμε ότι η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία του «κυβερνώντος» κόμματος, όπως και του Αντώνη Σαμαρά, που αναφέρθηκε πρόσφατα στη προώθηση αυτού του θεσμού από το βήμα της ΔΕ Θεσσαλονίκης…Στο χώρο της Αριστεράς ο Γιάννης Δραγασάκης – μεταξύ άλλων - είχε θέσει επίμονα το ζήτημα ως Βουλευτής, ερχόμενος στην «επετηρίδα» μετά τους Οικολόγους Εναλλακτικούς. Στο  διεθνή ριζοσπαστικό-οικολογικό χώρο η υπόθεση έκανε γύρο από το 1986, όταν η πρωτοβουλία της «Άμεσης Δημοκρατίας» (Direct  Democracy)προωθούσε την τέλεση δημοψηφισμάτων σε όλη την Ευρώπη, με στόχο την «έξωση» της πυρηνικής ενέργειας από τα ενεργειακά συστήματα…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου