Στο παλιό αεροδρόμιο Ελληνικού μιλάνε για 4500-5500 στρέμματα που οι περιβάλλοντες (ευκατάστατοι) δήμοι θέλουν να μετατρέψουν σε πάρκο υψηλού πρασίνου (παρακαλώ !), με δαπάνες και έξοδα συντήρησης πληρωμένα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το προτεινόμενο έργο έχει πατήσει πάνω στο «πτώμα» μιας μεγάλης παραγωγικής επιχείρησης του ελληνικού δημοσίου, που ήταν το αεροδρόμιο ελληνικού. Το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί σε κοντινή επιθαλάσσια περιοχή, αφήνοντας άθικτα ΚΑΙ τα έσοδα του ελληνικού κράτους αλλά ΚΑΙ το περιβάλλον και την ασφάλεια των γύρω περιοχών……..
Στο πρασίνισμα του Ελληνικού των 5 χιλ. στρεμμάτων, σε ένα περίγυρο κάθε άλλο παρά υποβαθμισμένο και ελλειμματικό σε ποιότητα ζωής, αναφέρονται πολλοί. Στα 5 «ελεύθερα» στρεμματάκια μιας περιοχής που ασφυκτιά από μπετόν και τσιμέντο , αναφέρονται ελάχιστοι. Αυτό κι αν είναι ΤΑΞΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ! Αυτό κι αν είναι ΝΤΡΟΠΗ !
Σημειώνει η ανακοίνωση επιτροπής κατοίκων, που διεκδικούν ανθρώπινη χρήση για τα 5 στρεμματάκια και για τούτο το λόγο προσφεύγουν στις 16 Φεβρουαρίου 2011 στο Συμβούλιο Επικρατείας :
«Τον χώρο αγόρασε το 1920 ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου Γεώργιος Παπαγεωργίου για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Αθανασίου και την ίδρυση Κατηχητικής Σχολής, στη συνέχεια τον παραχώρησε με δωρεά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για να ανακαλέσει(!) το 1958.
Μετά το θάνατο του ιδρυτή της δωρεάς και κατόπιν πολλών και μακροχρόνιων δικαστικών αγώνων μεταξύ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο χώρος αποδόθηκε με δικαστική απόφαση το 2001 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το οποίο, παρά τη βούληση του παρόχου της δωρεάς, αποφάσισε να τον εκμεταλλευτεί εμπορικά. Το 2005 οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν ότι εκδόθηκε οικοδομική άδεια με αρ. 286/25-2-2005 από την Διεύθυνση Πολεοδομίας Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση, με το σύστημα της αντιπαροχής στην εταιρεία Κυψέλη ΑΤΕΕ, ενός τερατώδους κτιριακού συγκροτήματος με πέντε υπόγειους ορόφους και οκτώ ορόφους πάνω από το ισόγειο και δώμα : Με στόχο τη στέγαση κατοικιών, γραφείων καταστημάτων, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, υπογείου σταθμού αυτοκινήτων και αποθηκών. Για την ανέγερση αυτού του συγκροτήματος, συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ, που θα κάλυπτε ολόκληρο σχεδόν το οικοδομικό τετράγωνο, θα έπρεπε να καταστραφούν τα 150 κυπαρίσσια, πεύκα, ελιές και άλλα αυτοφυή και πολυετή δέντρα!
Οι κάτοικοι εναντιώθηκαν στην απόφαση αυτή και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγαν πρωτόδικα, αποφάσισε ( 624/2007) την ακύρωση της οικοδομικής άδειας αρ. 286/25-2-2005.
Εναντίον της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου έγινε έφεση α. από την τεχνική εταιρεία Κυψέλη ΑΤΕΕ και β. από το Δήμο Αθηναίων. Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στην 6η συνεδρίασή του στις 9-3-2005 αποφάσισε ομόφωνα να παραμείνει ο περιβάλλων χώρος της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου «χώρος πρασίνου», η Δημαρχιακή Επιτροπή στην 15η συνεδρίασή της, στις 26-3-2008 αποφάσισε κατά πλειοψηφία την άσκηση εφέσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της 624/2007 αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών!
Το επιχείρημα ότι το Άρθρο 18 §8 του Συντάγματος δεν επιτρέπει την απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στην περίπτωση «του πάρκου του Αγ. Αθανασίου» αντικρούεται από το τουλάχιστον ισοδύναμο Άρθρο 24 §1 του Συντάγματος που αναθέτει ρητά στην Πολιτεία την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας…..»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου