Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ ….



Η πυρηνική ενέργεια δεν «εγκλωβίζεται»,δεν «εγκιβωτιώνεται», δεν αναχαιτίζεται από συμβατικά μέτρα προστασίας. Δεν υπάρχουν «κάγκελα» ικανά να αποτρέψουν, άπαξ δια παντός, την «απόδρασή» της από τους «ειρηνικούς» πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η πυρηνική ρύπανση έχει μια τεράστια εμβέλεια διάχυσης, κυρίως όμως και προ πάντων διαχέεται στο βάθος του χρόνου. Η πυρηνική ενέργεια είναι ένας ακραίος εγωϊσμός του παρόντος απέναντι στο μέλλον – δεδομένου ότι οι σημερινοί διαχειριστές της «χρεώνουν» κοινωνίες απόμακρες από εμάς έως και χιλιάδες χρόνια : Γιατί εκτός από τη ραδιενέργεια που μπορεί να διαρρεύσει στο υπαρκτό περιβάλλον σε περιπτώσεις μικρών ή μεγάλων ατυχημάτων, υπάρχει το θέμα της επιβάρυνσης των μελλοντικών γενεών και της ασφαλούς συντήρησης των πυρηνικών αποβλήτων επί αιώνες…


Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε : Σε αντίθεση με πολλά άλλα ρίσκα, από τη βιομηχανία, τις εξορύξεις, τις χερσαίες ή εναέριες μεταφορές, το πυρηνικό ρίσκο είναι απαράδεκτο. Η πυρηνική βιομηχανία θέτει ζητήματα όσον αφορά το de facto εύρος της εθνικής κυριαρχίας, δεδομένου ότι μια χώρα με πυρηνικούς αντιδραστήρες εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους τις γειτονικές της χώρες….


Toν Αύγουστο του 2009 μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε διεθνή αντιπυρηνική συνάντηση στο Σβίστοβ της Βουλγαρίας, και στη συνέχεια να επισκεφθούμε το Μπέλενε – ένα τεράστιο αλλά εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο για τη κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. Ήμασταν κάμποσοι Έλληνες που επισκεφθήκαμε το χώρο του εργοταξίου, μιας πραγματικά τεράστιας εγκατάστασης με δεκάδες κτίρια, κοντά στον Δούναβη. Λίγο καιρό αργότερα μαθαίναμε με ανακούφιση ότι το σχέδιο δεν επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από κάποια γερμανική εταιρεία, ενώ ανάλογα ανακοινώνονταν για το προγραμματιζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας. Όμως η ευφορία δεν κράτησε πολύ : Βοηθούντος και του Προέδρου Ομπάμα, η υπόθεση της «πυρηνικοποίησης» των δύο χωρών επανέκαμψε, αποδεικνύοντας τη σταθερή προσήλωση του «Πυρηνοβιομηχανικού Συμπλέγματος» στα σχέδιά του.


Αξίζει λοιπόν να είμαστε σε εγρήγορση, ιδιαίτερα μάλιστα στο καθεστώς των νέων fast track επενδύσεων που εν τέλει αποβαίνουν φαστ φακ…. Να σηκωθούμε λοιπόν από ντιβάνια, καρέκλες, πολυθρόνες, πολιτικές και προεκλογικές εκπομπές στην τηλεόραση, και να δώσουμε βάση στις ανακοινώσεις του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου. Το οποίο έλεγε στην τελευταία του ανακοίνωση :


«Ρωγμές στις σωληνώσεις του συστήματος προστασίας ενός αντιδραστήρα του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι εντοπίσθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών, αλλά δεν παρατηρήθηκε διαρροή ραδιενέργειας, μετέδωσε σήμερα(19.10.2010) το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πυρηνικού Ελέγχου, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του σταθμού, "διαπιστώθηκαν ρωγμές στο ανώτατο τμήμα των σωληνώσεων του συστήματος προστασίας...", ωστόσο "δεν διαπιστώθηκε καμία διαρροή στο πρώτο περίβλημα (ραδιενεργό τμήμα του αντιδραστήρα) κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του αντιδραστήρα πριν από τη διακοπή της για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης που ξεκίνησαν στις 18 Σεπτεμβρίου.


Με αφορμή το γεγονός αυτό, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου επισημαίνει για μία ακόμη φορά τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται η βουλγαρική κυβέρνηση που όχι μόνο επιμένει στη λειτουργία των αντιδραστήρων του Κοζλοντούι, αλλά επιδιώκει να προχωρήσει στην κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στο Μπέλενε, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Μεγάλες ευθύνες αναλαμβάνει και η ελληνική κυβέρνηση, που παρά τις εκκλήσεις, δεν έχει αναλάβει καμμία πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για την μη εξάπλωση των πυρηνικών στην περιοχή».



Δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΑΠΜ Θανάσης Αναπολιτάνος. «Έχουμε τονίσει πολλές φορές οτι η απόκρουση της πυρηνικής απειλής δεν αντιμετωπίζεται με ευχές ή με όρους επικαιρότητας. Χρειάζεται σταθερή θέση και πολιτικές πρωτοβουλίες. Όταν γίνει το «μπαμ» θα είναι πλέον πολύ αργά….»



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου