Πρόσφατα, ένας φίλος γιατρός που έτυχε να παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο ιατρικού περιεχομένου, μου μετέφερε την πληροφορία ότι στην παλιά Κίνα οι επιδόσεις των επί μέρους ιατρών-θεραπευτών αξιολογούντο όχι με βάση τον αριθμό των ασθενών που «κουράριζαν», αλλά με βάση το ποσοστό των υγιών ατόμων της περιοχής των ! Οι γιατροί είχαν σαν στόχο το να αποτρέπουν την εμφάνιση της αρρώστειας και όχι απλώς να την θεραπεύουν όταν εμφανιζόταν …Η θέση αυτή είναι πολύ αξιοπρόσεκτη μέσα στις συνθήκες ενός αναπτυσσόμενου ιδιωτικού «ιατρικού συστήματος», που αποβλέπει στην παραγωγή κερδών για τους «θεράποντες» : Όπου η ασθένεια, σε αντίθεση με την υγεία, είναι γενικώς μια κερδοφόρα υπόθεση, της οποίας η αντιμετώπιση εγγράφεται στους λογαριασμούς του ΑΕΠ και αυξάνει το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα……
Φυσικά οι οπαδοί του ιδιωτικοποιημένου συστήματος υγείας μπορούν να επικαλούνται ηθικούς κώδικες, ιατρικούς όρκους και άλλα ηχηρά παρόμοια, για να υποστηρίξουν την ποιότητα και την ανιδιοτέλεια των ιδιωτικά παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών. Όμως υπάρχει ένα τουλάχιστον βέβαιο στην όλη κατάσταση : ότι σε ένα δημόσιο σύστημα ο γιατρός θέλει να διώξει τους «πελάτες», ενώ αντίθετα σε ένα ιδιωτικό σύστημα ο γιατρός θέλει να τους κρατήσει και επαυξήσει….Ότι ο δημόσιος γιατρός βολεύεται από την υγεία, ενώ ο ιδιωτικός από την ασθένεια….
Οι αναλύσεις του Ιβάν Ίλιτς και οι αναφορές του Αντρέ Γκορζ στην παροχή των ιατρικών υπηρεσιών στη δεκαετία του 70 και στην αδυναμία τους να βελτιώσουν ουσιαστικά την υγεία, απηχούσαν γενικώς ένα κριτικό πνεύμα και μια διάθεση εξόδου από τα «προοδευτικά στερεότυπα» της εποχής τους : σύμφωνα με τα οποία η διάθεση περισσοτέρων πόρων στον τομέα της υγείας ταυτιζόταν με τη βελτίωση της ευημερίας και υγείας των πολιτών. Η ταυτότητα «περισσότερο =καλύτερο» δεν ίσχυε και εξακολουθεί να μην ισχύει, όμως το ζήτημα του κόστους θεραπείας και της επιλογής φθηνών ή ακριβών διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, παραμένει σημαντικό. Για το ζήτημα αυτό επιχειρηματολογεί ο ιατρός Θανάσης Δρίτσας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 28.8.2011.
Γράφει ο Δρίτσας
«Η κοινή λογική υποδεικνύει (σε όσους την διαθέτουν) ότι η ακριβότερη ιατρική δεν είναι αναγκαία και η ιδανική για τον ασθενή, ενώ η βρετανική λαϊκή σοφία μάς λέει ότι «η κοινή λογική δεν είναι κάτι κοινό» (common sense is something not so common). Η ιατρική εκπαίδευση και οι ιατρικές σχολές έπρεπε αυτονόητα να έχουν ευαισθητοποιήσει τους μελλοντικούς γιατρούς και τα στελέχη της υγείας πάνω στη σχέση κόστους-ωφέλειας όσον αφορά τις ιατρικές πράξεις….»
Φυσικά ένα φιλμ μπορεί να σπρώχνει τα πράγματα μέχρι τα άκρα τους, αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει με ένα σοβαρό άρθρο όπως αυτό του Δρίτσα
ΥΓ. Η εικόνα της οροφής ενός καπνιστηρίου, για να καταλαβαίνουν οι καπνιστές πως είναι ο κόσμος ανάποδα....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου